Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes

Niedopatrzebnie PB w gothic 1!

<< < (4/9) > >>

gorn99:
Idąc twoim tokiem myślenia Dante moglibyśmy wybić każdego nawet Xardasa, ale tego nie ma w fabule i stosując czyste zagrywki nie ma takiej opcji. Nam chodzi o to, że podsyłając runę do SO piranha bytes wtrąciła ten wątek do fabuły i nie dopatrzyła w nim wszystkich możliwości.

Gal Anonim:
To nie jest żadne niedopatrzenie.
Kruka MOÂŻEMY zabić, ale NIE MUSIMY. Tak jak możemy zabić Thorusa, Fiska, Dextera czy wielu innych nie mających większego znaczenia - przykładowo Wilka lub  Bustera w Nowym Obozie. Wątpię, żeby tworząc kolejną część gry, jej twórcy zastanawiali się nad tym co to ciekawego graczom przyjdzie do głowy i jak tu uwzględnić wszystkie możliwości. Na przykład: komuś przyjdzie w G2 NK do głowy żeby zabić Diego (bo w wielu momentach wcale nie jest on nieśmiertelny). No i co, w związku z tym że gracz ma takową możliwość żeby go zabić, to należy go nie umieszczać w kolejnej części? A już w Gothic3 nieśmiertelnych NPC nie ma w ogóle. Zarżnąć możemy każdego. Diego, Miltena, Lestera, Gorna, Lee, Laresa, Xardasa, Thorusa, wszystkich.

Zabicie Kruka jest tylko kaprysem gracza - ja na przykład jak przechodziłem Gothic za pierwszym razem, a także za drugim, to w ogóle się nie przenosiłem do Starego Obozu. A jak się w końcu przeniosłem to od razu stamtąd uciekłem bo poza kłopotami nic tam nie ma. Dopiero później zorientowałem się że tam jest quest ze Stonem (no i można się wreszcie zemścić na Bullicie).

Jeżeli twórcy gry dają nam możliwość wyboru (w końcu ktoś może mieć ochotę zrobienia Myrtańskiej Masakry Urizielem Niekoniecznie Mechanicznym albo coś w tym rodzaju) to trzeba się liczyć z tym że w kolejnej częśći nie wszystko będzie się zgadzać z tym co zrobiliśmy w poprzedniej. Zresztą zastanawiam się jak to będzie w Gothicu 4 - w końcu Gothic 3 ma trzy różne (chociaż w zasadzie to bardzo mało różne) zakończenia. I co teraz: światem rządzą orkowie czy Bezimienny król? Xardas wciąż mieszka w Nordmarze obrażony na wszystkich, nie żyje czy jest w Nieznanych Krainach? Wiadomo tylko jedno: nic nie będzie w porządku   a w każdym razie nie będzie się dokładnie pokrywało z tym co zrobiliśmy w poprzedniej części.

Uff, ale się rozpisałem...

Yeed:
Zgadzam się....w końcu dla dalszego rozwinięcia Fabuły wątpie by autorzy martwili się o śmierć jednej postaci, która nie musiała zginąć...aczkolwiek...Jak już znalazłeś  się w SO i poszedłeś to nie było bata by nie zabić kruka bo w końcu większość poszła by do gomeza przemaglować facjatę a na drodze do gomeza stał kruk.....ale dobra not important  

Isentor:

--- Cytat: gorn99 ---Chciałem tu nawiązać do tego, że dodatek do gothica 2 nazywa się noc kruka i to tytułowy bohater jest tam naszym głównym celem, jednak jak może żyć skoro sami go wykończyliśmy? Chłopaki z Piranha Bytes chyba sami się pogubili w tym co zrobili, chociaż to tylko błahostka.

Zaobserwowaliście też inne tego typu niedopatrzenia?
--- Koniec cytatu ---
Nikt się nie pogubił i nie jest to niedopatrzenie tylko mniejsze zło. Nie każdy gracz postąpił tak jak ty ktoś inny czułby zniesmaczenie gdyby dany npc został usunięty.

--- Cytat: Respev ---Mało tego, w Gothic 3 zabijamy go ponownie jesli opowiadamy się po stronie buntowników, a Spellbound poinformowało, że pojawi się on również w Gothic 4...
--- Koniec cytatu ---
Ci npc nie znikają z gry bo nigdy nie dostaliśmy zadania wykończenia danego z nich. W g1 mamy zadanie związane z zabiciem Gomeza i tylko jego. Nikt nie każe nam odgórnie zabijać Kruka, Thorusa i całej jego świty - to nasz wybór nie poprzedzony zleceniem (znakiem od twórców). Skoro nigdy w fabule nie pojawił się wątek z uśmierceniem takiej postaci przechodzi ona do następnej części póki to nie nastąpi.

Thorusa w g3 również nie musimy zabijać, dostajemy zlecenie odbicia miasta ale przecież możemy zabić orków w środku, a reszta ucieknie gdy straci przewagę liczebną.

--- Cytat: Yeed ---Hmmmm...Gomez też jest NIEÂŚMIERTELNY a go jednak zabijamy w tym momencie :P
Tak samo jest z Thorusem..jest nieśmiertelny DO TEGO MOMENTU ale od rzeźni w SO już nie
--- Koniec cytatu ---
Te postacie nigdy nie były nieśmiertelne ich wartość flags zawsze jest taka sama. Po prostu mają ustawioną obronę na oręż 9999, a uriziel zadaje obrażenia od magii.

Gunses:
Ja uważam, że chłopaki z PB nie myśleli czy będą potrzebne postacie w kolejnych częściach. Jak sam gdzieś czytałem, wypowiadali się, że nie sądzili, że Gothic okaże się takim hitem. Bo gdyby się nie okazał to by nie było kolejnych części. Runa teleportacji do SO została wprowadzona do urozmaicenia rozgrywki jak i do potwierdzenia autentyczności Xardasa ( były Mag Ognia). A co Kruka, to w końcu on stał się wybrańcem Beliara, możemy snuć domysły, że Beliar go wskrzesił.

PzDr

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej