Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (153/181) > >>

Sirius:
Sam tak skminiłem :P Przestało mi odpowiadać ględzenie księży, przestałem w to wierzyć. Może Bóg jest 1, a może oddzielny dla każdego? Może nas stworzył i ma nas w dupie? No i tak krok po kroku... :P

I też sądzę, że dyskusja stała się przyjemniejsza bez w.w :p

Serail:

--- Cytuj --- Przestało mi odpowiadać ględzenie księży
--- Koniec cytatu ---
Szczerze mówiąc, to moje ostatnie wizyty w kosciele zapamiętałem jako godzinną męczarnię, gdzie kapłan mówi coś, co widocznie jest kłamstwem, jednak ludzie wierzą mu bez żadnego sprzeciwu. tak musi być i koniec. Wizyty w kościele nie były dla mnie przyjemnością, wierzcie mi.

--- Cytuj --- Może Bóg jest 1, a może oddzielny dla każdego? Może nas stworzył i ma nas w dupie? No i tak krok po kroku...
--- Koniec cytatu ---
Ale boga postrzegasz jako kogo? Jako jakąś istotę czuwającą nad nami, czy może jeszcze coś innego? Bo szczersze mówiąc zaciekawiło mnie to. ;p

--- Cytuj ---I też sądzę, że dyskusja stała się przyjemniejsza bez w.w :p
--- Koniec cytatu ---
Noo. xD

Sirius:
Nie, nie jako istotę czuwającą nad nami, jedynie taką, która pomogła nam się rozwinąć, która pozwoliła nam na naukę i postęp... i dał nam spokój. Ja Boga widzę właśnie w nauce i postępie:P

Kozłow:

--- Cytuj ---Ja Boga widzę właśnie w nauce i postępie:P
--- Koniec cytatu ---
Moim zdaniem to niepotrzebne nadinterpretowanie rzeczywistości. Po cóż nadawać rzeczom absolutnie normalnym i rzeczywistym pozór boskości i nadrzeczywistości? Czy nie lepiej zawierzyć samej rzeczywistości, która nas otacza, niźli wyidealizowanemu obrazowi tejże rzeczywistości? Trzeba odnaleźć siebie, nie zaś wyidealizowany obraz siebie. Trzeba zawierzyć otaczającej rzeczywistości, chociaż owa rzeczywistość nie skłania do jej zawierzenia. Tu przychodzi moment, gdy po porzuceniu własnego idealnego "ja" - dochodzi do walki z własnym "ja" rzeczywistym, dla stworzenia własnego idealnego "ja", ale tu, na ziemi - w rzeczywistości, która dla idealnego "ja" będzie dawała warunki.

Tyle do powiedzenia :]

Sirius:
Ja nie mówię że nauka jest boska :P Ja sądzę że powstała dzięki Bogu. Jak patrzysz na wyśmienity obraz zastanawiasz się kto go namalował, prawda? To coś właśnie takiego :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej