Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
rdr.:
--- Cytuj ---Ze św. Tomaszem jest niestety taki fan, że żył w XII wieku.
--- Koniec cytatu ---
Wikipedia? Jeżeli już powołujesz się na tegop typu informacje, to powinieneś wiedzieć, że św. Tomasz z Akwinu to prawdopodobnie największy umysł Kościoła.
--- Cytuj ---A Jezusa historyczność poddaje się także często w wątpliwość.
--- Koniec cytatu ---
Cóż, ja słyszałem opinię, że jasne jest dla wszystkich to, że Pan Jezus naprawdę żył na Ziemi, tylko czy jest Synem Bożym - o to jest cała "afera". ÂŻeby uściślić - nie powiedział mi tego ksiądz, a zwykły przewodnik, zresztą bardzo dobry historyk.
--- Cytuj ---Tylko, że tutaj mnożysz 3 elementy - i to takie same. Bowiem 1x1x1 = istotnie 1 (jeśli bierzemy jedynki). Ale 1x2x3 = niestety 6. I nie jest to to samo.
--- Koniec cytatu ---
Znowu ta sama matematyka. My tu bierzemy nieskończoność - Pan Bóg jest taki właśnie. Sama nieskończoność jest to zbiór nieograniczony.
--- Cytuj ---Rdr. Pozwolę sobie przytoczyć 5 "dowodów" Tomasza z Akwinu, wg. mnie to je można o dupę rozbić za przeproszeniem, to tak samo jakbym powiedział, jeśli IsentoRa potrącił tramwaj, to musaiła być siła sprawcza- Dragosani. To jest kpina, a raczej dno i żenada.
--- Koniec cytatu ---
Proszę zauważyć, że to ta wypowiedź jest jakąś kpiną. ÂŚw. Tomasz z Akwinu był nie tylko teologiem, ale również filozofem i to wybitnym. Widać, że nie zrozumiałeś właściwie tych dowodów. W ogóle co niektórzy z państwa ukazują pewnego rodzaju ignorancję dla filozofii, powołując się na przykłady programów "Kalkulator" i "Windows".
--- Cytuj ---Notabene Biblii nie można brać dosłownie. W Biblii opisowo jest opisane stworzenie świata. Opis ten nie ma na celu przedstawić dokładnego opisu stworzenia świata, ale zawiera przede wszystkim wiarę, że człowiek i wszechświat mają swe źródło wyłącznie w Bogu. Dając odpowiedź o pochodzenie człowieka wskazuje jednocześnie drogę i cel jego istnienia – Boga.
--- Koniec cytatu ---
Proszę nie wierzyć w to, co mówią nieraz poloniści na lekcjach. Nie posiadają oni wykształcenia teologicznego i przez to źle interpretują ten fragment Pisma ÂŚwiętego.
--- Cytuj ---Religia ciągle ewoluuje i za kilka lat lub kilkanaście wszyscy ludzie mogą być - bo ja wiem - scjentologami.
--- Koniec cytatu ---
Przypominam, że Kościół Chrystusowy przetrwał 2000 lat.
--- Cytuj ---Poza tym, kwestia objawień. 2000 lat temu, każdy kto powiedział "Bóg mnie wybrał" stawał się świętym.
--- Koniec cytatu ---
O, nie tak prędko. Taki człowiek musiał odznaczać się wieloma rzeczami - umiejętności bojowe, umiejętność posługiwania się pismem i inne.
Pan Jezus nie musiał udowadniać, że umie posługiwać się łukiem, a i tak ludzie uwierzyli w Jego boskość. Wystarczyła Jego boska mądrość. Pan Jezus w końcu zmartwychwstał - gdyby nie to, teraz prawdopodobnie nie byłoby Kościoła.
--- Cytuj ---O to chyba kiedyś było bardziej postrzeganie ich za idiotów, a nawet za heretyków, Arti.
--- Koniec cytatu ---
Pomyłka ze średniowieczem.
Kozłow:
--- Cytuj ---Wikipedia? Jeżeli już powołujesz się na tegop typu informacje, to powinieneś wiedzieć, że św. Tomasz z Akwinu to prawdopodobnie największy umysł Kościoła.
--- Koniec cytatu ---
Który jak każdy umysł kościoła, plecie bzdury... A z wiekiem w którym żył, chciałem zauważyć, że się nieco przedawnił - tak zresztą, jak Jezus.
--- Cytuj ---Cóż, ja słyszałem opinię, że jasne jest dla wszystkich to, że Pan Jezus naprawdę żył na Ziemi, tylko czy jest Synem Bożym - o to jest cała "afera". ÂŻeby uściślić - nie powiedział mi tego ksiądz, a zwykły przewodnik, zresztą bardzo dobry historyk.
--- Koniec cytatu ---
No a ja z kolei słyszałem i czytałem historyków, którzy poddają w wątpliwość nawet istnienie samego Chrystusa - podało go raptem 3 historyków w swych źródłach - z tym dwóch jego imię w sensie "Mesjasza" (niekoniecznie Chrystus, a pamiętajmy, że w tamtym okresie było chyba ze 3 "mesjaszy"...)
--- Cytuj ---Proszę zauważyć, że to ta wypowiedź jest jakąś kpiną. ÂŚw. Tomasz z Akwinu był nie tylko teologiem, ale również filozofem i to wybitnym.
--- Koniec cytatu ---
Filozof zajmujący się wiarą (ściślej - udowadniający Boga), jest nieodłącznie teologiem. I nic tegoż nie zmieni.
--- Cytuj ---Nie posiadają oni wykształcenia teologicznego i przez to źle interpretują ten fragment Pisma ÂŚwiętego.
--- Koniec cytatu ---
Z interpretacją też jest fajnie... Ileż to było tłumaczeń Biblii? I co ważniejsze - kto decydował o doborze ksiąg?
--- Cytuj ---Przypominam, że Kościół Chrystusowy przetrwał 2000 lat.
--- Koniec cytatu ---
Przypominam, że Chrystus żadnej wspólnoty nie zakładał (chyba, że Apostołowie), a chrześcijaństwo stało się religią dominującą tylko z tego powodu, ze jeden z cesarzy wierzył w Boga, nie bogów i zapragnął sobie uznać to za "jedynie słuszną religię" - tak zaczęło się degenerować chrześcijaństwo - poprzez złączenie z państwem.
--- Cytuj ---Pan Jezus nie musiał udowadniać, że umie posługiwać się łukiem, a i tak ludzie uwierzyli w Jego boskość. Wystarczyła Jego boska mądrość. Pan Jezus w końcu zmartwychwstał - gdyby nie to, teraz prawdopodobnie nie byłoby Kościoła.
--- Koniec cytatu ---
Bush jest bogiem? Chyba nie... A miliony ludzi wierzą, że na każdym rogu czyhają terroryści...
--- Cytuj ---Pomyłka ze średniowieczem.
--- Koniec cytatu ---
W starożytności także.
Isentor:
--- Cytat: rdr. w 23 Październik 2008, 22:51:23 ---Cóż, ja słyszałem opinię, że jasne jest dla wszystkich to, że Pan Jezus naprawdę żył na Ziemi, tylko czy jest Synem Bożym - o to jest cała "afera". ÂŻeby uściślić - nie powiedział mi tego ksiądz, a zwykły przewodnik, zresztą bardzo dobry historyk.
--- Koniec cytatu ---
Zapewne gorliwy, wierzący w jego istnienie katolik. Osoba zwana Jezusem Chrystusem jak najbardziej mogła istnieć, a znaczenie tego imienia chyba nie trzeba tłumaczyć. Już na pewno tak zacnemu teologowi jak ty. Tylko w tamtym okresie bycie synem boga, mesjaszem było dość popularne. Jak już mówiłem ciekawie przedstawił to Monty Python. :D
--- Cytat: rdr. w 23 Październik 2008, 22:51:23 ---Znowu ta sama matematyka. My tu bierzemy nieskończoność - Pan Bóg jest taki właśnie. Sama nieskończoność jest to zbiór nieograniczony.
--- Koniec cytatu ---
Więc istnieje jedna nieskończoność, nie zaś trzy nieskończoności jak przedstawia pismo święte.
--- Cytat: rdr. w 23 Październik 2008, 22:51:23 ---Proszę nie wierzyć w to, co mówią nieraz poloniści na lekcjach. Nie posiadają oni wykształcenia teologicznego i przez to źle interpretują ten fragment Pisma ÂŚwiętego.
--- Koniec cytatu ---
Rzekł 16 letni uczeń bez wykształcenia.
--- Cytat: rdr. w 23 Październik 2008, 22:51:23 ---Pan Jezus nie musiał udowadniać, że umie posługiwać się łukiem, a i tak ludzie uwierzyli w Jego boskość. Wystarczyła Jego boska mądrość. Pan Jezus w końcu zmartwychwstał - gdyby nie to, teraz prawdopodobnie nie byłoby Kościoła.
--- Koniec cytatu ---
Jego chwytem reklamowym były cuda, a cóż nie lepiej trafia do ludzi w trudnych czasach niż nadzieja. Lepiej nie ciągnij tematu zmartwychwstania bo sesji z niego nie masz.
--- Cytat: rdr. w 23 Październik 2008, 22:51:23 ---Przypominam, że Kościół Chrystusowy przetrwał 2000 lat.
--- Koniec cytatu ---
Mitologia egipska z grubsza 3000 lat i jakoś nikt się tym nie chwali. Inne też nie aż tak odbiegały. Ludzie wierzyli, wierzą i zawsze w coś wierzyć będą.
rdr.:
--- Cytuj ---Który jak każdy umysł kościoła, plecie bzdury... A z wiekiem w którym żył, chciałem zauważyć, że się nieco przedawnił - tak zresztą, jak Jezus.
--- Koniec cytatu ---
Jeśli chodzi o św. Tomasza, może masz rację. Nie wiem, nie interesuję się akurat tą postacią. Nauka Pana Jezusa jest ponadczasowa.
--- Cytuj ---Filozof zajmujący się wiarą (ściślej - udowadniający Boga), jest nieodłącznie teologiem. I nic tegoż nie zmieni.
--- Koniec cytatu ---
Nie do końca. Mam tutaj na myśli np. Konfucjusza.
--- Cytuj ---Rzekł 16 letni uczeń bez wykształcenia.
--- Koniec cytatu ---
To akurat wiem od teologa.
Kozłow:
--- Cytuj ---Nauka Pana Jezusa jest ponadczasowa.
--- Koniec cytatu ---
Nie. Jezus dał tylko tyle, ile mógł dać jak na jego czasy. Czyli nadzieję na coś lepszego niż ziemskie bytowanie. Potem przyszły rzeczy o wiele bardziej rozwinięte - teorie o wiele bardziej trafniejsze niż religijne wymysły. Jezus - świadomie, czy nieświadomie, działał na rzecz nadziei - mówiąc o rajach itd. Współcześniejsi ideologowie - rozwijali coś więcej niż nadzieja.
--- Cytuj ---Konfucjusza.
--- Koniec cytatu ---
Jeśli przedawnił się Jezus, to całość nauki Konfucjusza przedawniła się jeszcze bardziej. "Służąc władcy myśl wpierw o swych obowiązkach, a potem o wynagrodzeniu.". Zresztą Konfucjusz teologiem nie był, to nie wiem skąd te porównania...
--- Cytuj ---To akurat wiem od teologa.
--- Koniec cytatu ---
Byłeś w Watykanie? Bo o ile mi wiadomo, to teologowie siedzą tylko tam. Ci najlegalniejsi :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej