Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Le Parkour
Rethon^^:
Ja PK zacząłem jakiś czas temu uprawiać choć na razie przestałem bo mam uraz barku ( nie będę się rozpisywał ). Zawsze mi się podobał akrobatyka a to jest taka wersja uliczna :D Choć też nie do końca... inne tricki, techniki treningu są akurat podobne. Jedynie co zawsze będzie mnie wkurzać policja jeśli chodzi o PK... Raz skakaliśmy z kumplami, przyszli policjanci a my się pytam: Ale co się stało? On odpowiada tak: Jakaś babcia dzwoniła, że podkładacie bombę czy coś -_- ÂŻe nie powinniśmy tego robić bo zrobimy sobie kuku... żal.pl po prostu :D
Trochę szacunku dla stróżów prawa - DODO
LinkLess:
Z tym sportem nie mam do czynienia osobiście, gdyż nie ma odpowiedniej osoby, która mogłaby pokazać jak wykonywać salta, przewroty, skoki z wysokości etc., bez narażenia zdrowia. Z tym sportem żartów nie ma. Są oczywiście w moim gronie amatorzy, którzy skaczą po garażach (a później bardzo szybko uciekają jak właściciele dzwonią po policję). Jednak jeśli chodzi o mnie wolałby uczyć się od profesjonalisty niż eksperymentować samemu. Wracając do tematu dodam tyle, że obejrzałem dwa filmy właśnie o tym sporcie. Są to "Yamakashi" i "Les Fils Du Vent" (ten drugi znany też jako "Synowie wiatru" i jest kontynuacją pierwszego). Oba filmy nie bazują na efektach komputerowych. Wszystkie wyczyny robią kaskaderzy, więc prawdziwym miłośnikom tego sportu polecam te filmy.
r4d00:
Moim zdaniem super sprawa z tym "sportem" (hm..). W sumie do niczego się to w życiu nie przydaje, ale jakie efektowne i cwaniackie xD. Można zaszpanować przed znajomymi, np. robiąc z miejsca salto do tyłu. Widziałem to na żywca, ponieważ było kilku kolesi w mojej szkole, którzy mieli zamiłowanie do "parkour'owania". Wygląda to niesamowicie, ale jest też bardzo niebezpieczne ( w przypadku salt z dużej wysokość, błąd = 90% skręcony kark ). Jednak jak ktoś to lubi, to czemu nie... fajnie się to ogląda. Pozdrawiam.
Ponurak:
Cwiczycie parkour?? Ja tak. Umiem już kilka trików i nadal trenuję "stalowe kostki". Mam nadzieję że wytrzymam kolejne treningi i nie ulegnę pokusie zaprzestania uprawiania tego sportu. Teraz wy opowiedzcie o tym czy cwiczycie i jak.
Opcja szukaj nie gryzie///Crisis
Wiktor:
--- Cytuj ---Spoko dyscyplina, ale wydawało mi się, że salta nie wchodzą w skład parkour
--- Koniec cytatu ---
Bo nie wchodzą. To jest już akro, czy akrobatyka, nie wiem czy poprawnie to nazywają
Ale serio w Gothic źle jest zrobione. Powinno być tak, że nie uczymy się tam akrobatyki tylko właśnie parkour (pokonywanie przeszkód w jak najkrótszym czasie). Ja się parkour zacząłem od niedawna trenować i choć salta w jego skład nie wchodzą to też się ich uczę Najłatwiejsze z nich to salto w tył.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej