Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Grimm:
--- Cytuj ---Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi
czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego,
że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z
tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swoim
autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest to napisane w
jakimś świętym piśmie.
--- Koniec cytatu ---
Noż cholera, jak ulał pasuje to do chrześcijaństwa i ich zabobonów. Na przykład dajmy wniebowięcie rodzicielki Jezusa, czyli Maryji. Zaczęto wierzyć w jej wniebowstąpienie dopiero w V-VI wieku naszej ery, a dzisiaj jest to jeden z dogmatów owej religii i wszyscy wierza że to prawda, tak jakby sam upływ czasu sprawił, że to co ktoś kiedyś powiedział stało się prawdą.
Dla mnie wiara w jakiekolwiek byty wszechmogące, które sterują nami jest absurdalna a w przypadku skrajnego fanatyzmu wręcz śmieszna.
ÂŻeby nie było jestem pełnokrwistym ateistą i jest mi z tym dobrze. Ludzie zawsze się mnie pytaja o życie po śmierci, a ja im odpowiadam, że śmierć to tak jak pójście spać. ÂŻycie jest dniem a śmierć nocą, tylko czy kiedykolwiek się obudzimy z takiego snu? Tego nie wiem.
A ja zabraniam siępalić na stosie, ale takie pejczowanko byłoby w sam raz.
Lucas Paladin:
Widzisz Grimm wypowiadasz się w temacie, o którym nie masz zielonego pojęcia. Nikt nie wierzy we wniebowstąpienie Maryi, tylko Chrystusa. Dogmat mówi zaś o wzięciu do nieba z ciałem i duszą, czyli najogólniej mówiąc wniebowzięciu. Poza tym teologia nie mówi jakoby Bóg był bytem, który steruje człowiekiem. Bóg dał człowiekowi wolną wolę i coś takiego jak sumienie, którym powinien się kierować.
Grimm:
Morean wiesz może co to jest przejęzyczenie albo lenistwo? Po prostu nie chciało mi się sprawdzić jak jest poprawnie i tyle.
No to jesteś lepszy od mojego księdza katechety, który twiedzi, że bóg ma dla każdego z nas plan życia, więc jakoś to nijako ma się do wolnej woli, nie sądzisz?
Teologia mówi o bogu w 3 osobach, a jak inaczej to nazwać? Trojaczki syjamskie? Dla mnie bóg nie istnieje więc spieranie się czym jest mija sie z celem. BTW to chyba oczywiste, ze teolodzy nie przedstawiają boga jako jakiegoś magicznego bytu czy cuś, bo to raczej absurdalnie brzmi (trochę to dziwne, ale co ja na to poradze).
--- Cytat: peanut --- a księży z powołania nie ma
--- Koniec cytatu ---
Nie no, nie przesadzajmy w drugą stronę. Na całym świecie znajdzie się pewnie kilku, których bóg wybrał.
Swoją droga ksiądz na religi zapytał się nas kiedyś (usilnie twierdziliśmy, że księża dużo kasy zarabiają i jest to dochodowy interes, a on sie spierał i zaprzeczał, że ja***) czemu nie ma ludzi, którzy poszli za księży na zarobek (ja tam uważam, że jest ich naprawdę wieeeelu), a odpowiedź padła prosta, nie można podupczyć.
PS. A na koniec taki mały akcent humorystyczny
Wątek: Dyskusje Teologiczne (Przeczytany 16667 razy)
Lucas Paladin:
No to po kolei.
--- Cytuj ---Morean wiesz może co to jest przejęzyczenie albo lenistwo? Po prostu nie chciało mi się sprawdzić jak jest poprawnie i tyle.
--- Koniec cytatu ---
Wiem co to jest. Ale w tym wypadku istnieje różnica między tymi stwierdzeniami. To tak jakbyś napisał "morze" zamiast "może".
--- Cytuj ---No to jesteś lepszy od mojego księdza katechety, który twierdzi, że Bóg ma dla każdego z nas plan życia, więc jakoś to nijako ma się do wolnej woli, nie sądzisz?
--- Koniec cytatu ---
Katecheta nie zawsze uczy religii pod względem teologicznym, tylko zazwyczaj czysto religijnym. Jak mówi teologia: "Boga nie należy poznawać jedynie przez wiarę, ale także rozumem."
--- Cytuj ---Teologia mówi o Bogu w 3 osobach, a jak inaczej to nazwać? Trojaczki syjamskie? Dla mnie Bóg nie istnieje więc spieranie się czym jest mija sie z celem.
--- Koniec cytatu ---
Myślę, że tutaj powołam się na słowa samego Chrystusa: "Ojcze spraw, aby oni stanowili Jedno, tak jak my Jedno stanowimy." lub "Filipie tak długo jesteś ze mną, a jeszcze mnie nie poznałeś? Kto poznał mnie poznał także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: Pokaż nam Ojca?" Lektura Biblii naprawdę dużo daje i pozwala pewne rzeczy w miarę racjonalnie(jak na WIARĘ) zrozumieć ;)
--- Cytuj ---BTW to chyba oczywiste, ze teolodzy nie przedstawiają Boga jako jakiegoś magicznego bytu czy cuś, bo to raczej absurdalnie brzmi (trochę to dziwne, ale co ja na to poradze).
--- Koniec cytatu ---
Teologia przedstawia Boga jako byt transcendentny. Rozumiesz to pojęcie?
Respev:
--- Cytuj ---a księży z powołania nie ma
--- Koniec cytatu ---
Prawda. Idą takie smarki do seminarium i od razu myślą: "Ale se zrobię biznesa. Będę miał większy majątek niż niejeden Polak". Błagam, kto normalny idzie na księdza kierując się rządzą zysku?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej