Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Thoro:
--- Cytuj ---a cała ta wiara wzięła się z czegoś takiego: był jaskiniowiec, zobaczył tęcze. Jako że nie potrafił sobie tego wytłumaczyć, wymyślił sobie boga. Później złamał sobie noge, to pomyślał że jak sie pomodli to mu rana sie zagoi. Rana sie zagoiła, lecz nie ze względu na boga, tylko po prostu sie zagoiła.
Wtedy pomyślał że bóg to zrobił...
--- Koniec cytatu ---
Wystarczyło trochę poczytać o początkach Chrześćijanstwa i w ogóle prymitywnych wierzeń. Zmieniłbyś danie.
Isentor:
Jako, że nie ma o czym pisać a katolicy nie mają zamiary wypowiadać się o arcie, który zamieściłem powyżej dodam coś nowego, coś co na pewne was zainteresuje.
--- Cytuj ---ÂŁódzka kuria wpadła na pomysł co najmniej kontrowersyjny i zorganizowała dla nauczycieli szkolenie jak rozpoznać czy ich wychowanek jest opętany przez... diabła, informuje "Dziennik". Zainteresowanie przeszło wszelkie oczekiwania.
Wykład "Rozeznawanie duchów i egzorcyzmy w procesie wychowania" odbył się w kaplicy św. Urszuli Ledóchowskiej w ÂŁodzi. Był to jeden z wielu wykładów jakie organizuje tamtejsze duszpasterstwo nauczycieli. Tym razem jednak na spotkanie z egzorcystą ks. Tomaszem Owczarkiem przyszło tyle osób, że kaplica pękała w szwach, a ludzie stali też na korytarzu. Ponad 100 pedagogów z łódzkich podstawówek, gimnazjów i liceów słuchało wykładu z zapartym tchem.
Za to wśród dyrektorów łódzkich szkół zapanowała konsternacja. Pytani czy taka wiedza jest ich pracownikom potrzebna i czy nie sądzą, że może być przez nich wykorzystywana do tępienia nielubianych uczniów, nabierają wody w usta. ÂŻaden - a gazeta rozmawiała z sześcioma - nie zgodził się na podanie w prasie swego nazwiska.
Zaskoczona szumem wokół sprawy jest też kuria, ale z zupełnie innego powodu. To taki sam temat jak każdy inny, chcieliśmy po prostu obalić pewne mity, powiedział "Dziennikowi" ks. Jarosław Pater.
--- Koniec cytatu ---
ÂŹródło: http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/eg...ole,806277,2943
Jak dla mnie jest to jedna wielka kpina...przecież to może przerodzić się w prześladowanie innowierców...eh.
Nauczyciel, który osądza sobie innych czy są oni opętani przez wymyślone demony - bezsens, równie dobrze inne religie mogą zacząć odgrywać podobne "szopki".
P.S.
Bójcie się...od teraz każde niegrzeczne dziecko mieszkające w ÂŁodzi zostanie nazwane opętanym...n/c
Halina Kiepska:
--- Cytuj ---Jak dla mnie jest to jedna wielka kpina...przecież to może przerodzić się w prześladowanie innowierców...eh.
--- Koniec cytatu ---
Hmmm... Fakt, jest to jedna wielka kpina. Osobiście jednak ani się temu nie dziwię, ani nie przejmuję się tym tak strasznie. W krajach katalickich zawsze istniało takie podejście do innych religii, określanych mianem "barbarzyństwa", czy też heretyzmu. Nic raczej na to nie poradzimy. Niektórzy nie są na tyle dorośli, żeby zrozumieć, że szkoła to miejsce publiczne. Co za tym idzie- każda osoba, która do niej uczęszcza, ma prawo do własnych poglądów.
Jestem osobiście ciekaw, na jakiej podstawie nauczyciel miałbym rozpoznawać takiego "opętanego"? Długie włosy? Ciemny makijaż? Coś, jak na reklamie Romana G.? "Super minister... Super partia, k**wo!"
Mi osobiście witki opadają, ale jak wspomniałem wyżej, niczego nie da się z tym zrobić. Niech sobie walczą.
--- Cytuj ---Bójcie się...od teraz każde niegrzeczne dziecko mieszkające w ÂŁodzi zostanie nazwane opętanym...n/c
--- Koniec cytatu ---
Jak nie opętanym, to ewentualnie masonem, heretykiem, żydem, satanistą. Ehhhh...
Sir_William:
--- Cytuj ---Sprecyzuje moją wypowiedź: Nie ma żadnego nieba, piekła ani czyśćca czy innego ludzkiego wymysłu...pasuje.
--- Koniec cytatu ---
Zawsze uważałem, że ludzie, który są "obrzucani błotem" przez inncyh ludzi za bardzo reagują na ich słowa. Poruszyła mnie kwestia naszego Admina - "[...]Nie ma żadnego nieba, piekła ani czyśćca [...]". Jeżeli nie wierzysz to siedź poprostu cicho. Wieżdżasz ludziom na wiare np. mnie. Powarznie mnie zdenerwowałeś swoimi głupimi słowami. Założę się, że w trudnych sytuacjach także nie świadomie wołasz: O Boże!, Jezu, co tutaj się stało?. Miałeś u mnie pewnien autorytet, który teraz prysł jak czar.
--- Cytuj ---Może zacznijmy od tego iż niebo, piekło czyściec czy inne tego typu miejsca to wymysł KK...widocznie Papież uznał, że z jednego wymysłu trzeba zrezygnować...może jest to bardziej opłacalne.
--- Koniec cytatu ---
Czy Ty wogóle wiesz co w tej chwili mówisz?! Jaki wymysł Kościoła Katolickiego?! Już ÂŻydzi przed 5000 tys. lat uznawali niebo, piekło, czyściec. Masz tak mało wiadomości a wojujesz jak niedźwiedź - jesteś poprostu HERETYKIEM! Obalasz całą strukturę mojej wiary. To tak samo jak byś powiedział Jezus nie zmartwych wstał, tylko dla beki zasnął na Krzyżu potem sie obudził w grobie i przetelepotrował się. Jak powiedziałem mnie nie bawią takie gadane. Jeżeli nie wierzysz to nie mów, iż moja wiara to jest wymysł. Okaże się to dopoiero po naszej śmierci. Wtedy przypomnij sobie moje słowa panie Maurycy.
--- Cytuj ---Nieochrzczone dziecko nie jest katolikiem w ogóle nie należy do żadnej religii więc czemu nie wmówić ludziom , iż po śmierci idzie ono do katolickiego nieba...
--- Koniec cytatu ---
Kiedy rodzina jest katolicka, rodzi się dziedzko martwe wtedy nawet osoba świecka może ochrzcić to niemowlę. Bóg jest jeden, jestem przekonany, że nasza wiara jest słuszna, a nie jakiś tam Islam. Jezus daje szanse każdemu, nawet takim heretykom jak IsentoR, Thoro lub RideR, aby mieli czas na nawrócenie. Tylko nie zdziwcie się jak staniecie przed sądem ostatecznym a wtedy nie będzie odwrotu, dlatego teraz was upominam!
Pozdraiwam,
Sir William
Isentor:
--- Cytat: Sir_William ---Poruszyła mnie kwestia naszego Admina - "[...]Nie ma żadnego nieba, piekła ani czyśćca [...]". Jeżeli nie wierzysz to siedź poprostu cicho. Wieżdżasz ludziom na wiare np. mnie. Powarznie mnie zdenerwowałeś swoimi głupimi słowami. Założę się, że w trudnych sytuacjach także nie świadomie wołasz: O Boże!, Jezu, co tutaj się stało?. Miałeś u mnie pewnien autorytet, który teraz prysł jak czar.
--- Koniec cytatu ---
Jak nie wierzę to po prostu mam siedzieć cicho tak ? Ale osoby głoszące brednie religijne mogą sobie o tym otwarcie mówić ? To jaki w tym wszystkim sens, pierwszy lepszy "sekciarz" może głosić swoją prawdę religijną a ja nie mogę wypowiedzieć się o tym, że nie uznaje wymysłów KK...eh.
Poza tym podobno żyjemy w wolnym kraju i każdy ma prawo do swoich przekonań...również tych religijnych.
Nie wołam...
--- Cytat: Sir_William ---Jaki wymysł Kościoła Katolickiego?! Już ÂŻydzi przed 5000 tys. lat uznawali niebo, piekło, czyściec. Masz tak mało wiadomości a wojujesz jak niedźwiedź - jesteś poprostu HERETYKIEM! Obalasz całą strukturę mojej wiary. To tak samo jak byś powiedział Jezus nie zmartwych wstał, tylko dla beki zasnął na Krzyżu potem sie obudził w grobie i przetelepotrował się. Jak powiedziałem mnie nie bawią takie gadane. Jeżeli nie wierzysz to nie mów, iż moja wiara to jest wymysł.
--- Koniec cytatu ---
Jesteś tego pewien takie rzeczy ustalono nie tak dawno temu [tylko kilka tysięcy]...poza tym przestudiuj bliżej swoje "święte księgi" może zauważysz w nich jedną istotną rzecz...opierają się na wcześniej opisanych mitach itp. rzeczach co za tym idzie "fakty" w nich zawarte mijają się grubo z prawdą...mówiłem o starym testamencie.
Skoro uważasz mnie za heretyka a swoją religię za jedyną słuszną to może spalisz mnie na stosie tak jak to robili twoi miłosierni "bracia" kilkaset lat temu ?
Ciekawi mnie jedno skoro bóg jest miłosierny i wybacza za wszelkie grzech to dlaczego karze ludzi skazując ich na piekło ? Jak widać jedno mija się z drugim.
--- Cytat: Sir_William ---Bóg jest jeden, jestem przekonany, że nasza wiara jest słuszna, a nie jakiś tam Islam. Jezus daje szanse każdemu, nawet takim heretykom jak IsentoR, Thoro lub RideR, aby mieli czas na nawrócenie.
--- Koniec cytatu ---
0 tolerancji jak każdy katolik...aha RideR to umiłowany w bogu chrześcijanin więc tymi słowami na pewno uraziłeś jego uczucia religijne.
Skąd możesz to wiedzieć ? Na czym opierasz swoje argumenty ? I jak postrzegasz swojego jedynego i prawdziwego boga ?
--- Cytat: Sir_William ---Miałeś u mnie pewnien autorytet, który teraz prysł jak czar.
--- Koniec cytatu ---
Oceniasz ludzi po tym w co wierzą...powodzenia w dalszym życiu z takimi poglądami.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej