Tereny Valfden > Dział Wypraw

Krwawa Stajnia

<< < (4/7) > >>

Foltest:
Foltest gładząc się po brodzie. Ukucnął i zaczął się przyglądać krwi, nagle się zerwał przestraszając tym strażników.:
- Wilk nie, wydaje mi się że jest to wilkołak. Czytałem o nich w bibliotece. Kieł pasuję długi. No i siła, jest nie prawdopodobnie silny, wysoko skacze. Wszystko wskazuje na te dzikie bestię. Jak wy myślicie ???

Gunses:
- Wii.. wii. wiilkołłłaakk? -Zadrżała żona sołtysa, która też przebywała w stajni - Na bogów! Jeśli ta bestia to Wilkołak, to nie mamy szans. Kto nas ochroni? Jesteśmy zgubieni!
- Spokojnie - odrzekł Foltest - My Wampiry, można by powiedzieć, że mamy we krwi walkę z tymi bestiami.. - Sołtys nie dał mu okazji dokończyć wypowiedzi
- Bestia atakuje mniej więcej co dwa tygodnie. Mamy więc dwa tygodnie aby przygotować się do kolejnego ataku i przygotować plan walki. A tymczasem, zapraszam do mej chaty. Wysłuchamy wspólnie świadków, którzy przeżyli spotkanie z potworem - Wyszliście ze stajni i poczęliście kierować się do domu sołtysa. Gdy już byliście na miejscu, zostali wprowadzeni ludzie, którzy widzieli bestie..

Foltest:
Wampir usiadł koło sołtysa, po czym wprowadzili świadków.
- Siadajcie, doszły mnie słuchy że niektórzy z was walczyli z bestią, co możecie mi powiedzieć o tej "bestii" ???

Walentin:
Walentin cały czas próbowała rozszyfrować sprawę... kurcze... wilkołak... ale aż tak rozwścieczony??? Cholera... cos tu nie gra. Po chwili zwróciła się do wprowadzonych ludzi:
- Podajcie jakieś cechy, albo zachowanie tego potwora...  

Gunses:
- ÂŁo Pane, to był sam diaboł! Skokoł jakby mioł skrzydła. Biegoł jak Sambiru, a był rozjuszuny jak wścikły psis. Nie ma to tamto, ło błogowie, czysty diaboł! Bom go widzioł. Ni człek to ni wilk jakiś. I na czterech i na dwóch łapach bierzał. A jak kogo łapskim machnył to tamtyn lecioł ze pińdziesiunt kroków! A kły mu błyszczały jak szablie, abo jak na wodzie ksinżyc. A oczy czerwune jak krew. A futro mu sie lśniło, co by ze srebra miało być. Siłe mioł, ze stu chłopa, a i bystry był. ÂŁo błogowie!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej