Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes

Pierwsze spotkanie z Gothiciem

<< < (30/37) > >>

Elrond Ñoldor:
A jedyne co mi się podobało, to wygląd Bezimiennego i Diega. Nic więcej.

Nocturn:
A mi się nic nie podoba w Arcanii (bo Gothicem nazwać tego nie mogę). Jak w ogóle można było tak oszpecić Gothica? Jeszcze ten nowy "Bezimienny"...

Na szczęście PB odzyskało Gothica. I ciekawe czy wyjdzie G5, bo jakoś sobie go nie wyobrażam   <ignorant>

Drock:

--- Cytat: Nocturn w 29 Lipiec 2012, 00:25:13 ---Na szczęście PB odzyskało Gothica. I ciekawe czy wyjdzie G5, bo jakoś sobie go nie wyobrażam   <ignorant>

--- Koniec cytatu ---

<facepalm> Tyle wywiadów było z Phirania bytes i oni zawsze mieli prawa autorskie do serii gothic, a JoowoD'owi tylko wypożyczyli na kilka gier które mieli dać jako Gothic

--- Cytat: Nocturn w 27 Lipiec 2012, 18:18:00 --- W "Arcania: Upadek Settarif" nie ma nawet "Gothic" w nazwie <facepalm>

--- Koniec cytatu ---
Eee... bo to dodatek.
w "nocy kruka" widzisz gdzieś słowo gothic ?
w "Zmierzchu bogów" widzisz słowo gothic ?
pełna nazwa to tytuł gry + dodatek, w Arcania Gothic 4 to "Gothic 4" to pod tytuł żeby niby było że to Gothic
to co ty napisałeś to nazwa gry + nazwa dodatku   

Moje pierwsze spotkanie odbyło się 10 lat temu, starszy brat kupił gothic'a w gazecie, nie umiałem grać, ale grałem na kodach przez tą grę zakochałem się w gatunku gier RPG

Nocturn:

--- Cytat: bartis w 01 Sierpień 2012, 09:13:51 --- <facepalm> Tyle wywiadów było z Phirania bytes i oni zawsze mieli prawa autorskie do serii gothic, a JoowoD'owi tylko wypożyczyli na kilka gier które mieli dać jako Gothic
--- Koniec cytatu ---

Nie ma to jak strzelić "facepalma", nie rozumiejąc posta...

PB to producenci, JoWooD to wydawcy.
Po zerwaniu współpracy, JoWooD i PB miały prawa do Gothic. Tyle, że Gothic 4 był tworzony bez pozwolenia PB, w końcu oba zespoły miały prawa.  Później JoWooD zbankrutował, PB odkupił Gothic i teraz jedynie PB ma prawa do Gothic.

--- Cytat: bartis w 01 Sierpień 2012, 09:13:51 ---Eee... bo to dodatek.
w "nocy kruka" widzisz gdzieś słowo gothic ?
w "Zmierzchu bogów" widzisz słowo gothic ?
pełna nazwa to tytuł gry + dodatek, w Arcania Gothic 4 to "Gothic 4" to pod tytuł żeby niby było że to Gothic
to co ty napisałeś to nazwa gry + nazwa dodatku
--- Koniec cytatu ---

Tak, widzę.
"Gothic II: Noc Kruka", "Gothic III: Zmierzch Bogów", chodzi o to, że Gothic 4 już nie jest grą Gothic, tylko Arcanią...

Isentor:

--- Cytat: Nocturn w 01 Sierpień 2012, 10:10:37 ---PB to producenci, JoWooD to wydawcy.
Po zerwaniu współpracy, JoWooD i PB miały prawa do Gothic. Tyle, że Gothic 4 był tworzony bez pozwolenia PB, w końcu oba zespoły miały prawa.  Później JoWooD zbankrutował, PB odkupił Gothic i teraz jedynie PB ma prawa do Gothic.

--- Koniec cytatu ---
Nope. Tylko Piranie miały, mają i będą mieć prawa do marki Gothic. Podpisali z JoWooD umowę, która dawała im prawa do wydawania gier z serii Gothic pod marką Gothic bodaj do poprzedniego roku. Także Arcania była ostatnią grą wydaną przez JoWooD, która mogła mieć w nazwie Gothic i nawiązywać do uniwersum. Z tego co wiem Piranie nie przedłużymy tej umowy w związku z czym ponownie oni mają prawo autorskie jak i prawo wydawnicze do marki Gothic. JoWooD być może zbankrutował ale ta firma została praktycznie wykupiona przez Nordic Games, także istnieje nadal tylko pod inną nazwą.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej