Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (83/181) > >>

Baś-ka:

--- Cytuj ---Skoro wy - ateiści ciągle chcecie dowodów to powiedzcie mi skąd wzięły się takie słowa jak: wiara czy religia? Tracą swoje znaczenie po usłyszeniu słowa "dowód". A poza tym skoro tak chcecie udowadniać to powiedzcie skąd na świecie jest takie coś jak "szczęście" ^^
--- Koniec cytatu ---

Jakich dowodów? Od kiedy to ateiści szukają dowodów na istnienia boga? Ateiści nie wierzą w boga więc na co im szukanie jakichś dowodów na jego istnienie? Szczęście to zwykłe uczucie spowodowane nagłym produkowieniem komórek szczścia które jest związane z jakimś wypełnionym celem lub czymś czego pragniemy lub chcemy, jednak co to ma wspólnego z Bogiem i religią o.O?

Lucas Paladin:

--- Cytat: Rahtar w 28 Listopad 2008, 14:58:23 ---Jakich dowodów? Od kiedy to ateiści szukają dowodów na istnienia boga? Szczęście to zwykłe uczucie spowodowane nagłym produkowieniem komórek szczścia które jest związane z jakimś wypełnionym celem lub czymś czego pragniemy lub chcemy, jednak co to ma wspólnego z Bogiem i religią o.O?

--- Koniec cytatu ---

Nie szukają, tylko żądają a to jest różnica :) Komórki szczęścia? No ale dobra, podam Ci przykład: znajdujesz na ulicy 10 zł, następnego dnia kolejne 10 i następnego kolejne. To się dzieje dlatego, że produkują Ci się w organizmie komórki szczęścia, bo Ty bardzo pragniesz pieniędzy? Co za absurd... Zresztą chyba pomyliliśmy pojęcia ;)

Baś-ka:

--- Cytuj ---Nie szukają, tylko żądają a to jest różnica  Komórki szczęścia? No ale dobra, podam Ci przykład: znajdujesz na ulicy 10 zł, następnego dnia kolejne 10 i następnego kolejne. To się dzieje dlatego, że produkują Ci się w organizmie komórki szczęścia, bo Ty bardzo pragniesz pieniędzy? Co za absurd..
--- Koniec cytatu ---

Ty mnie chyba nie zrozumiałeś, napisalem o szczęściu jako odczuciu, nie o szczęściu jako przypadkowym zdarzeniu. Więc, jeśli znajdziesz 10 zł na ulicy to masz szczęście bo rzadko tak się zdarza, ale też jesteś szczęśliwy, bo masz dychę więcej to wszystko.

Mały offtop się robi.

Mantos:
Ehh, jak czytam tu wywody teologa Piernika to żal dupę ściska. Nie będę wracał do poprzednich postów, bo Morean już ci chyba wytłumaczył.

--- Cytuj ---Jeżeli szatan był aniołem zrobił Boga w chuja i jeszcze został panem Piekieł ymm może mi też się uda
--- Koniec cytatu ---

Taa, został zesłany do miejsca gdzie jest tylko ból i nienawiść. Szatan oczywiście pieje z zachwytu że został usunięty z nieba. Piekło nie jest dla niego królestwem. Jest więzieniem. Równie dobrze możesz być władcą swojej celi w pierdlu...

--- Cytuj ---Chyba że chodziło ci o to wcześniej, co do Abrahama no tak rzeczywiście. Powiedz mi czy jak bym teraz rzucił się na kogoś z nożem i w ostatniej chwili bym się opanował i powiedział że to w imię Boga, to został bym Prorokiem czy Kolejnym pacjentem Kliniki Dla Psychicznie chorych. No właśnie a on został Prorokiem...Wnioskuję więc że cała ta religia opiera się na psychicznie chorych ludziach którzy robią coś w imię Boga.
--- Koniec cytatu ---

Tyle że ty nie robisz tego w imie Boga tylko z własnej głupoty. Abraham był człowiekiem inteligentnym, ale dla Boga był nawet w stanie poświęcić syna.

--- Cytuj ---Co więcej z Jezusem mi tu nie wyjeżdżaj, pokaż mi choć jeden dowód na to że on istniał bo dla mnie był zwykłym gościem który chciał dać ludziom nadzieje a zgraja 12 chłopa dopisała sobie cuda, zmartwychwstanie etc.
--- Koniec cytatu ---

Wątpię by zwykły człowiek miał tylu wyznawców.

--- Cytuj ---Możesz mnie teraz zjechać w imię Jezusa.
--- Koniec cytatu ---

Oczywiście chcesz sprowadzić dysksję na swój grunt czyli obrzucanie się błotem.

--- Cytat: Reiss w 28 Listopad 2008, 14:28:29 ---
--- Cytat: Adanos7 w 28 Listopad 2008, 14:01:28 ---
--- Cytuj ---I NIE LUBIE CHRZE¦CIJAÑSTWA PONIEWA¯ W NIM MUSZE PRZEPRASZAÆ ZA TO ¯E JESTEM CZ£OWIEKIEM.
--- Koniec cytatu ---
Dlaczego? Skąd taki absurdalny wniosek?

--- Koniec cytatu ---

Ostatnio na mszy zauważyłem, coś na co wcześniej nie zwracałem uwagi. Mówimy: "moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina". Czyli co? Katolicy muszą przepraszać za to, że żyją w takim świecie a nie w innym. Sorry, ale nie ma człowieka bez tzw. grzechu. A kościół nam to bardzo dobitnie wytyka. A ludzie muszą błagać o przebaczenie. Takie zachowanie można nazwać zakompleksionym. To moje zdanie.

--- Koniec cytatu ---

Jak wiesz każdy człowiek jest grzeszny, ale ta formułka chyba wywodzi się z dawnych czasów.

--- Cytuj ---Teraz coś dla was. Jak niektórzy z was wiedzą jestem ateistą, już od dawna porzuciłem tą religię. Wg. mnie nie istnieje coś takiego jak Bóg, UFO, Demony, Duchy itp. Ludzie od lat starają się to udowodnić a co jakiś czas wychodzi na światlo dzienne jakiś nowy dowód, twierdzenie czy zdjęcie. Bóg nie istnieje, to zwykły wymysł ludzi, mimo że niektórzy z zagorzałych katolików, ciągle chcą nas spalić za niewiarę. Ja bym to raczej nazwał zwykłym rozumowaniem niż niewiarą, wystarczy spojrzeć na wszystko z obiektywnej strony.
Ktoś powiedział że nie możn a udowodnić tego że Bóg nie istnieje ale tez nie można udowonić że istnieje, cóż głupota nie boli, jeśli jedynym argumentem katolików jest to że nie można udowodnić że Bóg nie istnieje, to naprawdę mi ich czasami żal.
--- Koniec cytatu ---

To powiedz mi jaka była siła stwórcza, która uruchomiła pierwszy pierwiastek? Wizął się znikąd? Zapewne znasz również teorię powstania świata Karola Darvina. To szło jakoś tak, że najpierw stworzenia w wodzie, potem na lądzie rośliny, zwierzęta morskie, na lądzie, ptaki i na końcu człowiek, a jak było w biblii w księdze rodzaju? O ile się nie mylę tak samo. Skąd ten człowiek który spisał te słowa mógł to wiedzieć? Bo wątpię że sam to wydedukował.

Lucas Paladin:

--- Cytat: Rahtar w 28 Listopad 2008, 15:11:42 ---Ty mnie chyba nie zrozumiałeś, napisalem o szczęściu jako odczuciu, nie o szczęściu jako przypadkowym zdarzeniu. Więc, jeśli znajdziesz 10 zł na ulicy to masz szczęście bo rzadko tak się zdarza, ale też jesteś szczęśliwy, bo masz dychę więcej to wszystko.
--- Koniec cytatu ---

Przypadkowe zdarzenie... Bierze się od tak sobie, pstryk palców i już dycha leży na ziemi?

--- Cytat: Rahtar w 28 Listopad 2008, 15:11:42 ---Mały offtop się robi.

--- Koniec cytatu ---

Czemu mnie to nie dziwi?

Mentos: Chwała Ci za to...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej