Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
"300"
Halina Kiepska:
Film ogólnie na plus. Spełnił w 100% moje oczekiwania, więc praktycznie nie mam się do czego przyczepić. Mógłbym w sumie napisać, że filmów o walecznych żołnierzach, dla których honor i odwaga to cały świat, było już mnóstwo. Mógłbym, ale tego nie zrobię… Po prostu dobrze jest czasami obejrzeć film wojenny, z którego wynika coś więcej, niż pusta walka. Co prawda mamy do czynienia z przerostem formy nad treścią, ale i na to można przymknąć oko. Jeśli idzie o grę aktorską, to na wyróżnienie zasługuje oczywiście Gerard Butle. Naprawdę świetna rola króla Leonidasa. Resztę zalet wymienili poprzednicy, więc nie będę się już produkował.
„300” daleko do takich filmów jak „Cienka czerwona linia”, ale jednak warto go obejrzeć. Daje pozytywnego kopa, a o to chyba chodzi.
Arti:
Mam ten film na komputerze i go nie obejrzałem Chyba pora zarezerwowac kompa od 21 i kino akcji zrobic ( jutro wolne bo egzaminy ) Ogólnie gdy zobaczyłem na dysku ten film to pomyślałem, że to film o gangach coś na styl Hooligans xD , ale teraz widze, że jest umieszczony w bardzij interesujących czasach. Z wypowiedzi wnioskuję, że film warto zobaczyć zwłaszcza jak siedzi na dysku obok Gothic'a xD . Mi bardzo się taki filmy podobają ( Troja, Asterix'y i Obelix'y [filmy] itd ) a teraz do grona dojdzie ,, 3000 ,, Osadzone w dawnych czasach maja fajny klimacik. Walki, niespotykane dzis budowle ( nawet jesli to plan ) itd. czynią te filmy orginalne.
Grison:
Film widziałem w kinie i w domu oglądając go na komputerze. Z całą pewnością stwierdzam, że ten film w kinie odbiera się zupełnie inaczej niż oglądając go na małym 19' calowym ekranie monitora. Olbrzymim atutem filmu jest jego ścieżka dźwiękowa. Oczywiście polecam kupno lub ściągnięcie całego sound tracka. Do tego tak jak już ktoś przedemną powiedział niemal żadna scena filmu nie jest nagrana bez użycia efektów specjalnych. To kolejny atut gdyż zamiast zwykłego greckiego krajobrazu mamy tu mroczne i lekko rozmazane tło. Godna wspomniena jest także sama obsada. Gerard Butler doskonale wcielił się w rolę Leonidasa. Król Sparty przez niego kreowany ma wszystko to co lubię w mitycznych czy historycznych herosach czyli niespotykane umiejętności i niezły charakterek, którego głównymi cechami są odwaga i bezczelność. Doskonale rozbawiła mnie scena, w której Leonidas stoi na "dywanie" z trupów jedząc jabłko i mówiąc do swego kapitana z pełną gębą:
-Nie mamy powodów do nieuprzejmości. Nieprawdaż?
-Tak panie- odpowiedział kapitan w tej samej chwili przebijając jednego z perskich niedobitków.
Ogólnie film jest super ale twórcy nie ustrzegli się pewnych niedociągnięć.
Np. kiedy Spartanie wychodzili z pozycji falangi. Tuż przed tym jak zepchnęli parsów do morza była taka chwilia, w której byli widoczni wszyscy Spartanie uczestniczcy w bitwie. Rzekomo miało być ich 300, a tak naprawdę po zatrzymaniu obrazu doliczyłem się ich ok. 120. chociaz mogłem się mylić. Z drugiej strony jednak to nic dziwnego bo w produkcji filmu uczestniczyło zaledwie 70 statystów poprzebieranych za Spartan.
Tak czy inaczej moja ocena filmu to 5/5.
--- Cytuj ---Chyba pora zarezerwowac kompa od 21 i kino akcji zrobic ( jutro wolne bo egzaminy )
--- Koniec cytatu ---
Arti prosze nie przypominaj mi o egzaminach. Bo podczas gdy ty będziesz spał w ciepłym łóżeczku to ja będę się zmagał ze straszliwą matematyką.
--- Cytuj ---a teraz do grona dojdzie ,, 3000 ,,
--- Koniec cytatu ---
Arti błagam.
xmati06:
Co tu dużo gadać film jest poprostu świetny. Bardzo dobrze został pokazany szyk falangi. jedyne co mnie trochę zdziwiło że Spartanie nie mieli żadnej zbroi. Ale poza tym wszystko siwetne... Najbardziej podobały mi się te combosy i deszcz perskich strzał... Film z kategorii must see...
Rakbar Nasard:
Witam
Film bardzo fajny. Ale na kompie już by nie było tych efektów które są w kinie. W tym filmie najlepsze są efekty . Fainy był grad szczał perskich i jak tego gostka do przepaści zrzucił kopem. Ocena filmu 10\10
Idź do wersji pełnej