Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Sado:
--- Cytat: Grimm w 31 Marzec 2009, 11:35:03 ---To powiedz mi kto stworzył boga. He?
--- Koniec cytatu ---
A jeśli przyjmiemy, że przed stworzeniem wszechświata czas nie istniał?
Dragosani:
--- Cytat: Grimm w 31 Marzec 2009, 11:35:03 ---To powiedz mi kto stworzył boga. He?
--- Koniec cytatu ---
Ludzie.
Kozłow:
--- Cytuj ---Ludzie.
--- Koniec cytatu ---
Ot właśnie!
--- Cytuj ---Odpowiedzą że istniał, nikt go nie stworzył, jest końcem i początkiem, a nasze małe rozumki nie są w stanie tego pojąć...
--- Koniec cytatu ---
Tak, bo najlepiej powiedzieć, że jest coś, czego ludzki rozum nie ogarnie i uznać to za święte. Czysty idiotyzm.
--- Cytuj ---Tyle, że Ockaham nie zaprzeczał istnieniu Boga, wręcz przeciwnie.
--- Koniec cytatu ---
A czy to przeszkadza wymyślić coś, co ten zabobon obala? Newton, który sformułował jedne z podstawowych praw fizycznych - do końca życia próbował zmienić ołów w złoto.
--- Cytuj ---Ciekawe. Uważam, że rzeczy na tym świecie, czyli ziemia, zwierzęta, gwiazdy itd. mają początek i koniec, zaś Bóg istniał od zawsze.
--- Koniec cytatu ---
Bóg też ma swój początek. W zwojach Tory sprzed 3000 lat.
A wcześniej miałeś jeszcze mnóstwo innych bogów, mających początek. Ot chociażby Amon - powszechnie znany w Tebach (egipskich) przed 4200 laty.
MooN:
--- Cytuj ---Ot właśnie!
--- Koniec cytatu ---
Tyle, że nic co stworzył człowiek nie jest idealne. Np twój komunizm to za przeproszeniem jedno z największych ch***stw. Zaś Bóg jest idealny. Nieprawdaż?
--- Cytuj ---Tak, bo najlepiej powiedzieć, że jest coś, czego ludzki rozum nie ogarnie i uznać to za święte. Czysty idiotyzm.
--- Koniec cytatu ---
I znowu nie rozumiecie tego jak potrzeba. Powiedzmy twoim stwórcą są twoi rodzice. Ale ich jesteś w stanie ogarnąć, bo też są ludźmi. Zaś Bóg jest takim rodzicem świata, ale nie możemy go ogarnąć. Dlaczego? Ponieważ nie jest istotą ziemską. Jest czymś ponad to.
--- Cytuj ---Bóg też ma swój początek. W zwojach Tory sprzed 3000 lat.
--- Koniec cytatu ---
Ludzie nie wiedzą, czy Bóg miał początek. Ale wiedzą, że końca nie ma. I tego się trzymają. Brak początku jest kolejnym aktem niewiedzy.
--- Cytuj ---A wcześniej miałeś jeszcze mnóstwo innych bogów, mających początek. Ot chociażby Amon - powszechnie znany w Tebach (egipskich) przed 4200 laty.
--- Koniec cytatu ---
Może inaczej. Ci bogowie byli jakby ulepszoną (t.j. boskie moce, nadludzka siła itp) wersją człowieka. Zaś Bóg, Allach, Jachwe (tyle imion dla jednego Boga) jest czymś (kimś?) zupełnie innym.
PS. Mówiliście wcześniej, że jestem chory psychicznie. No cóż, mam nieco zniszczoną psychikę. Kto jest tego autorem? Ateista (oficjalnie Chrześcijanin, ale to tylko dlatego, że rodzice ochrzcili go i zmusili do przyjęcia Sakramentu Kumunii). Dręczył mnie psychicznie przez kilka ładnych lat (4-5). Między innymi z powodu wiary. Dlatego teraz jestem nieco bardziej... chaotyczny.
Pawel Najemnik z Farmy:
Ludzie ile można gadać o jednej religii. Toż to staje się nudne, ale i ja dodam swoje 3 grosze
Wszystkie teorie idzie obalić (nawet że 2+2=4). Tak więc jak mogło powstać coś z niczego (początek świata). Jak do naszej Hipergalaktyki (o ile nie pomyliłem nazw zbiór galaktyk) mógł się dostać atom i jak ten atom mógł się mnożyć bez potrzebnych mu składników. No chyba że to atom który ludzie jeszcze nie znają (istnieją takie). Oczywiście mogła zostać po stworzeniu się Hipergalaktyki ale bajdziej prawdopodobne że dostała się tu przywieziona przez inne cywilizacje (jeżeli w to nie wierzycie, nie martwcie się, to jest tylko hipoteza). Możliwe że czas nigdy nie miał początku i jesteśmy zamknięci w jakiejś pułapce czasowej i gdy się coś skończy powstaje po jakimś czasie coś podobnego na tym samym miejscu. Powiecie że wszystko ma początek i koniec to może mi ktoś powiedzieć gdzie ma początek prosta, albo okrąg.
Co do Boga to jest pewien problem. Nikt (oprócz tych którzy mieli objawienia) nie widział go ale jest duże prawdopodobieństwo że istnieje ale interesuje się już inną planetą. Naukowo jest to niewytłumaczalne. Być może dlatego że jesteśmy słabo rozwinięci jeszcze albo dlatego że nie istnieje.
Może przejdziemy na inne religie chrześcijańskie. Np. anglikanizm. bo robi nam się z tego tematu onet
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Onet
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej