Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Czy najważniejsza historia w dziejach....

<< < (6/9) > >>

Zauber:
To prawda - nie dopuszczam do siebie myśli, że Boga nie ma. Jestem katolikiem i już, albo się w coś wierzy i wierzy się w to na maxa, albo się w nic nie wierzy, bo nie można uważać, że Chrzest jest dobry a np. Bierzmowanie już nie, bo wtedy się nie jest katolikiem i się w nic nie wierzy bo wiara nie jest po to aby ją kwestionować ale po to aby w nią wierzyć lub nie. I wierzę że Bóg istnieje i ,że to On nas stworzył i wiara chrześcijańska jest korzystna dla wierzących. Bo ci, którzy może i wierzą w Jezusa, ale kwestionują jego nauki i dopuszczają do siebie myśli typu : ,, Jezus miał dziecko" to już nie  katolicy, bo katolik ma być obrońcą dobra i Boga i ma potępiać takie książki i nie dopuszczać do siebie taki myśli, nie myśleć o takich rzeczach.

Baś-ka:

--- Cytuj ---Ja nawet nie wiem jak w ogóle można mieć takie poglądy? Czy Jezus Chrystus mało wam ofiarował? Mało? ÂŚmierć na krzyżu i cierpienie, miłość nieskończoną i przebaczenie. Daje nam życie wieczne w niebie, w dostatku i w rozkoszy, bez męki i zła więc czego chcieć więcej!?! Można przecież przeżyć tę parędziesiąt lat na ziemi niegrzesząc i czyniąc dobro by potem przez WIECZNO¦Æ( to ogromnie więcej niż życie na ziemi) cieszyć się szczęściem. JA wole wierzyć w Boga bo mi coś obiecał i uważam że ta obietnica jest fair a nawet na moją korzyść, a co macie wierząc w Jezusa - męża i tatusia? NIC! Nic za to nie dostaniecie!
--- Koniec cytatu ---

Masz jakieś dowody? Byłeś w niebie w "dostatku i bez męki" ? Nie sądzę, chyba że byłeś i zrobiłeś pare zdjęć z Apostołami, jak pociskaliście w Tibie. Jeśli tak to wklej z chęcia bym to zobaczył.

--- Cytuj ---Jestem katolikiem i już, albo się w coś wierzy i wierzy się w to na maxa, albo się w nic nie wierzy.
--- Koniec cytatu ---

Dokładnie jesteś katolikiem i wierzysz, a ja nie wierzę w Boga i niech tak zostanie.

Serail:

--- Cytuj ---Kolejny temat po którym pewnie dostane banika od naszego kochanego stróża prawa z Bożej ÂŁaski Zhai'a.
--- Koniec cytatu ---
Bana na temat o satanizmie dostałeś za obrzucanie błotem innych userów, więc dostałeś zasłużenie.

--- Cytuj ---Widać, że tylko Airyx jest "sprawiedliwym" w wierze, jako jedyny wie, czym jest Swięta Trójca. Kirgo-szkoda mi Ciebie
--- Koniec cytatu ---
Mylisz się, większość ateistów o wiele lepiej zna waszą wiarę niż niektórzy katolicy, a nazywanie "sprawiedliwym" człowieka, który jest chrześcijanienem, to zwykła dyskryminacja, że niby ateiści i sataniści to oszuści i mordercy?

--- Cytuj ---osób pokroju Dan'a Brown'a, który otwarcie wypowiada wojnę Bogu
--- Koniec cytatu ---
Nie no, teraz to już wszyscy, którzy podważają istnienie waszego Boga wypowiadają przeciw niemu wojnę? Ja po prostu mówię, że boga nie ma, jeśli jest i będę musiał z nim gadać po mojej smierci,[ironia] to wytłumaczę mu wszystko, ale wątpie żeby istniał ten wasz "stwórca".[/ironia]

--- Cytuj ---bo katolik ma być obrońcą dobra i Boga i ma potępiać takie książki i nie dopuszczać do siebie taki myśli, nie myśleć o takich rzeczach.
--- Koniec cytatu ---
To zabraniają wam myśleć na takie tematy? Nie wiedziałem  . A na poważnie, to żal mi ciebie, robisz tutaj zadymę, nie podajesz sensownych argumentów, a nawet nie wiesz czy warto, bo nie masz dowodów na istnienie raju.

Tidus:
Zaczyna się znowu to samo co tam, obrzucanie nawozami sztucznymi czy też naturalnymi. Pozwolę przytoczyć sobie post Isenny w tamtym temacie.

--- Cytuj ---Dobra "Gwardio Jezusa" i Oddziale Lucyfera" było miło przyjemnie się bluzgało. Ale niedziela się zbliża nie grzeszmy. Poważnie mówiąc dyskusja o satanizmie to się skoczyła 4 strony temu (przynajmniej u mnie).
Teraz to dwa obozy pieprzą na zmianę kto to nie jest cudowniejszy, a w między czasie możemy uraczyć się wypowiedziami kilku neutralnych duszków. Naprawę bardzo fajna zabawa co po niektóre fanatyczne wypowiedzi rozbawiły zapewne całe rodziny zepsutych do szpiku kości ateistów przed monitorami.

Ale żeby nie było jest to temat o satanizmie. Drago może zapodać jakieś ciekawe ideologie inni mogą mądrze pytać. Jeśli ktoś chce pobluzgać od satanów, pokamieniować sobie katoli lub popalić żydów. Zapraszam do tematu dyskusje teologiczne.

Jak ktoś znów będzie offtopował pozna gniew pana.
--- Koniec cytatu ---
Tutaj dyskusji nawet nie ma tak naprawdę, tylko zwykła propaganda, a temat nie jest poświęcony obrzucaniu się wzajemnie bluzgami, nie jest także o sataniźmie, tylko o spekulacjach na temat istnienia Boga, tak więc...

--- Cytuj ---Jak ktoś znów będzie offtopował pozna gniew pana.
--- Koniec cytatu ---

Grison:
No proszę, kolejny ciekawy temacik się zapowiada :P

--- Cytuj ---To tak samo jak bys po przejsciu Gothica zaczal wychwalac innosa.
--- Koniec cytatu ---

A myślisz, że nie ma takich dzieci, które to drukują sobie wizerunek posążku Innosa i codziennie się w niego wpatrują prosząc o rade jak zabić orków w górniczej dolinie? Jakiego byś absurdu nie wymyślił to i tak już ktoś to przed tobą zrobił, taki jest świat ;]

--- Cytuj ---Czlowieku ta ksiazka to fikcja.
--- Koniec cytatu ---

Książka z pewnością ale zagadnienia w niej zawarte nie koniecznie. Kto wie czy jest to prawdą czy nie, bo chyba w gazecie o tym nie pisze? Wierzę w to, że Jezus jest Synem Bożym, ale jestem świadomy tego, że nie musi to być prawda. A nawet bardzo prawdopodobne jest to, że Jezus to tylko osoba głosząca jakieś tam poglądy 2000 lat temu. Równie dobrze biblia może być fikcją, a przynajmniej w jakiejś części. Spójrz na to, że była ona redagowana przez setki lat i przez sporo ludzi. Gdyby tak się nad tym zastanowić to każdy mógł tam dopisać co mus się podobało. Nie zmienia to jednak faktu, że Biblię należy traktować jako książkę o charakterze symbolicznym, a nie dosłownym.

--- Cytuj ---A i mam do Ciebie pytanie od kiedy nie wierzysz w Boga, czy wogole kiedys wierzyles, jeśli to to czy przypadkiem upadek twojej wiary nie nastapil po przeczytaniu Kodu da Vinci lub podobnej ksiazki?
--- Koniec cytatu ---

Kod Da Vinci jak i inne dzieła o podobnej tematyce, które ukazały się jeszcze przed tym nie muszą być prawdą jak i Biblia nie musi również prawdy zawierać. To już zależy od konkretnego człowieka czy w to uwierzy czy nie.

--- Cytuj ---Kolejny temat po którym pewnie dostane banika od naszego kochanego stróża prawa z Bożej ÂŁaski Zhai'a.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---Heh, jak dla mnie to w ogóle to cała mania kodu i Jezusa - tatusia jest głupia. Ja tam wierzę w Boga i jestem katolikiem i nie zmienią tego książki osób pokroju Dan'a Brown'a, który otwarcie wypowiada wojnę Bogu. A jak wiadomo z Bogiem wygrać się nie da, więc kim jest ten, kto myśli że da się wygrać z niezwyciężonym? Ze zwycięzcą ,,śmierci piekła i szatana"? Ktoś kto chce wywyższyć się nad Boga jest po prostu niezrównoważony psychicznie i tak brzmi moja opinia o autorze kodu. A tobie Kirgo radzę iść do spowiedzi. Przyda ci się.
--- Koniec cytatu ---

Taaaa... wypowiada wojnę nie Bogu, a Jezusowi. A co do tego, że Chrystus mógł być mężem i ojcem, to czemu nie? Czy w czymś mu to przeszkadzało? Czy z żoną u boku nie mógł być tak naprawdę synem Boga? Owszem, mógł. Dlaczego ta teoria okazuje się taka kontrowersyjna? Dlatego, że ludzie przywykli do tego co im się wpajało od początku życia. Tak jak napisałem nieco wyżej, Biblię można było zredagować na swój sposób i nie byłoby dużą sztuką zatuszować całego tego "małżeństwa" i setek innych rzeczy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej