Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (12/181) > >>

Maksous:

--- Cytuj ---
--- Koniec cytatu ---
Ka?dy ma prawo do w?asnego wyznania.

Racja ka?dy ma prawo do swojego wyznania ja jestem chrze?cijaninem i tak zostanie probowa?em was tylko przekona? ale w takim razie nie b?d? tego robi?

Kristo:

--- Cytat: IsentoR ---A dla mnie jest, w 70 roku naszej ery kiedy to rzymianie zniszczyli g?ówn? (?e tak si? wyra??) siedzib? chrze?cija?stwa, spalono wi?kszo?? zapisków, wymordowano kap?anów... Po tych wydarzeniach ko?ció? chrze?cija?ski oczywi?cie si? odrodzi? ale bazowa? ju? na troch? innych rzeczach ni? dotychczasowo. Dodatkowo jeszcze na soborze w Nicei biskupi ustalili wiele dziwnych rzeczy których do tej pory nie by?o w pi?mie ?wi?tym.
--- Koniec cytatu ---

Jakie dziwne rzeczy? I gdzie by?a ta "g?ówna siedziba chrze?cija?stwa" ?

--- Cytat: IsentoR ---Jak dla mnie taka manipulacja jest w stylu sekty, bo tylko sekta d??y do najlepszego dobra dla siebie nie dla wiernych. Te pomoce charytatywne itp. bajery to zas?ona przed naiwniakami.
--- Koniec cytatu ---
Uwa?asz, ?e Ko?ció? to wielka agencja do og?upiania i trzymania ludzi w gar?ci? Maj? plan przej?cia w?adzy nad ?wiatem? Albo knuj? inne spiski? :P Powa?nie ?adnie i krótko okre?li?e? poj?cie sekty ale nadal nie widze zwi?zku z chrze?cija?stwem. Nie manipuluj? lud?mi, nie wy?udzaj? i okradaj? ludzi, pomoc charytatywna jest i b?dzie czym? realnym organizowanym przez Ko?ció?. Mi udzielono takiej pomocy jak co  

--- Cytat: IsentoR ---P.S.
Co do piek?a, to ko?ció? zbi? na nim du?y interes pobieraj?c op?aty za odpust by odpu?ci? grzechy grzesznikowi.
--- Koniec cytatu ---

Och ?redniowiecze. B?dziesz to wypomina? po wieki? :P Przecie? wyst?pi? Luter i stworzy? alternatywe.

--- Cytat: E-lenc ---Pewnie kto? powie "po co czyta?e? to idioto"? A ja powiem " bo by?em ciekawy"..
--- Koniec cytatu ---
To dobrze, powinno si? czyta? ca?e dyskusje a nie tylko fragmenty.

--- Cytat: RideR ---Jednak to by?o ?redniowiecze, ludzie ma?o rozumieli, w przeciwie?stwie do dzisiejszych czasów.
--- Koniec cytatu ---
Ludzie z ?redniowiecza nie byli tacy g?upi jak s?dzicie. Spójrzcie np. na Chi?czyków. A w dzisiejszych czasach jeste?my tak samo g?upi jak w ?redniowieczu.

tH.:

--- Cytuj ---Ja nie wierz? w co? takiego jak reinkarnacja. Wiele o tym us?ysza?em i nadal twierdz?, ?e reinkarnacja nie istnieje. Tak samo odnosz? si? do "czwartej g?sto?ci".
--- Koniec cytatu ---

Aha, czyli wg. Ciebie jaki jest cel naszej egzystencji na ziemi? Mamy siedzie?, niszczy?, my?le? tylko o sobie i gardzi? innymi? Dla mnie to jest bez sensu. Przecie? musisz kiedy? wróci? do tego prawdziwego domu (nieba) i zej??, aby si? dalej rozwija?. Po cz??ci jest to prawo wolnej woli.

Nie przemawia do mnie, ?e jeste?my zwyk?ymi paso?ytami, które to urodzi?y si? bez celu.

Dodam jeszcze, ?e wszystkie oficjalne religie (nie wspominam o sektach, bo tu jest ró?nie) wierz? w reinkarnecj? oprócz Waszej. Pisze waszej, gdy? zapewne wi?kszo?? ze spo?eczno?ci tego forum to katolicy.

W ogóle s?dz?, ?e s?dzisz i? reinkarnacja jest jakim? nowym, durnym wymys?em wymy?lonym przez jakich? fanatyków. Poczytaj sobie o regresji hipnotycznej – ludzie dzi?ki temu dowiaduj? si? o poprzednich wcieleniach. By?y czasy, kiedy to tak? sam? metod? wykorzystano na osobach os?dzonych o naruszenie prawa, tak wi?c jest ona wiarygodna.

Niejednokrotnie równie? zdarza?y si? przypadki kiedy to 4 letnie dzieci zacz??y szczegu?ówo opowiada? o swoim poprzednim ?yciu. Czy naprawd? s?dzisz, i? taki ma?y gówniarz który to ledwo umie chodzi? mo?e nawymy?la? pe?no zaskakuj?cych historyjek? Bajki do takiego czego? nie inspiruj?.

--- Cytuj ---B?d?c nastolatkiem, mo?na bardzo szybko straci? wiar? w P. Boga. Nie chodzenie do ko?cio?a, przyja?? z nieodpowiednimi osobami itp. Niedawno spotka?em osob?, która chcia?a wzbudzi? u mnie co? w rodzaju strachu, szacunku, czy te? chcia?a mi po prostu zaszpanowa? przeklinaj?c. Takie zachowanie nale?y do pokus, które tylko oddalaj? od wspólnoty Ko?cio?a.
--- Koniec cytatu ---

No có?, je?li kto? jest ?atwowierny. Teraz modne jest jechanie po katolikach, Jezusie po czym wszyscy kultularnie w niedziele udaj? si? do ko?cio?a. Irytuje mnie takie zachowanie i brak tolerancji. Tacy ludzie sami  nie wiedz? w co wierz?, a religi? ju? od dzieci?stwa traktuj? jako przymus i klepanie regu?ek. Nie wiedz? czym jest wiara.

--- Cytuj ---Jak dla mnie to nie jest powód by nazywa? j? sekt? :P
--- Koniec cytatu ---

Nie, w ?adnym wypadku jednak te "gro?by" zwi?zane ze zbawieniem wygl?daj? bardzo przeci?tnie i to jest w?a?nie upodabnianie do pospolitej sekty, która to stosuje podobne metody. Ponadto, nie ?yjemy w czasach ?rednich, gdzie ludzie byli bardzo naiwni i ?atwowierni tak wi?c nagonki o zbawieniu mnie nie przekonuj?.

--- Cytuj ---W ?redniowieczu - owszem, zdarza?y si? przypadki, ?e kap?ani zachowywali si? niew?a?ciwie.
--- Koniec cytatu ---

LOL, przypadki. Oni sobie regularnie urz?dzali, ?e tak powiem istny "hardkor" pal?c o?wieconych, rzekome czarnownice itd.

Kristo:

--- Cytat: tH. ---Nie przemawia do mnie, ?e jeste?my zwyk?ymi paso?ytami, które to urodzi?y si? bez celu.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: tH. ---Dodam jeszcze, ?e wszystkie oficjalne religie (nie wspominam o sektach, bo tu jest ró?nie) wierz? w reinkarnecj? oprócz Waszej.
--- Koniec cytatu ---

Chcia?bym zauwa?y? w tym momencie, ?e grubo ponad po?owa ludzi nie wierzy w reinkarnacje. Spójrz na map? Wikipedii z podzia?em ?wiata na religie. Która cz??? jest wi?ksza?

--- Cytat: tH. ---W ogóle s?dz?, ?e s?dzisz i? reinkarnacja jest jakim? nowym, durnym wymys?em wymy?lonym przez jakich? fanatyków. Poczytaj sobie o regresji hipnotycznej – ludzie dzi?ki temu dowiaduj? si? o poprzednich wcieleniach. By?y czasy, kiedy to tak? sam? metod? wykorzystano na osobach os?dzonych o naruszenie prawa, tak wi?c jest ona wiarygodna.
--- Koniec cytatu ---

Nie zawsze jest to mo?liwe, a ta metoda terapeutyczna nie zosta?a stworzona by cofa? si? do poprzedniego ?ycia. Z tego co pami?tam przez przypadek stwierdzono, ?e teoretycznie mo?na si? cofn??, a? do czasu przed narodzinami.

--- Cytat: tH. ---Niejednokrotnie równie? zdarza?y si? przypadki kiedy to 4 letnie dzieci zacz??y szczegu?ówo opowiada? o swoim poprzednim ?yciu. Czy naprawd? s?dzisz, i? taki ma?y gówniarz który to ledwo umie chodzi? mo?e nawymy?la? pe?no zaskakuj?cych historyjek? Bajki do takiego czego? nie inspiruj?.
--- Koniec cytatu ---
Ale te? nie cz?sto. Przedstaw prosze jakie? konkretne zdarzenia na ten temat.

Isentor:

--- Cytat: Kristo ---Spójrz na map? Wikipedii z podzia?em ?wiata na religie. Która cz??? jest wi?ksza?

--- Koniec cytatu ---

Ta sprawa nie podlega dyskusji...nie zapomnij o krucjatach oraz regresji wobec innowierców prowadzone przez ko??ió?. Nie wierzysz w ich boga to jeste? mordowany w okrutnych m?czarniach. Ot taki mi?osierny ko??ió?, który s?ucha i g?osi s?owo chrystusa mówi?ce o tolerancji wymordowa? wi?ksz? cz??? ludzi wyznaj?cych inna religie.

To si? nie dziw ?e ludzie przechodzili pod t? wiare, woleli ju? mie? to w papierach i zachowa? swi?ty spokój oraz ?y? sobie jak normalni ludzie. Nast?pnie z up?ywem czasu wiara wprowadzona si?? b?d? przez konieczno?? polityczn? umocni?a si? na danych ziemiach i zosta?a do dzi?.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej