Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (11/181) > >>

rdr.:

--- Cytat: IsentoR ---Jak dla mnie jest to troch? dziwne i na pewno jest troszk? inaczej ale "jak nie zobaczysz to si? nie przekonasz". Jak kto? chce sprawdzi? to niech sobie palnie w ?eb, mnie si? tam nie ?pieszy.

--- Koniec cytatu ---

"B?ogos?awieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli"...

--- Cytat: IsentoR ---Nie przebywamy tam zbyt d?ugo gdy? musimy przej?? reinkarnacje po to by rozwin?? si? duchowo.

--- Koniec cytatu ---

Ja nie wierz? w co? takiego jak reinkarnacja. Wiele o tym us?ysza?em i nadal twierdz?, ?e reinkarnacja nie istnieje. Tak samo odnosz? si? do "czwartej g?sto?ci".

--- Cytuj ---Dobrze jest si? urodzi? w rodzinie wierz?cej, lecz przychodzi taki moment kiedy cz?owiek zaczyna si? zastanawia? nad dotychczasowymi wierzeniami i pogl?dami narzucanymi przez panów w sukienkach. Przychodzi moment, w którym to cz?owiek zaczyna rozumie? czym jest ten ca?y Bóg i ca?a ta wiara. Nie potrzeba ?adnej religii, aby wierzy? w boga. Tego najwyra?niej Ci wasi ksi??a jeszcze nie poj?li i nie pojm? d?ugo.
--- Koniec cytatu ---

B?d?c nastolatkiem, mo?na bardzo szybko straci? wiar? w P. Boga. Nie chodzenie do ko?cio?a, przyja?? z nieodpowiednimi osobami itp. Niedawno spotka?em osob?, która chcia?a wzbudzi? u mnie co? w rodzaju strachu, szacunku, czy te? chcia?a mi po prostu zaszpanowa? przeklinaj?c. Takie zachowanie nale?y do pokus, które tylko oddalaj? od wspólnoty Ko?cio?a.

Kristo:

--- Cytat: Maksous ---Ja jestem chrze?cijaninem chod?by dlatego ?e chc? by? zbawiony nie ta?a? si? w piekle a pozatym te wszystkie fakty o Jezusie i bogu to prawda jest ich zbyt du?o by w nie w?tpi?.
Macie jeszcze szans? by si? nawróci?
--- Koniec cytatu ---

Nie cechuje ci? prawdziwa wiara tylko strach przed piek?em. To nie jest wiara tylko strach, który nie ma z tym nic wspólnego. Wa?ne jest bardziej pozostanie bezinteresownym w wierze( nie oczekuj?c nic w zamian ). Nie ma pewno?ci czy istnieje Bóg czy nieistniej tym bardziej nie ma faktów na jego temat.

Nie trzeba by? chrze?cijaninem by by? zbawionym, trzeba, jak to dobrze uj?? Th by? dobrym cz?owiekiem.

--- Cytat: tH. --- Ehh wspu?czuj? Wam wszystkim, co przejmujecie si? takimi bzdurnymi nagonkami ksi??y. Ba, wielu z Was nawet nie wie co to jest wiara, a religie trakujecie jako przymus. Je?li takie istoty maj? by? zbawione to ja podzi?kuj? i wybieram tarzanie si? w piekle.
--- Koniec cytatu ---

Nie wiem nadal Th na jakich Ty ksi??y natrafiasz :P Mi nigdy w ?yciu si? nie przytafi? ksi?dz który nagania? ludzi do religi, ale odpowiada? na pytania i t?umaczy?, przedtawia? poprostu swoje stanowisko w ca?ej sprawie. Dlatego mam jeszcze szacunek dla tej instytucji ;)

--- Cytat: tH. ---Bez urazy, ale ten wasz ko?ció? zaczyna si? ju? upodabnia? do standardowej sekty - tylko u nas zbawienie.
--- Koniec cytatu ---

Jak dla mnie to nie jest powód by nazywa? j? sekt? :P

--- Cytat: IsentoR ---Piek?a nie ma w jakiej kolwiek postaci by? to sobie wymy?li?. Poprostu nasz kochany bóg jest tak wspania?omy?lny ?e przyjmie najwi?kszego drania do nieba.
--- Koniec cytatu ---
Prawda. Pierwszym ?wi?tym by? jeden z przest?pców ukrzy?owanych wraz z Jezusem.

Isentor:

--- Cytat: Kristo ---Jak dla mnie to nie jest powód by nazywa? j? sekt? :P

--- Koniec cytatu ---

A dla mnie jest, w 70 roku naszej ery kiedy to rzymianie zniszczyli g?ówn? (?e tak si? wyra??) siedzib? chrze?cija?stwa, spalono wi?kszo?? zapisków, wymordowano kap?anów... Po tych wydarzeniach ko?ció? chrze?cija?ski oczywi?cie si? odrodzi? ale bazowa? ju? na troch? innych rzeczach ni? dotychczasowo. Dodatkowo jeszcze na soborze w Nicei biskupi ustalili wiele dziwnych rzeczy których do tej pory nie by?o w pi?mie ?wi?tym.

Jak dla mnie taka manipulacja jest w stylu sekty, bo tylko sekta d??y do najlepszego dobra dla siebie nie dla wiernych. Te pomoce charytatywne itp. bajery to zas?ona przed naiwniakami.

P.S.
Co do piek?a, to ko?ció? zbi? na nim du?y interes pobieraj?c op?aty za odpust by odpu?ci? grzechy grzesznikowi.  

E-lenc:
Przepraszam, ale... czytaj?c wcze?niejsze strony tego artyku?u eee... pszestraszy?em si?( nie ?artuje).
Pewnie kto? powie "po co czyta?e? to idioto"? A ja powiem " bo by?em ciekawy"..
Dok?adnie chodzi mi o strone 2-óg?. Jakby co? to znaczy?o... prosze nie umieczcza? takich pism.

Ps.Ka?dy ma prawo do w?asnego wyznania.

rdr.:

--- Cytat: IsentoR ---Jak dla mnie taka manipulacja jest w stylu sekty, bo tylko sekta d??y do najlepszego dobra dla siebie nie dla wiernych. Te pomoce charytatywne itp. bajery to zas?ona przed naiwniakami.

--- Koniec cytatu ---

Masz tutaj na my?li o. Rydzyka? ThoRo ju? wyja?ni? w tym temacie co na ten temat s?dzi. Ja rozumiem, ?e kto? jest niewierz?cy, ale nie rozumiem jak mo?na Ko?ció? nazwa? sekt?. W ?redniowieczu - owszem, zdarza?y si? przypadki, ?e kap?ani zachowywali si? niew?a?ciwie. Jednak to by?o ?redniowiecze, ludzie ma?o rozumieli, w przeciwie?stwie do dzisiejszych czasów.

Nie chodz?o mi o rydzyka LOL.
- IsentoR

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej