Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Khaleb:
Już Cię oświecam! Jeżeli nie uprawiałbyś seksu z kobietą przed ślubem a dopiero po nim i okazało by się, że Ty nie zadowalasz jej albo ona Ciebie.Jesteś w kropce, masz dylemat czy z nią być czy nie.Jeżeli miałbym się nie spełniać w związku wolałbym w nim nie być... Kochając się przed ślubem unikasz np. takich problemów.
A powiedz mi, jaki procent ludzi, który nie uprawia seksu przed ślubem? Chyba tylko amisze przestrzegają tych zasad wiary...
Arkhan:
--- Cytuj ---A powiedz mi, jaki procent ludzi, który nie uprawia seksu przed ślubem? Chyba tylko amisze przestrzegają tych zasad wiary...
--- Koniec cytatu ---
To jest właśnie smutne. Jeżeli dana para chce się pobrać w obliczu kościoła katolickiego, powinna to przestrzegać i brać pod uwagę. Jeżeli chcę współzyć ze sobą przed ślubem, polecam urząd stanu cywilnego tylko i wyłącznie. Na papierkach, no i jazda w mniej niz 20 minut.
Kiedyś przeczytałem na pewnym [niepamiętam jakim] już protalu, pewno zdanie, kiedy dziewczyna pyta sie chłopaka [są przed ślubem katolickim], czy będą współzyć ze sobą przed ślubem. Ten, jej odmawiajac, wywołał u niej reakcje, a była ona taka :
Spowodowałeś że cie bardziej kocham.
Pzdr.
Khaleb:
Mimo wszystko to i tak nie zmienia faktu, że zawsze lepiej jest być pewnym z kim się zamierza spędzić resztę życia. A ta reakcja dziewczyny jest dziwna jak dla mnie, bo czy czymś takim można wywołać większą miłość? Wytrwać w celibacie to jest na prawdę wielkie wyzwanie, ale jeżeli już się to komuś uda to może być z siebie dumny, bo przecież to nie jest łatwe...
P.S
Jednym z aspektów tego, że nie będzie uprawiał z nią seksu przed ślubem może być to, że ma kochankę ;p pozdro
momo:
Nie wiem czy ja powinienem żyć w innych czasach czy coś, ale co z miłością, tą więzią która łączy ze sobą ludzi aż do śmierci, umiejętnością całkowitego i bezinteresownego poświęcenia się dla osoby którą się kocha. Jak czytam twoją wypowiedź, to można by pomyśleć że ślub bierze się tylko po to żeby legalnie uprawiać seks.
--- Cytuj ---Wytrwać w celibacie to jest na prawdę wielkie wyzwanie, ale jeżeli już się to komuś uda to może być z siebie dumny, bo przecież to nie jest łatwe...
--- Koniec cytatu ---
No może i tak. Bardziej przeraża to, że niektórzy nie mogą wytrzymać do 18-tu lat, a tak naprawdę wystarczy tylko troche silnej woli. Każdy to potrafi tylko nie każdemu się chce.
--- Cytuj --- A ta reakcja dziewczyny jest dziwna jak dla mnie, bo czy czymś takim można wywołać większą miłość?
--- Koniec cytatu ---
To spróbuje Ci wytłumaczyć. Widać, że dziewczyna głupia nie jest, i że w związku seks wcale nie musi być na pierwszym miejscu. Nie wiem czy chciała go sprawdzić, czy poprostu zapytała go z ciekawości, ale reakcja chłopaka była bardzo dojrzała, właśnie tą dojrzałością jeszcze bardziej ją w sobie rozkochał. Pokazał, że nie jest z nią tylko z jednego powodu, a stwierdzenie że
--- Cytuj ---Jednym z aspektów tego, że nie będzie uprawiał z nią seksu przed ślubem może być to, że ma kochankę ;p pozdro
--- Koniec cytatu ---
to jak dla mnie spłycenie sprawy. Nie wiem czy ta wypowiedź ma jakiś sens, ale przynajmniej próbowałem. :] Pozdro...
Khaleb:
Możesz mi powiedzieć ile masz lat? Może jesteś starszy ode mnie i z racji wieku piszesz takie dojrzałe posty... :)
Ale nie o to przecież chodzi, przejdźmy do sedna! Przeraża Cię fakt, że niektórzy nie mogą wytrzymać do 18 roku życia ale dla mnie to jest normalne! Nie od teraz wiadomo, że młodzi ludzie dążą do tego aby przeżyć swój pierwszy raz. Wszystko spowodowane jest młodością i hormonami, których nie sposób zmienić. Zastanów się nad tym, czy jeśli dziewczyna Twoich marzeń chciałaby pójść z Tobą do łóżka to byś tego nie zrobił...
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej