Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (85/181) > >>

stefan666:

--- Cytuj ---Co sądzisz o opętaniu? Co jesteś w stanie powiedzieć o Egzorcystach uwalniających ludzi od "złych duchów" wypowiadając słowa modlitwy skierowane do Boga, w którego istnienie szczerze wątpisz? Czy tworzą oni jakiś cyrk? Pytanie zadaję z czystej ciekawości...
--- Koniec cytatu ---

Jedno pytanie widziałeś owe opętanie? Bo ja nie. Czy w to wierze ymm trudno powiedzieć bo jedyne co wiedziałem to w telewizji więc mogła być to propaganda Adolf też pokazywał czego to on nie zrobił więc kościół może to samo. A i taki mały off top to jest mój ostatni post w tym temacie trzymajcie się ciepło.

Isentor:

--- Cytat: Grison w 28 Listopad 2008, 17:22:59 ---A może nagradzać? Ludzie są stworzeni po to żeby byli dobrzy, a nie źli mimo wolnej woli. Za dobro się nagradza, a za zło karze. Tak to odbieram.

--- Koniec cytatu ---
A zło wzięło się samo z siebie? Efekt uboczny stworzenia? Taki przedszkole tłumaczenie. Jeśli już przypisywać bogu stworzenie wszystkiego to również i zła.

Lucas Paladin:
Zauważ koffany Isentorku, że w Biblii podczas tworzenia napisane są sześcio czy tam siedmiokrotnie słowa "I widział Bóg, że były dobre.". Ciekawe dlaczego, hmm...? Otóż Bóg nie jest twórcą zła - twórcą zła jest Szatan - ale można by uparcie rzec, że Szatan wziął się od Boga, ale i tutaj jest haczyk. Lucyfer(podobnie jak wszyscy Aniołowie), miał wolną wolę. Chciał władzy - tej, która mu się nie należała i został ukarany przez Boga tworząc przy tym coś, co nazywane jest złem.

Reiss:

--- Cytat: Mantos w 28 Listopad 2008, 15:39:29 ---

--- Cytat: Pienik w 28 Listopad 2008, 15:23:51 ---co do Jezusa czy zwykły człowiek może mieć tyle wyznawców hmmm Adolf Hitler miał ich 110 milionów... więc ok.
--- Koniec cytatu ---

Nie no padłem. Hitler został pokonany, teraz jego wyznawców jest garstka. On sam popełnił samobójstwo. Takie argumenty lepiej zachowaj dla siebie.

--- Koniec cytatu ---

Hitler został pokonany, a Jezus ukrzyżowany. Oboje zginęli. "Wyznawcy" Hitlera odchodzą w zapomnienie, ale nie możesz mieć pewności czy chrześcijanie też nie odejdą w niepamięć (może zostanie Watykan) Cywilizacja idzie cały czas do przodu, a kościół coraz bardziej traci na znaczeniu. Kto wie, może za kilka set lat, o kościele będzie się opowiadać mity, tak jak teraz o bogach greckich.

--- Cytat: Morean w 28 Listopad 2008, 17:57:55 ---Zauważ koffany Isentorku, że w Biblii podczas tworzenia napisane są sześcio czy tam siedmiokrotnie słowa "I widział Bóg, że były dobre.". Ciekawe dlaczego, hmm...? Otóż Bóg nie jest twórcą zła - twórcą zła jest Szatan - ale można by uparcie rzec, że Szatan wziął się od Boga, ale i tutaj jest haczyk. Lucyfer(podobnie jak wszyscy Aniołowie), miał wolną wolę. Chciał władzy - tej, która mu się nie należała i został ukarany przez Boga tworząc przy tym coś, co nazywane jest złem.

--- Koniec cytatu ---

Ludzie stworzyli Boga dobrego, co stworzył dobro. Przecierz nie bedą czcili twórce zła i nieszczęść - to oczywiste. Gdybym miał wybierać, oczywiście czciłbym Boga miłosiernego, który obiecuje złote góry po śmierci. Ale wybrałem Agnostycyzm. A do kościoła chodzę, bo muszę.

Polecam portal www.racjonalista.pl ; czytania a czytania ale warto.

Grison:

--- Cytat: Reiss w 28 Listopad 2008, 18:14:33 ---Hitler został pokonany, a Jezus ukrzyżowany. Oboje zginęli. "Wyznawcy" Hitlera odchodzą w zapomnienie, ale nie możesz mieć pewności czy chrześcijanie też nie odejdą w niepamięć (może zostanie Watykan) Cywilizacja idzie cały czas do przodu, a kościół coraz bardziej traci na znaczeniu. Kto wie, może za kilka set lat, o kościele będzie się opowiadać mity, tak jak teraz o bogach greckich.
--- Koniec cytatu ---

Kościół to najbogatsza instytucja na świecie, a i nie zapowiada sie na to, że to bogactwo straci z dnia na dzień, a nawet w długotrwałym procesie tak więc raczej nie zaniknie ot tak. Liczba kościołów też sie powiększa z czego do końca nie jestem zadowolony. Co do wiernych to też nie jest ich tak mało jak mogłoby sie wydawać. Nie każdy musi chodzić na mszę.

--- Cytat: Reiss w 28 Listopad 2008, 18:14:33 ---Ludzie stworzyli Boga dobrego, co stworzył dobro. Przecierz nie bedą czcili twórce zła i nieszczęść - to oczywiste. Gdybym miał wybierać, oczywiście czciłbym Boga miłosiernego, który obiecuje złote góry po śmierci. Ale wybrałem Agnostycyzm. A do kościoła chodzę, bo muszę.
--- Koniec cytatu ---

Czyli sugerujesz, że ludzie tak po prostu wymyślili sobie Boga. Dobrze. Stworzyli Boga miłosiernego bo każdy woli właśnie wiarę taką, która daje nadzieję. Jeśli zależałoby im (twórcom) na ściągnięcie wiernych to równie dobrze mogliby wymyślić Boga złego, którego każdy czciłby ze strachu i najzwyczajniej bałby się śmierci z jego ręki, bądź tego co może mu zrobić po śmierci. Efekt w zasadzie byłby taki sam - ściągnięcie do siebie kultystów. Różniłaby sie tylko metoda.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej