Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Elektrownia jądrowa
wiedzmin4269:
Powiem krótko. Polska Elektrownia Jądrowa = Nowy Polski Czarnobyl. Mówi to wam coś.
Dementor:
LOL, ja mam poysły na wagę złota lub platyny
1) Nie budowac elektrowni
2) Jeżeli jednak wybudują, to odpady składować u ruskich-te ch** i tak są tak napromieniowane, że nic nie poczują.
Promieniowanie gamma zatrzymuje się na grubym betonie-przez ołów przechodzi bez oporu. Skolei prom. alfa może zatrzymać papier. Hmm, zauważmy, że takie g**no się wydostanie i poleci w kraj-no to płyn Lugola będzie schodził jak świeże bułeczki. Ponadto, przypomnijmy sobie Czernobyl. A to nie koniec, bo elektrownia w Sosnowym Borze jest tak samo niebezpieczna. No i pozostaje jeszcze kwestia co będzie moderatorem-grafit czy woda? mam nadzieję, ze.....nic z tych rzeczy, bo zeby ochłodzić reaktor trzeba "ciężkiej wody"-problem w tym, że do produkcji 1 litra potrzeba 100tys litrów zwykłej-nom, a Polska ma najmniejszy (cyba) zasób wód powierzchniowych i głębinowych. nadal chcemy elektrownię? NIE!
Tidus:
--- Cytat: Dementor w 09 Lipiec 2008, 19:59:27 ---LOL, ja mam poysły na wagę złota lub platyny
1) Nie budowac elektrowni
2) Jeżeli jednak wybudują, to odpady składować u ruskich-te ch** i tak są tak napromieniowane, że nic nie poczują.
Promieniowanie gamma zatrzymuje się na grubym betonie-przez ołów przechodzi bez oporu. Skolei prom. alfa może zatrzymać papier. Hmm, zauważmy, że takie g**no się wydostanie i poleci w kraj-no to płyn Lugola będzie schodził jak świeże bułeczki. Ponadto, przypomnijmy sobie Czernobyl. A to nie koniec, bo elektrownia w Sosnowym Borze jest tak samo niebezpieczna. No i pozostaje jeszcze kwestia co będzie moderatorem-grafit czy woda? mam nadzieję, ze.....nic z tych rzeczy, bo zeby ochłodzić reaktor trzeba "ciężkiej wody"-problem w tym, że do produkcji 1 litra potrzeba 100tys litrów zwykłej-nom, a Polska ma najmniejszy (cyba) zasób wód powierzchniowych i głębinowych. nadal chcemy elektrownię? NIE!
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---Ołów:
stosuje się go jako ekrany zabezpieczające przed promieniowaniem rentgenowskim i promieniowaniem gamma;
--- Koniec cytatu ---
Podręcznik do chemii mojego brata z 1gimn
Natomiast promieniowanie alfa w odizolowanej jednostce, jaką była by elektrownia jądrowa nie stanowiło by poważnego zagrożenia z tejże racji, że helion w samym powietrzu stanowi pewną izolację dla samego siebie, dopiero, gdy takowe cząsteczki dostały by się do wnętrza organizmu były by bardzo szkodliwe/zabójcze. Do takiej sytuacji po prostu nie mogło by dojść.
--- Cytuj ---2) Jeżeli jednak wybudują, to odpady składować u ruskich-te ch** i tak są tak napromieniowane, że nic nie poczują.
--- Koniec cytatu ---
Takie uwagi pozostaw dla siebie, proszę Cię...
--- Cytuj ---nadal chcemy elektrownię? NIE!
--- Koniec cytatu ---
Tak, bo jeżeli zawsze będziemy wzorować się i jako powód na nie odwołując się do ukraińskiej katastrofy to zostaniemy w tym samym miejscu - 20 lat wstecz. W tej chwili bezpieczeństwo takich elektrowni stoi na wyższym poziomie.
--- Cytuj ---No i pozostaje jeszcze kwestia co będzie moderatorem-grafit czy woda?
--- Koniec cytatu ---
Ciężka woda charakteryzuje się najmniejszymi stratami neutronów, co powoduję, że jest najlepsza do tego, ale ponieważ grafit także pełni tą funkcję przy budowie elektrowni można skorzystać z niego a także ciekłego helu.
Respev:
--- Cytuj ---I? Polska to nie Rosja, że mamy i gdzie składować do g*wno i nie wiadomo jak miejsca na to, by nie bać się, że go zabraknie.
--- Koniec cytatu ---
Przecież odpady magazynują pod ziemią. Buduje się coś na wzór kopalni, następnie umieszcza się tam pojemniki, które wykonane są ze stali z domieszką cynku, który to skutecznie zabezpiecza pojemnik przed korozją. Umieszczone pojemniki w takiej kopalni zalewa się betonem i ołowiem.
--- Cytuj ---Oglądałam kiedyś program na ZDF no i tam robiono badania w miejscach gdzie są składowane takie odpady.
--- Koniec cytatu ---
ZDF to chyba niemiecki kanał, prawda? Czyżby piętnastolatka znała niemiecki wzorowo, tak, aby zrozumieć wersję techniczną tego języka?
--- Cytuj ---A jeszcze co do zabezpieczeń - pojemniki na odpady, które się umieszcza na dnach ocenaów szybko rdzewieją
--- Koniec cytatu ---
Odpadów nie magazynuje się na dnach oceanów.
Ponurak:
Jak tak patrzę na wasze posty to mi się lać chce. :P Nie znacie się a gadacie. Użyjcie czasem umiejętności jakie przekazali wam w szkołach i przeczytajcie coś sensownego. Otóż takie odpady otrzymuje się po jakichś 50 latach eksploatacji. A co do izotopów: deuter można uzyskać bardzo łatwo.
Wystarczy trochę kaski i chęci. Więc co robimy?? Idziemy do Unii Europejskiej po.... tak zgadliście po trochę kasy. Więc w czym do cholery widzicie problem. Ojojoj promieniowanie. No i? Promieniowanie jest wszędzie. Słoneczne, kosmiczne i tak również ziemia je wytwarza. A poza tym szansa, że reaktor wyj.. ekhem tzn. eksploduje podobna jest do wygranej w totka czyli jeden do kilku milionów. Podsumowując jestem za, a za takie gadanie takie odpady zabetonowałbym w waszych chałupach. :o
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej