Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (171/181) > >>

Patty:

--- Cytat: Nuda w 19 Listopad 2011, 21:57:59 ---Tego nie wiedziałam. Ale za te dwadzieścia lat, to Kościół i to zmieni, bo i wierzących będzie coraz mniej.

--- Koniec cytatu ---
Wtedy ucieknę jeszcze dalej. ÂŻadna kobieta nie ożeni się z takim brudasem, muzułmaninem :)

Nakiel:
Mówiąc szczerze nie miałem na tyle samozaparcia, żeby dokopywać się do początku waszego sporu, także przepraszam, jeżeli wtrącę coś, na czego temat dyskusja już trwała.

Moja rodzina nigdy nie wymagała ode mnie rygorystycznego ustosunkowania się co do wierzeń, dlatego być może nadal jestem w jakiegoś typu rozterce. W chwili obecnej nie potrafię i nie chcę określać się po żadnej ze stron - szanuję wierzących i wiarę, za jej zdolność wpływania na ludzi, za jej potężną filozofię, która w większym, lub mniejszym stopniu przyjęła się na całym świecie. Mimo tego jest jeden powód, dla którego nie sprecyzowałem swojej wiary - brak powodu, dla którego miałbym wierzyć w istnienie sił wyższych. Codziennie jesteśmy świadkami tego, jaką siłę ma losowość - to jakich słów użyjemy w wypowiedzi, czy to, że jutro będzie padał śnieg z deszczem jest właśnie jej skutkiem. Genezą wszelkich wierzeń jest zagadnienie złożoności i precyzji tego świata, bo wydaje się on niewykonalny drogą losową.
W co więc wierzę? W nic - staram się nie wtrącać w spór o wiele ode mnie mądrzejszych ludzi. ÂŻyję tym, co mi dano, cieszę się każdym dniem, tym, że mam przyjaciół, że codzienność jest czymś tak pewnym, jak istnienie Słońca, albo że potrafię się zakochać w innej osobie, poświęcając jej siebie, to wszystko bez względu na istoty tych zjawisk jest dla mnie powodem do uciech, to do niej się przecież wszystko sprowadza, prawda?

Nessa:
Nie ma sporu, Nakiel. Zawsze dużo luzu i spokoju, bo tutaj nikt nikogo nie przekona ;] Co zresztą jest genialne, gdyż różnorodność to niezwykła rzecz.

Prawisz mądrze. Naprawdę. Ale ktoś się kiedyś zapyta: jesteś z nami czy przeciwko nam? Bo piszesz pięknie o szacunku, wierze czy losowości. Brakuje jednak jakiegoś mocnego słowa w stylu: agnostyk, panteista, ateista itp. Chociaż pewnie tylko mnie jego brak doskwiera.

--- Cytuj ---Mimo tego jest jeden powód, dla którego nie sprecyzowałem swojej wiary - brak powodu, dla którego miałbym wierzyć w istnienie sił wyższych
--- Koniec cytatu ---

Skoro doszukujesz się powodu, to już wykluczasz wiarę. Ona po prostu jest. Jak wątroba.

--- Cytuj ---W co więc wierzę? W nic - staram się nie wtrącać w spór o wiele ode mnie mądrzejszych ludzi.
--- Koniec cytatu ---
Niepotrzebna pokora(?). Ci mądrzejsi nie znają Twoich odczuć, a to one są tutaj najważniejsze. U ateisty czytającego Biblię pojawia się myśl "Coś tu nie gra", a u katolika "Bóg jest wielki!".

Nakiel:

--- Cytat: Nuda w 20 Listopad 2011, 00:04:10 ---Ale ktoś się kiedyś zapyta: jesteś z nami czy przeciwko nam? Bo piszesz pięknie o szacunku, wierze czy losowości. Brakuje jednak jakiegoś mocnego słowa w stylu: agnostyk, panteista, ateista itp.
--- Koniec cytatu ---
Niemalże każdy dyskutant po jakimś czasie dochodzi do wniosku, że należy się opowiedzieć po jakiejś ze stron. Na dobrą sprawę wobec tego, co powiedziałem, najbardziej pasuje do mnie agnostycyzm, pomieszany gdzieś z panteizmem.

--- Cytat: Nuda w 20 Listopad 2011, 00:04:10 ---Skoro doszukujesz się powodu, to już wykluczasz wiarę. Ona po prostu jest. Jak wątroba.
--- Koniec cytatu ---
Nie zawsze próba znalezienia powodu problemu, jest dociekaniem prawidłowości. Dla mnie zagadnieniem jest, co skłania tak wielu ludzi, aby uwierzyć w niemal niemożliwe, jak głęboko zakorzenione są w nas wierzenia, co sprawia, że powinienem wierzyć w istnienie czegoś, czego istnienia nie ma dowodów. Być może ktoś ma powód wiary, który będzie na tyle przekonujący, abym i ja miał pewność wierzenia.

Elrond Ñoldor:

--- Cytat: Nuda w 20 Listopad 2011, 00:04:10 ---Skoro doszukujesz się powodu, to już wykluczasz wiarę. Ona po prostu jest. Jak wątroba.

--- Koniec cytatu ---

Ale wiesz, że wątrobę można zobaczyć i dotknąć. Z wiarą już tak nie zrobisz.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej