Co do 1, to mogą zająć się tym dwaj Nordmarczycy z obozu myśliwych pochodzących z Klanu Wilka, Morta oraz Ugolfa z Klanu Młota i Thoralda z Klanu Ognia. Z tym, że dla jednego z myśliwych trzeba było zrobić questa (przynieść tuzin wybuchowych strzał, czy jakoś tak), z Mortem musisz się udać na miejsce okrężną drogą (jest dość kruchy, mi padł ze 4 razy, choć ja nie zginąłem ani razu), dla Ugolfa trzeba wypić Tunelowy Bulgot (300 wytrzymałości), dla Thoralda kupić od Stejnarra pancerz za 1000 szt. złota, a tych ostatnich dwóch musisz wziąć do drużyny i przeprowadzić ich na miejsce spotkań, bo sami nie ruszą się z miejsca. Ale ja i tak twierdzę, że jest to zbyteczne, bo ja sam bez większych trudności odbiłem kopalnię (tzn. przyprowadziłem kilku na miejsce spotkań dla exp a, ale tak to sam rzuciłem się na Orków z kopalni ;f)
Co do 2, W menu głównym na pewno jest, bo sam kiedyś sprawdzałem, czy mam już spatchowaną wersję czy nie, i na pewno tam pisała wersja. Jeśli naukę czytania masz już za sobą, to poradzisz sobie ze znalezieniem twojej wersji w menu.