Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Czy najważniejsza historia w dziejach....
Tidus:
--- Cytat: Grison ---Taaaa... wypowiada wojnę nie Bogu, a Jezusowi. A co do tego, że Chrystus mógł być mężem i ojcem, to czemu nie? Czy w czymś mu to przeszkadzało? Czy z żoną u boku nie mógł być tak naprawdę synem Boga? Owszem, mógł. Dlaczego ta teoria okazuje się taka kontrowersyjna? Dlatego, że ludzie przywykli do tego co im się wpajało od początku życia. Tak jak napisałem nieco wyżej, Biblię można było zredagować na swój sposób i nie byłoby dużą sztuką zatuszować całego tego "małżeństwa" i setek innych rzeczy.
--- Koniec cytatu ---
Gdyby miał rodzinę... jaki sens w takim ma celibat w kościele?. Ano taki, że klecha gada, że nie miał... jeżeli katolik przyznaje, że może faktycznie miał żonę i dzieci, to co?, następna bujda w chrześcijaństwie tworzy się na forum? ( i być może nie tylko na forum...). O to chodzi... w chrześcijaństwie za dużo pytań, za mało jasnych i klarownych wypowiedzi.
Isentor:
--- Cytat: Zhai ---Gdyby miał rodzinę... jaki sens w takim ma celibat w kościele?.
--- Koniec cytatu ---
Celibat został wprowadzony w XII wieku bo księża mieli po prostu swoje rodziny i dość często obsadzali na wysokich stanowiskach kościelnych swoje dzieci. Nawet głowy kościoła w tamtych czasach miały rodzinki z gromadką bachorów. Celibat wprowadzono by majątek klechy zostawał w kościele nie zaś był przekazywany dla synów. Po prostu kościół dba o swoje interesy i kasę.
Arkhan:
--- Cytuj ---Bana na temat o satanizmie dostałeś za obrzucanie błotem innych userów, więc dostałeś zasłużenie.
--- Koniec cytatu ---
Przykro mi że uraziłem wasze skromne osóbki :(. No ale mamy dziś modę na sukces, w waszym mniemaniu tj. blokować argumenty katolików bo robi się nie przyjemnie prawda? Szczególnie takich krzykaczy jak Arkhan. ÂŻal i ból.
To jest moje ostatnie zdanie jakie wypowiedziałem nt. mojego pro bana od pr0 moderatora i ostatni religijny offtop. Zhai, mój ty kochany robaczku, żeby być forumowym kozakiem jak twoi poprzednicy trzeba mieć twarde siedzenie. Już ci zazdroszczę forumowego piekła
--- Cytuj ---CYTAT
Jestem katolikiem i już, albo się w coś wierzy i wierzy się w to na maxa, albo się w nic nie wierzy.
Dokładnie jesteś katolikiem i wierzysz, a ja nie wierzę w Boga i niech tak zostanie.
--- Koniec cytatu ---
To chyba jedna z nielicznych inteligentnych osób na tym forum ;f
--- Cytuj ---Celibat został wprowadzony w XII wieku bo księża mieli po prostu swoje rodziny i dość często obsadzali na wysokich stanowiskach kościelnych swoje dzieci. Nawet głowy kościoła w tamtych czasach miały rodzinki z gromadką bachorów. Celibat wprowadzono by majątek klechy zostawał w kościele nie zaś był przekazywany dla synów. Po prostu kościół dba o swoje interesy i kasę.
--- Koniec cytatu ---
Można by powiedzieć że po prostu ludzie by nie wpłacali datków na kościół bo to co dziś dotychczas jest wpłacane w zupełności by nie starczyło. Poza tym, co z tego że kościół dba o swoją kasę? A przepraszam bardzo, księżą są jakimiś nadludźmi? Nie, Kościół jako organizacja ma potrzeby finansowe. I nie pieprzcie mi tu o Rydzyku bo spadne z krzesła. Poza tym, CO WAS, ateistów obchodzą potrzeby Kościoła gdy nawet do niego nie chodzicie? Wydaje mi się że tak naprawdę to jest jednym z waszych argumentów do pojechania katolikom. Czyniący zło Kościół poprzez swoją technikę psychomanipulacji wyciąga od biednych staruszek kasę. n/c dla takich pseudo myślicieli. Brakuje tu jeszcze argumentu że księża używają magii w Kościelnych rytuałach, jak to miałem przyjemność przeczytać na innym znanym portalu, o tej samej tematyce.
--- Cytuj ---Mylisz się, większość ateistów o wiele lepiej zna waszą wiarę niż niektórzy katolicy, a nazywanie "sprawiedliwym" człowieka, który jest chrześcijanienem, to zwykła dyskryminacja, że niby ateiści i sataniści to oszuści i mordercy?
--- Koniec cytatu ---
Większość ateistów wie o wierze katolickiej tylko to co chce wiedzieć. Człowiek nie musi być chrześcijaninem, by być dobrym. Nie widzę tu żadnej sprzeczności, zapytaj się teologów lub po prostu... dorośnij.
--- Cytuj ---CYTAT
bo katolik ma być obrońcą dobra i Boga i ma potępiać takie książki i nie dopuszczać do siebie taki myśli, nie myśleć o takich rzeczach.
To zabraniają wam myśleć na takie tematy? Nie wiedziałem spiteful.gif . A na poważnie, to żal mi ciebie, robisz tutaj zadymę, nie podajesz sensownych argumentów, a nawet nie wiesz czy warto, bo nie masz dowodów na istnienie raju.
--- Koniec cytatu ---
Może jednak ja sprecyzuje słowa które są przytoczone w cytacie bo widzę że z twoją wiedza teologiczną nie najlepiej. Katolik bynajmniej moim zdaniem powinien mieć również własne spojrzenie na świat i otaczające go problemy. Tu nie chodzi o to, by przy pierwszym usyłszanym zdaniu że ta i ta książka jest do chu bo neguje Boga i jego sprawę, odrzucać ją. BA, Katolik powinien zapoznać się nawet z jej treścią by ocenić jej wartości jakie autor podaje i wtedy albo ją przyjąć albo i nie.
Isentor:
--- Cytat: Arkhan ---Można by powiedzieć że po prostu ludzie by nie wpłacali datków na kościół bo to co dziś dotychczas jest wpłacane w zupełności by nie starczyło.
--- Koniec cytatu ---
Pewnie, "że można by". Ale stało się inaczej.
--- Cytat: Arkhan ---Poza tym, co z tego że kościół dba o swoją kasę? A przepraszam bardzo, księżą są jakimiś nadludźmi?
--- Koniec cytatu ---
A czy ktoś napisał przed chwilą, że to złe? Wyjaśniłem dlaczego zniósł celibat. Ale ty jak zwykle musisz zgrywać wielce poszkodowanego i zaatakowanego w dyskusji. Przecież inne religie również zbierają kasę, radykalne sekty tylko po to istnieją i nikt nie sapie.
--- Cytat: Arkhan ---Nie, Kościół jako organizacja ma potrzeby finansowe.
--- Koniec cytatu ---
Ale nikt nikomu nie broni kasy na opłaty, fikuśne zdobienia w kościele, bogate szaty i cały pozostały asortyment, za który można od ręki wykarmić tych, którym podobno pomagają.
MooN:
--- Cytuj ---Po prostu kościół dba o swoje interesy i kasę.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---Ale nikt nikomu nie broni kasy na opłaty, fikuśne zdobienia w kościele, bogate szaty i cały pozostały asortyment, za który można od ręki wykarmić tych, którym podobno pomagają.
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście. Księża powinni chodzić po ulicy i żebrać, ubrani w postrzępione przepaski (jakby nie mieli swej godności). Kościałami były by szałasy z wbitym na środku patykiem przypominającym krzyż. Natomiast jako Ciało Boże powinna być nadjedzona piętka od bochenka chleba. Czy wtedy uznałbyś, że kościół jednak musi dbać o pewne fundusze? Zastanów się. Kościół (jako budowla) to świątynia Pana, który jednak zasługuje na szacunek. Możesz skorzystać z kawałka psalmu, umieszczonego w mojej sygnaturze (tłumaczenie-psalm 115). Co do wykarmienia... Jedną z organizacji zajmujących się biednymi jest Caritas (w kościele np, są umieszczane skrzynki, do których wrzucić można pieniądze przeznaczone na Caritas) lub Misjonarze, którzy podróżują po świecie narażając własne życie, by nauczać oraz dbać o ludzi z biedniejszych krajów. Jeżeli uważasz, że biedniejsi ludzie nadal potrzebują pomocy, odwiedź najbliższy kościół i wpłać pieniądze na potrzebujących.
--- Cytuj ---Bana na temat o satanizmie dostałeś za obrzucanie błotem innych userów, więc dostałeś zasłużenie.
--- Koniec cytatu ---
Jak chcesz mogę poobrzucać błotem Ciebie. Zostaniesz obrzucany za obrzucanie błotem Katolików, więc zostaniesz obrzucany zasłużenie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej