Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie
GeForce vs. ATI Radeon
wErNi:
Oczywiście nVida GeForce. Zawsze jako pierwsze wypuszczały na rynek nowe innowacje w swoich kartach. Lepsze karty zawsze szybciej wychodziły od nVidy i dopiero potem ATI próbowało nadgonić różnice kart, ale i tak mieli lipe, bo przez ten czas nVida miała już opracowane nowe lepsze karty, a poprzednie robiły się coraz tańsze... ot co :)
Xtremex:
Zależy kiedy...
Teraz wydaje mi się, że najbardziej opłacalnym i raczej jakościowym modelem jest karta z firmy ATI. Cały czas jedna przebija drugą, więc ocenianie jest bez sensu. Osobiście polecam (teraz) ATI, bo za 700 zł można kupić kartę o jakości GF, która kosztuje 1k+
flake:
A ja nadal twierdze, że GeForce to dobry wybór. Cholernie napaliłem się na nowego Radeona 3870 HD X2, ponieważ bił Ultrę w 3d Marku na głowę!!! I co się okazało?! W niektórych grach jest porównywalny z 8800 GT!!! O.o żal...
Oczywiście można mówić o niedopracowanych sterownikach i innych bajerach. I mam nadzieję, że to prawda, bo jak wiemy ostra konkurencja jest dla nas (graczy) czymś szalenie zdrowym ;-)
MZM:
--- Cytat: dekster17 ---Gdzieś czytałem, że te nowsze Radeony są takie same, jak te stare, tylko się nazwą różnią.
--- Koniec cytatu ---
O Zeusie gromowładny.....
--- Cytat: flake ---(I niech mi ktoś jeszcze powie, że się mylę, bo 640 mb musi być szybsze od 512mb wersji....... )
--- Koniec cytatu ---
Mylisz się. Przykładem są low-endowe karty do których producenci wpychają 1gb pamięci a na karcie szyna 128bit ;]
To zabiegi marketingowe na jakie lecą osoby o podobnym Twojemu przekonaniu.
Jednak w High-endowych kartach jest różnica, lecz tylko w większych rozdzielczościach.
W ankiecie wybrałem Zdecydowanie Ati, dobre OC, stosunek cena/wydajność, no może gdyby popracowali nad sterownikami i architekturą GPU to nVidia w końcu przestałaby się czuć taka ważna.
(Wystarczy ze nVidii omsknie się noga jak w przypadku serii FX[hasła reklamujące:"Kinowa jakość wyświetlanej grafiki!" ;] A w rzeczywistości emulowane shadery 2.0 i kupa ptasiego guano, proces technologiczny 130nm-90nm] to ATI znowu wyjdzie na prowadzenie, bo mimo że produkują karty słabsze od niebieskich to owe karty nie są takie najgorsze.)
Przypominam jeszcze że ATI wytwarza swoje GPU w procesie technologicznym 65nm, kiedy nVidia utkneła przy 90nm. Wysoki pobór mocy i wysoka temperatura gwarantowana tylko u niebieskiego(ch... wie czego, bo nie wiem co jest maskotką NV).
Respev:
--- Cytuj ---Mylisz się. Przykładem są low-endowe karty do których producenci wpychają 1gb pamięci a na karcie szyna 128bit ;]
To zabiegi marketingowe na jakie lecą osoby o podobnym Twojemu przekonaniu.
--- Koniec cytatu ---
MZM, nie zrozumiałeś jego wypowiedzi. Chodziło mu o to, żeby mu nikt nie mówił, że wersja GeForca 8800GTS 640mb jest lepsza od wersji 512mb.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej