Autor Wątek: Restart komputera  (Przeczytany 2200 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukaschomik

• Kret
  • *
  • Reputacja: 0
Restart komputera
« dnia: 29 Styczeń 2008, 23:02:43 »
Witam, mój problem polega na tym że podczas grania w Gothic'a 3 komputer się nagle restartuje. Czasami dzieje się to podczas włączania gry, czasami podczas wczytywania save'a, czasami podczas grania. Na początku uważałem, że jest to problem z komputerem, ale w innych grach (o równie wysokich wymaganiach sprzętowych) nic takiego mi się nie dzieje.
Problem pojawił się po tym jak dołożyłem 1gb Ram'u. (Już kiedyś miałem taki problem z innymi grami ale wymienienie zasilacza na silniejszy pomogło). Dodam jeszcze, że gra dawniej (przed dołożeniem Ram'u) chodziła bez zarzutów.

Offline teken_f

• Kopacz
  • **
Restart komputera
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Styczeń 2008, 23:12:30 »
z ram na pewno nie bedzie zwiazany problem, bo gdyby ramy sprawialy klopoty to by ci się komp nawet nie wlaczal tylko by piszczal przy starcie ciagle ... ale wyciagnij te ramy i sprawdz czy dziala normalnie.
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2008, 23:13:48 wysłana przez teken_f »

Forum Tawerny Gothic

Restart komputera
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Styczeń 2008, 23:12:30 »

Offline Nakiel

• Kopacz
  • **
  • Reputacja: 21
  • Naleśnik
Restart komputera
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Styczeń 2008, 08:47:56 »
Cytat: lukaschomik
Witam, mój problem polega na tym że podczas grania w Gothic'a 3 komputer się nagle restartuje. Czasami dzieje się to podczas włączania gry, czasami podczas wczytywania save'a, czasami podczas grania. Na początku uważałem, że jest to problem z komputerem, ale w innych grach (o równie wysokich wymaganiach sprzętowych) nic takiego mi się nie dzieje.
Problem pojawił się po tym jak dołożyłem 1gb Ram'u. (Już kiedyś miałem taki problem z innymi grami ale wymienienie zasilacza na silniejszy pomogło). Dodam jeszcze, że gra dawniej (przed dołożeniem Ram'u) chodziła bez zarzutów.

Miałem podobny problem. Mi się wydaje, że coś się przegrzewa, sprawdź temperaturę swojego procka (i innych rzeczy). Jeżeli przed graniem i podczas temperatura będzie się różniła o np. 10 stopni, to musisz sprawić sobie wentylator.

Respev

• Gość
Restart komputera
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Styczeń 2008, 10:27:24 »
Jeżeli przed graniem i podczas temperatura będzie się różniła o np. 10 stopni,
Herezja i jeszcze raz herezja! Różnica dziesiąciu stopni jest normą, byle by temperatura ogólnie nie przekraczała 70 stopni. Proponuję zbadać pamięć ram programem MemTest lub RightMark Memory Analyzer.
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń 2008, 10:37:09 wysłana przez Respev »

Offline lukaschomik

• Kret
  • *
Restart komputera
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Styczeń 2008, 16:35:49 »
Problem (chyba) rozwiązany. Jak Nakiel napisał, że możliwe jest przegrzewanie się komputera, to zdjąłem obudowę żeby miał trochę więcej wentylacji. Grałem pół dnia w Gothica i jak na razie nic się nie stało. Dzięki wszystkim za rady i dobre chęci   .

Respev

• Gość
Restart komputera
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Styczeń 2008, 16:55:40 »
Przedmuchaj wiatrak na procesorze. Pewnie dużo kurzu na nim osiadło. Otwieranie obudowy podczas działania komputera jest nieodpowiedzialne.

Forum Tawerny Gothic

Restart komputera
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Styczeń 2008, 16:55:40 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything