Autor Wątek: Błędy w grze  (Przeczytany 24721 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rodney164

• Kopacz
  • **
  • Reputacja: 0
Błędy w grze
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Czerwiec 2007, 22:01:38 »
Mnie wkurzają rzeczy następujące:
- niekiedy potwory przenikają przez przedmioty;
- niektóre postacie zawieszają się albo giną mi w podróży (głównie wtedy gdy mam je gdzieś zaprowadzić lub zwyczajnie są w mojej grupie np: jeden z asasynów zgubił mi się koło Barakeshu ,a znalazłem go koło Lago na urwisku gdy polowałem na topielce);
- często zdarza mi się nie otrzymywać misji oraz dialogów w czasie rozgrywki;
- grafika zaczyna wariować np: gdy popatrzę w niebo na niebie pojawiają się jakieś czerwone kwadraciki.
Ale to nie koniec , bo w moim gothicku   nie można wytwarzać trucizn. Nie dość, że w ostatniej chwili usunęli kopanie z wyskoku i nie wprowadzili nurkowania do nowej gry to jeszcze mam sobie odpuścić kolejne możliwości tej gry.   Jeżeli ktoś może mi pomóc to proszę napisać porady na forum lub na mój numer gg : [/b]3192348

By rozwiązać sporą część problemów kolegów z tego fora proponuje podnieść grę do wersij 1.12.

Z góry dziękuję .

Offline Elrond15

• Kret
  • *
Błędy w grze
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Czerwiec 2007, 11:43:27 »
Ja tam znalazłem kilka bardzo zabawnych błędów:

1. W czasie wyzwalania Isthar w tunelu pod miastem mogłem strzelać przez sufit do asasynów (pomogło mi to trochę).
2. Gdy się teleportuję to np. orkowie, którzy stoją gdzieś blisko stoją na baczność broń wisi w powietrzu a potem orkowie znikają jest sama broń i się wszystko kończy (czyt. jest już normalnie).
3. Po teleportacji z Nordmaru w Reddock padał śnieg.
4. Kilka strzał przeleciało przez łepetynę Zubenowi.

Jest tych bugów więcej, ale mi się pisać nie chce ;-)

Forum Tawerny Gothic

Błędy w grze
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Czerwiec 2007, 11:43:27 »

Offline Kotek Mientusek

• Kret
  • *
Błędy w grze
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Czerwiec 2007, 21:50:22 »
A  ja nie mam aż tylu błedów jedyny jaki spotkałem na swojej drodze to npc ktury mnie prowadził lub szedł za mnom nagle wpadał na przeszkode odbijał się od niej i otchodzil pare kroków do tyłu pużniej robił 2 podejście i znuw odbijał się od tej samej przeszkody i dak w kółko przytrafiło mi sie to 2 tygodnie temu i jak przechodze obok tego miejsca on nadal tam sie odbija i odbija :)

Offline PLShayloPL

• Myśliwy
  • Reputacja: 3
Błędy w grze
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Lipiec 2007, 08:17:14 »
Mnie najbardziej wkurzał jeden BUG ten z Rhobarem i Xardasem że jak Rhobarowi powiedziałem co planuje Xardas to powiedział beziu tylko jedno zdanie i koniec  .Tak samo było z Xardasem jak dałem mu czy to było że mam nieważne ale jak to zrobiłem to tylko mogłem powiedizeć o jednej rzeczy i musiałe mgrać od nowa zarówno tak samo z Rhobarem

Offline maxym

• Kret
  • *
Błędy w grze
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Lipiec 2007, 09:32:54 »
Mi nie pojawia się nazwa arcytrudnych skrzyń.
Buntownik z Montery którego trzeba eskortować do Okary znika w połowie drogi

Offline Czytelnik

• Kret
  • *
Błędy w grze
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Lipiec 2007, 20:52:40 »
Czasami jak rozpocznę nową grę za nic nie mogę znaleźć ważnych przedmiotów czy npc'ów związanych z fabułą... Raz w Cape Dun znikły mi wszystkie przedmioty z poza skrzyń.... (skrzynie urkrassa, kamień teleportacyjny, kielichy, łopaty ogółem wszystko)... Innym razem w monterze nie było kilku gladiatorów i Ashtona...

Offline Rapeed

• Kret
  • *
Błędy w grze
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Lipiec 2007, 01:52:21 »
Pojawił się nowy Patch Fanowski, który poprawia wiele drobnych BUG'ów w grze G3. Patch dostępny jest TUTAJ. Gdyby po instalacji patch'a w wersji 1.4 zniknęły napisy w menu gry, ściągnijcie sobie "Community Patch 1.3.1 - Polska Latka[/color]" i wypakowując plik zmieńcie mu rozszeżenie na *.p01 (lub kolejny numer).

Offline Paladin666

• Kret
  • *
Błędy w grze
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Lipiec 2007, 12:01:03 »
Hehe niema to jak pożądny babol w Gothicu   Gram niedługo jestem dopiero w Okarze ale sie juz tego troche nazbierało :

1.W misji gdzie mamy iść z Cyrusem zabić Ortege wszedłem z Cyrusem do jaskini odwracam sie patrze a tego lola niema,a jeszcze 10sec temu go widzialem (znalazlem go po misji jak biegł do mnie z Cape Dun)
2. Znikające szkielety czyli walcze z lewitującym sobie mieczykiem
3.W tym duzym obozie bandytow między Cape Dun a Monterą wchodze do jaskini wybić reszte bandziorów a oni co robią ? Wchodzą sobie bezczelnie na moich oczach w ściane i już nie wracają
4.Ide raz do Montery wchodze przez brame a miasta niema ! wszystko niebieskie niema domów a NPC sobie latają w powietrzu jakby nigdy nic :D
5.Mason dowódca jednej z grup buntownikow wokół Montery po rozmowie ze mną poszedł sobie tak poprostu na farme Dennisa i zaczoł wszystkich atakować
6.Wchodze do jaskini pełnej goblinów i ogrów a oni sobie stoją i sie na mnie patrzą jak im z łuku heady strzelam
7. Mój ulubiony bug czyli wyjmuje łuk mam 300 strzał chce strzelać a Bezi sie bezczelnie pyta "Jak?" LOL

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
  • Reputacja: 27957
  • Zbyt pokręcony, by żyć. l zbyt rzadki, by umrzeć.
    • Karta postaci

Błędy w grze
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Lipiec 2007, 12:25:45 »
Cytat: Rapeed
Pojawił się nowy Patch Fanowski, który poprawia wiele drobnych BUG'ów w grze G3. Patch dostępny jest TUTAJ. Gdyby po instalacji patch'a w wersji 1.4 zniknęły napisy w menu gry, ściągnijcie sobie "Community Patch 1.3.1 - Polska Latka[/color]" i wypakowując plik zmieńcie mu rozszeżenie na *.p01 (lub kolejny numer).
Eee lol ? Napisy po instalce 1.4 ci nie znikną, ponieważ przystosowano ją do polskiej wersji tzn. nie instalują się niemieckie dialogi. W patchu 1.3.1 jeszcze tego nie zrobiono więc po jakimś czasie została wydana polska łatka podmieniająca plik odpowiedzialny za dialogi.

Offline teken_f

• Kopacz
  • **
Błędy w grze
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Sierpień 2007, 11:01:40 »
u mnie np. zniknął ten najwyzszy z magow ognia (nie pamietam nazwy), Jak otwozylem swiatynie mora sul, to jest potem zadanie u tego maga wody (nie pamietam imienia:P) zeby zabi 5 przywódców ozywiencow i on mowi zebym podążał za nim, a on na pierwszym zakręcie przy wyjsciu w jakini znika w scianie :F Tak samo mialem ze szkieletami w świątyniach, biłem je, dochodziły do ściany i znikaly, musialem sie cofac zeby wyszly :P

Offline Ventas

• Kret
  • *
Błędy w grze
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Sierpień 2007, 10:31:35 »
w Monterze nie ma Vareka  przy wejsciu do Okary pojawil sie nagle pelzacz i zabil straznika (drugiego udalo sie uratowac;]) nie wspominajac o tym,ze pekl mi CD (zle wywazony czy co?), ale gra sie bez problemu (nie liczac bugow:P)

Offline xXsardasx

• Kret
  • *
Błędy w grze
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Sierpień 2007, 20:31:06 »
Szkoda że jest tyle bagów w grze ja mam takie :D
-Jak ide do klasztoru magów ognia żeby pogdać z miltenem go nie ma znalazłem go przy vengardzie i teraz niewiem czy z nim  iśc czy co
- Mam zadanie żeby zdobyć rekomedacje 3 wytapiaczy wszystko fainie ale larsona nigdzie niema a jak grałem za 1 razem atakowały go szablozęby a teraz tam wogóle go nie i nici z kuci a czystei magicznej rudy
A poza tym są jeszcze takie drobne jak chciażby znikający teran taka biała powierzchnia czy cieniostwór w skale  :d

Offline Than

• Kret
  • *
Błędy w grze
« Odpowiedź #52 dnia: 31 Sierpień 2007, 20:35:39 »
Ja  znalazłem buga w Cape Dun. Gdy spokojnie przechodziłam przez środek wioski nagle z nikąd  pojawił sie smok i mnie zaciachał.

Offline XAR_DAS

• Kopacz
  • **
Błędy w grze
« Odpowiedź #53 dnia: 01 Wrzesień 2007, 09:02:04 »
Mi  się czasem  włącza  WHERE IS  THE GURU  ?    Nie  wiem  no to muszę  grę  wyłączać  a przecież  jak się  nie  zrobi  save   to  trzeba  grać  od nowa.  Albo  to  że  czasem  pojawiają   się  białe  pasy  .  Czasem  też się  zdarza  że   Bezio wchodzi  nogą  w  głaz  i nie można  się wydostać  (chyba że kodem ) . Czasem   zwierzaki  przebiegają  przez skały  a czasem  i postacie  .  O!  Jest jeszcze coś  czasem  zdarzami się   że  wszystkie  potwory  mimo  że obok  nich  przechodzę  nic mi nie   robią  .  A przecież   poszedłem  z  tym  do trolla   i  troll  nawet  mnie  nie  dotknął  . Orkowie  też  mnie nie chcieli bić . To tyle .

Offline Metfan

• Kret
  • *
Błędy w grze
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Wrzesień 2007, 11:49:14 »
A mi się przytrafia regularnie dość irytujący bug. Ide sobie gdzieś np. krąże po okolicach Geldern, potem wracam w kierunku miasta lub jakimś innym i pojawia się białe tło i jeśli na nie się wejdzie i idzie dalej to rozszerza się. A po wciśnięciu alt (skok) bezimienny płynie w powietrzu  
Jest na to jakaś rada? Bo mam już dość wczytywania lub resetowania gry.

Offline SuuShenRon

• Kret
  • *
Błędy w grze
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Wrzesień 2007, 04:14:32 »
-W  Reddock przy eskortowaniu kowala w pewnym momencie znika. Po wczytaniu udalo sie go odeskortowac.
- Mieso Jelenia - misja od Charelsa. Zabilem chyba wszystkie jelenie w okolicy i nic, zadnego nie chce odemnie wziasc.
- Czasem nie moge atakowac, musze schowac i wyjac bron.

Niedokonca wiem czy jest to bug ale w innych miastach ktore wyzwolilem nie bylo czegos takiego. Po wyzwoleniu Gothy ze szkieletow i innego ustrojstwa zabralem sie za przeszukiwanie skrzyn, kufrow itp. Pozniej porozmawialem z Shawnem ktory zapewnil mnie ze zajmie sie odbudowa Gothy. No i ostatnio sobie tam wracam teleportem i nagle slysze "Stac!" i zostaje oskarzony o kradziez     Goni mnie jakis typek z palka :P Spuszczenie mu lania nie pomaga, lapowki wziasc nie chce. Jednak jak sie ocknal za 5 albo 6 razem dal mi spokoj wzial palke i wrocil do miasta  

W mini-poradniku do gry znalazlem nastepujace bledy:
- Montera - Zabij krowy -  wedlug poradnika nalezy ich zabic 6, jednak aby ukonczyc misje trzeba zabic wszystkie na farmie a jest ich 7 jesli dobrze licze
- Podobno po znalezieniu kamienia teleportacyjnego w Gotha uzywajac go mamy teleportowac sie do komnaty krola. Jednak ladujemy w swiatyni i aby dostac sie do krola trzeba wytluc cala mase orkow  

Jesli chodzi o znikajacego niewolnika ktory chce dostac sie do Okary, to znalazl go ktos moze gdzies w jakims dziwnym miejscu? Na farmie sprawdzalem i go nie ma, pozniej szedlem ta sama droga ktora mnie prowadzil no i oczywiscie go nie znalazlem. Moze jest ciagle kolo mnie tylko ze go nie widac  
« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień 2007, 04:17:22 wysłana przez SuuShenRon »

Offline Arti

• Magnat
  • Reputacja: 572
    • Karta postaci

Błędy w grze
« Odpowiedź #56 dnia: 26 Wrzesień 2007, 20:25:48 »
Lesson for Newbies 2

Kolejna leckja z cyklu " lekcje dla nubów " część 2

1) Wiele bugów jest spowodowanych słabymi PC'tami. Wasz PC'et źle wczytuje odpowiednie dane co sprawia, że potworki znikają w ścianach ( źle wczytany skrypt obiektu ) znikanie broni ( źle wczytany skrypt orężu ) i inne, które są przez to powodowane. Niektóre są przez pliki, ale te większość są przez słabe PC'ty. Pewnie zaraz ktoś wyskoczy, że ma dobrego PC'ta i, że i tak ma bugi, ale pewnie przez to, że przecenia staty swojego PC'ta i gra na dużych detalach, mimo iż nie muli, to mogą być problemy z danymi. Gadałem z ~DODO, który ma PC'ta jak marzenie, i mu nie wyskakiwały błędy, więc to mówi samo za siebie.

2) Zabawa z plikami .ini to samobójstwo, wierzcie mi, to przez to jest powodowane wiele bugów w stylu jeszcze gorszego wczytywania danych. Wygląda to tak

4 bugi - 2 bugi poprawione w .ini + trzy bugi z poprawiania .ini = 5 bugów czyli zyskujemy jeden bug <jupi>

Co niektóre bugi, to wina Pyranhy, ale inne to nasza wina naszych pieców, więc nie wiem czemu fani G3 uwzięli się tak na biednego PB, który przez tych sukinsynów ( mówię o większości fanów ) stracił prawa autorskie.
« Ostatnia zmiana: 26 Wrzesień 2007, 21:03:20 wysłana przez Arti »

Offline SuuShenRon

• Kret
  • *
Błędy w grze
« Odpowiedź #57 dnia: 27 Wrzesień 2007, 03:19:34 »
Mysle ze Arti ma troche racji. Ale jesli komputer miesci sie w wymaganiach minimalnych to nie powinno byc problemow tym bardziej jezeli miesci sie w wymaganiach zalecanych.

Druga sprawa, zastanawia mnie jak sie ma zalecany procesor Pentium 4 3Ghz do nowych dwurdzeniowych procesorow ;)

No i po 3 mysle ze gdyby Gothic wyszedl pozniej, byloby wiecej czasu na doszlifowanie tytulu. Ale wiadomo presja wydawcy itp. No i pewnie wiekszosc by marudzila o przesunieciu premiery. A ja jestem zdania ze lepiej poczekac dodatkowy miesiac i cieszyc sie w pelni dopracowanym tytulem.

Badz co badz Gothic bardzo mi sie spodobal :D Mimo iz nie lubie gier tego typu. I zapewne gdybym nie musial sie uczyc to gralbym w niego na okraglo :)
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2007, 03:22:44 wysłana przez SuuShenRon »

Offline Rapeed

• Kret
  • *
Błędy w grze
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Wrzesień 2007, 15:28:03 »
Cytat: Arti
1) Wiele bugów jest spowodowanych słabymi PC'tami. Wasz PC'et źle wczytuje odpowiednie dane co sprawia, że potworki znikają w ścianach ( źle wczytany skrypt obiektu ) znikanie broni ( źle wczytany skrypt orężu ) i inne, które są przez to powodowane. Niektóre są przez pliki, ale te większość są przez słabe PC'ty. Pewnie zaraz ktoś wyskoczy, że ma dobrego PC'ta i, że i tak ma bugi, ale pewnie przez to, że przecenia staty swojego PC'ta i gra na dużych detalach, mimo iż nie muli, to mogą być problemy z danymi. Gadałem z ~DODO, który ma PC'ta jak marzenie, i mu nie wyskakiwały błędy, więc to mówi samo za siebie.
Po Pierwsze Arti to wcale nie jest usprawiedliwienie na to, że Gothic 3 posiada bardzo dużo Bug'ów. Jakoś wiele podobnych gier i mających podobne wymagania nie "sypie" się tak jak Gothic. Jeżeli podaje się jakieś wymagania sprzętowe to obowiązują zasady "działa, ale nie ma ładnej oprawy graficznej lub będzie słaby fps" a nie od razu gra szwankuje i "wprowadza" błędy.  A po drugie nie każdego w wielu krajach stać na takiego kompa jak ma ~DODO,  ale posiada sprzęt średniej klasy i na takim sprzęcie gra powinna jako tako działać, a nie psuć zabawy.  
2) Zabawa z plikami .ini to samobójstwo, wierzcie mi, to przez to jest powodowane wiele bugów w stylu jeszcze gorszego wczytywania danych.
Z tym to się akurat zgodzę, ale też nie do końca.  Wydawca gry sam zamieszcza info w pliku .ini, że można go modyfikować, ale nie jest zalecane. Wielu fanów na całym świecie modyfikuje pliki .ini uzyskując lepsze lub gorsze efekty w grze. I tu również nie powinno być żadnych Bug'ów, ale jednak są i nic na to nie poradzimy.
Co niektóre bugi, to wina Pyranhy, ale inne to nasza wina naszych pieców, więc nie wiem czemu fani G3 uwzięli się tak na biednego PB, który przez tych sukinsynów ( mówię o większości fanów ) stracił prawa autorskie.
A w tej Twojej wypowiedzi to poległeś na całej linii.  Owszem, to że są bugi w grze to wina PB ale jest to wina Pośrednia, ponieważ głównym "bugodawcą  " jest Jowood, który popędzając PB sam przyczynił się do niedopracowania gry. Gdyby tak nie gonili z terminem wydania gry, to programiści z PB zdążyli by dopieścić grę i działała by nawet na "odrobinkę" słabszych kompach niż podane minimum. A, no i jeszcze nie powinieneś obrażać większości fanów oskarżeniem o to, że PB straciło prawa autorskie do serii Gothic przez nich. BŁĄD i to ogromny. Jowood zerwał umowę z PB, ponieważ stwierdzili, że G3 to nie jest to co chcieli i nie dogadali się między sobą. A to wszystko jest winą TYLKO I WYŁĄCZNIE Jowood, ponieważ jak napisałem wcześniej JW ścigało PB terminami wydania gry aby tylko się "nachapać" kasy za kolejny tytuł tej serii. Co zresztą widać po tym, że chcą wypuścić na rynek kolejną część z tej serii.
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2007, 15:30:02 wysłana przez Rapeed »

Offline Gorn04

• Kret
  • *
Błędy w grze
« Odpowiedź #59 dnia: 22 Październik 2007, 09:44:10 »
Ja też miałem parę błędów np.

1. Strzały wbijające się w roślinki ostatnio polowałem na słoneczne ziele  

2. W Cape Dun miałem niewolnika w regale.

3. Podczas drogi na pustnie w celu nauki walki dwiema brońmi chodziłem sobie po wodzie.

4. Nie wiem czy to bug, ale jadłem Dragot ile chciałem (po zjedzeiu wciskałem "i" i chowałem roślinkę, a potem robiłem to znowu) i przez to przy początku gry miałem 150 siły.

Biorąc Arti'ego pod uwagę przy moim kompie nie ma się co dziwić:
- Taktowanie pamięci procka 1800
- Ram ok. 750
- Karta graficza GeForce 5500 FX
Ale ogólnie gra mi sie dobrze, tylko strasznie mi chaczyło w Vengardzie  

Forum Tawerny Gothic

Błędy w grze
« Odpowiedź #59 dnia: 22 Październik 2007, 09:44:10 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18