Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Mantos:
--- Cytat: Rahtar w 30 Marzec 2009, 15:52:52 ---I dlatego drogi mantosq jestec cholernie ograniczony :D, jeśli chcesz ograniczyć swoją teorię o powstaniu świata do boga..
--- Koniec cytatu ---
Jak kto woli. Nie uważam tego za ograniczenie, nie przeczę, że świat powstał na zasadzie ewolucji, tylko sądzę że istnieje siłą, która wszystko zapoczątkowała.
PS. Lubisz spamić?
--- Cytat: Kozłow-ski w 30 Marzec 2009, 15:58:58 ---Prosta brzytwa Ockhama - i mamy wszechświat istniejący od zawsze, a nie wszechświat-Boga.
I prostsze i lepsze.
--- Koniec cytatu ---
Tyle, że Ockaham nie zaprzeczał istnieniu Boga, wręcz przeciwnie.
--- Cytat: Kozłow-ski w 30 Marzec 2009, 15:58:58 ---Wiesz. "Duch" - to też jest coś nieokreślonego. Jak Bóg. Jak powiem: "słowo" - to też nie wiadomo dokładnie ocb.
Mogą być więc równie dobrze - Wszechmogące Przezroczyste Słowa. I masz "Boga" :P
--- Koniec cytatu ---
Nie o to mi chodziło, maiłem na myśli że ciężko wyobrazić sobie Boga, pojąć go.
--- Cytat: Isentor w 30 Marzec 2009, 16:05:08 ---Dla ciebie. Dla mnie banalna jest wiara w wszechpotężnego stwórcę z piwem w jednej ręce, a pilotem w drugiej.
--- Koniec cytatu ---
Dla mnie też, dlatego nie wierzę w takiego Boga.
--- Cytat: Isentor w 30 Marzec 2009, 16:05:08 ---Bóg również nie wykracza poza moje rozumowanie.Więc po co przypisywać mu realną postać rzeczy. Króliczki górą!
--- Koniec cytatu ---
Więc wyobraź sobie byt, który istnieje od zawsze, nie miał początku i nie będzie miał końca, będzie istniał niezależnie od naszych poczynać, od zmian, od całego świata.
--- Cytat: Grimm w 30 Marzec 2009, 20:30:03 ---Jakie zielone króliczki? Jakie starce z brodą? Toż, to każdy wie, że tym światem włada wszechpotężmy, włochaty, fioletowy, moherowy beret.
--- Koniec cytatu ---
Teraz czas pospamić?
--- Cytat: Grimm w 30 Marzec 2009, 20:30:03 ---A teraz zadam pytanie. Czy Jezus miał penisa? Jeśli tak, to czy stawał mu, gdy zobaczył jakąś urodziwą dziewkę? I ile miał cm, bo chciałbym wiedzieć kto ma większego, ja czy syn boży.
--- Koniec cytatu ---
A jak długiego miał Bolesław Chrobry? No pewnie, e miał. Jeśli był Synem Bożym to mógł nad sobą zapanować bez problemu, jeśli nie to tak jak każdy normalny człowiek. Chyba, że miał impotencję. Więc lepiej na przyszłość zachowaj takie pytania dla siebie.
--- Cytat: pokemon w 30 Marzec 2009, 20:12:27 ---Przeczysz sam sobie - skoro wszystko ma swój początek i koniec, Bóg nie mógł istnieć od zawsze.
--- Koniec cytatu ---
Ciekawe. Uważam, że rzeczy na tym świecie, czyli ziemia, zwierzęta, gwiazdy itd. mają początek i koniec, zaś Bóg istniał od zawsze.
--- Cytat: pokemon w 30 Marzec 2009, 20:12:27 ---Nie? A czym się różni wszechmocny Bóg jako stary człowiek z brodą od wszechmocnych zielonych króliczków?
--- Koniec cytatu ---
Eee, ty czytasz w ogóle moje posty? Piszę, że Bóg to nie jset stary człowiek z brodą -.-
Baś-ka:
--- Cytuj ---tylko sądzę że istnieje siłą, która wszystko zapoczątkowała.
--- Koniec cytatu ---
Ja też, Big Bang.
--- Cytuj ---PS. Lubisz spamić?
--- Koniec cytatu ---
Kocham.
PS. W cztery dni masz przegrane 30 h na empire total war... odstaw troche kompa na bok..
--- Cytuj ---Ciekawe. Uważam, że rzeczy na tym świecie, czyli ziemia, zwierzęta, gwiazdy itd. mają początek i koniec, zaś Bóg istniał od zawsze.
--- Koniec cytatu ---
Ale kuźwa, człowiek jest zwierzęciem, które na drodze ewolucji wykształciło mózg i rozum by ułatwić sobie życie. ÂŻycie to naturalny twór tworzący się wszędzie w całym wszechświecie samoistnie. Przynajmniej wg. mnie.
Isentor:
--- Cytat: Mantos w 30 Marzec 2009, 23:34:59 ---Więc wyobraź sobie byt, który istnieje od zawsze, nie miał początku i nie będzie miał końca, będzie istniał niezależnie od naszych poczynać, od zmian, od całego świata.
--- Koniec cytatu ---
A czy tak trudno wyobrazić sobie zielonego króliczka który zapoczątkował stworzenie świata poprzez szaleńczy uszasty pęd w nieznane? Tego samego, który egzystuje od zawsze.
Grimm:
--- Cytuj ---Ciekawe. Uważam, że rzeczy na tym świecie, czyli ziemia, zwierzęta, gwiazdy itd. mają początek i koniec, zaś Bóg istniał od zawsze.
--- Koniec cytatu ---
To powiedz mi kto stworzył boga. He?
Elrond Ñoldor:
--- Cytat: Grimm w 31 Marzec 2009, 11:35:03 ---To powiedz mi kto stworzył boga. He?
--- Koniec cytatu ---
Sam przez się ;p
Odpowiedzą że istniał, nikt go nie stworzył, jest końcem i początkiem, a nasze małe rozumki nie są w stanie tego pojąć...
--- Cytuj ---Jak kto woli. Nie uważam tego za ograniczenie, nie przeczę, że świat powstał na zasadzie ewolucji, tylko sądzę że istnieje siłą, która wszystko zapoczątkowała.
--- Koniec cytatu ---
Na naszej Ziemi były to meteoryty i to "cuś" co było na ich "pokładzie" ;]
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej