Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Baś-ka:
No to nie dyskutuj i że tak powiem "zamknij japę"", bo już kończysz 30 raz.
--- Cytuj ---Prawda że Katolik o Ateiście nic nie wie tak samo jak Ateista o Katoliku.
--- Koniec cytatu ---
Już cię prosiłem o konkretne dane w tej sprawie, a ty wciąż zamiast je podać obrażasz i nie odnosisz się do stawianych ci argumentów.
Serail:
--- Cytuj ---Ja grzeszę. Często. Nie chodzę do kościoła i nie wyznaje fanatycznie Boga. I mimo to wierzę , że on gdzieś jest, nieważne jak bardzo naiwnie to brzmi. Wierzę w Boga, nie Jezusa, nie Maryję, nie w Kościół czy inne duperele... Jeśli Bóg jest nauką, postępem, to niech tak będzie dla tych, który tak chcą. Jeśli jest potężnym staruszkiem, niech i tak będzie
--- Koniec cytatu ---
Czyli jesteś deistą, tak? Jednak nie postrzegasz boga według wizji KK? Ciekawa koncepcja, szczerze mówiąc sam bym czegoś takiego nie wymyslił.
--- Cytuj ---Co może wiedzieć Ateista o Katoliku i jeszcze o grzechu nic
--- Koniec cytatu ---
Bo może ateiści przez wiele lat byli katolikami? ^^
Capo:
Zapewne większośc ateistów wypowiadających się w tym temacie była kiedyś katolikami tylko teraz panuje jakaś dziwna moda na zaprzestanie praktyk religijnych, znam kilka takich osób.
Sirius:
Tak Serail, jakby głębiej nad tym pomyśleć jestem deistą :P Sądzę, że w dzisiejszych czasach tak pozycja nt. religii jest jedną z lepszych ;)
Serail:
--- Cytat: Sirius w 19 Lipiec 2009, 14:48:06 ---Tak Serail, jakby głębiej nad tym pomyśleć jestem deistą :P Sądzę, że w dzisiejszych czasach tak pozycja nt. religii jest jedną z lepszych ;)
--- Koniec cytatu ---
Deizm sam w sobie może nie, ale postrzeganie boga jako istoty/rzeczy/czegoś tam, co według naszego uznania ma władzę nad tym światem jest doprawdy ciekawą koncepcją. Według twojej filozofii można boga postrezgać jako naukę, naturę, butelkę czystej, etc. Sam tak skminiłeś, czy wziąłeś przykład od kogoś innego?
--- Cytuj ---Zapewne większośc ateistów wypowiadających się w tym temacie była kiedyś katolikami tylko teraz panuje jakaś dziwna moda na zaprzestanie praktyk religijnych, znam kilka takich osób.
--- Koniec cytatu ---
Po prostu są ludzie, którzy logicznie zastanawiają się nad prawdami zawartymi w piśmie świętym twierdzeniach głoszonych przez kapłanów, dochodzac jednocześnie do wniosku, że to - że sie tak niedelikatnie wyrażę - ściema. Btw. czy tylko ja uważam, że dyskusja stała się przyjemniejsza bez Prolgana? ^^
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej