Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (10/181) > >>

tH.:
Pfff.... LOL. A podobno wasze wyobra?enia boga wybaczaj? i przebaczaj? wszystkim bez wzgl?du na religi?, wi?c co to ma do rzeczy? Ehh wspu?czuj? Wam wszystkim, co przejmujecie si? takimi bzdurnymi nagonkami ksi??y. Ba, wielu z Was nawet nie wie co to jest wiara, a religie trakujecie jako przymus. Je?li takie istoty maj? by? zbawione to ja podzi?kuj? i wybieram tarzanie si? w piekle.

Bez urazy, ale ten wasz ko?ció? zaczyna si? ju? upodabnia? do standardowej sekty - tylko u nas zbawienie.

Wspó?czuj? Ci równie?, ?e wierzysz w piek?o które nie istnieje...

Odno?nie owego "zbawienia". Otó? zbawieni zostan? Wszyscy dobrzy ludzie, nie zale?nie od religii, wiary itd. wi?c nie wiem co Ci ten ksi?dz tam naopowiada?.

--- Cytuj ---Macie jeszcze szans? by si? nawróci?
--- Koniec cytatu ---

Nawróci? powiadasz? Aha, czyli s?dzisz ?e jedynie Wasza religia jest jedyn? prawdziw? i s?uszn? a reszta pójdzie do piek?a. Cz?owieku, bez przesady. Na co mam si? nawraca?? Na zawi?e pogl?dy waszego kleru. O nie.

Dobrze jest si? urodzi? w rodzinie wierz?cej, lecz przychodzi taki moment kiedy cz?owiek zaczyna si? zastanawia? nad dotychczasowymi wierzeniami i pogl?dami narzucanymi przez panów w sukienkach. Przychodzi moment, w którym to cz?owiek zaczyna rozumie? czym jest ten ca?y Bóg i ca?a ta wiara. Nie potrzeba ?adnej religii, aby wierzy? w boga. Tego najwyra?niej Ci wasi ksi??a jeszcze nie poj?li i nie pojm? d?ugo.

Maksous:
Dla mnie jest najs?uszniejsza i najprawdziwsza

rdr.:

--- Cytat: tH. ---Wspó?czuj? Ci równie?, ?e wierzysz w piek?o które nie istnieje...

--- Koniec cytatu ---

Istnieje co? takiego jak piek?o. Nie jest to, tak jak znaczna cz??? ludzi uwa?a, ?adne ogromne pomieszczenie z wysok? temperatur?, czy co? podobnego. Takie rzeczy opowiada si? dzieciom. To samo dotyczy nieba. Nie jest to ?aden raj, w którym ?wierkaj? ptaki.
Czym natomiast jest piek?o, a czym jest niebo?
B?d?c w niebie, jest si? blisko P. Boga. Ta blisko?? jest nieocenion? rado?ci?, czym? lepszym ni? jaki? raj. Natomiast w piekle nie czuje si? tej blisko?ci do P. Boga, wiadomo jest jednak, ?e ludzie w niebie, mog? si? cieszy? t? blisko?ci?.
Czy isntieje wi?c szatan?
Wbrew pozorom szatan nie jest jak?? osob? materialn?. Jest on czym? w rodzaju si?y, która "pcha" ludzi do grzechu.
Tak przynajmniej to wszystko zapami?ta?em.
Sam jestem katolikiem, lecz ze wzgl?du na mój wiek, ma?o osób mo?e zwróci? uwag? na moje pogl?dy, dlatego te? staram si? nie wypowiada? na tego typu tematy.

Isentor:

--- Cytat: RideR ---Istnieje co? takiego jak piek?o. Nie jest to, tak jak znaczna cz??? ludzi uwa?a, ?adne ogromne pomieszczenie z wysok? temperatur?, czy co? podobnego. Takie rzeczy opowiada si? dzieciom. To samo dotyczy nieba. Nie jest to ?aden raj, w którym ?wierkaj? ptaki.
Czym natomiast jest piek?o, a czym jest niebo?
B?d?c w niebie, jest si? blisko P. Boga. Ta blisko?? jest nieocenion? rado?ci?, czym? lepszym ni? jaki? raj. Natomiast w piekle nie czuje si? tej blisko?ci do P. Boga, wiadomo jest jednak, ?e ludzie w niebie, mog? si? cieszy? t? blisko?ci?.
Czy isntieje wi?c szatan?
Wbrew pozorom szatan nie jest jak?? osob? materialn?. Jest on czym? w rodzaju si?y, która "pcha" ludzi do grzechu.
Tak przynajmniej to wszystko zapami?ta?em.
Sam jestem katolikiem, lecz ze wzgl?du na mój wiek, ma?o osób mo?e zwróci? uwag? na moje pogl?dy, dlatego te? staram si? nie wypowiada? na tego typu tematy.

--- Koniec cytatu ---

Piek?a nie ma w jakiej kolwiek postaci by? to sobie wymy?li?. Poprostu nasz kochany bóg jest tak wspania?omy?lny ?e przyjmie najwi?kszego drania do nieba. Bo wygl?da ono inaczej ni? nam to wmawiali i sobie to wyobra?ali?my. Niebo mo?na opisa? jako skupisko energi w którym ka?y czuje si? wspaniale (dusza). Nie przebywamy tam zbyt d?ugo gdy? musimy przej?? reinkarnacje po to by rozwin?? si? duchowo. I to tak trwa w niesko?czono??, oczywi?cie ka?y wybiera sobie czas powrotu na ziemi?.

Jak dla mnie jest to troch? dziwne i na pewno jest troszk? inaczej ale "jak nie zobaczysz to si? nie przekonasz". Jak kto? chce sprawdzi? to niech sobie palnie w ?eb, mnie si? tam nie ?pieszy.

Maksous:
Piek?o to miejsce w którym jeste? pogr??ony w smutku a niebo to stan w którym czujemy si? szcz??liwi i przebywam blisko Boga.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej