Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Eregrin:
--- Cytat: Lord Kamil w 29 Czerwiec 2008, 18:50:31 ---To ja się wypowiem jakie jest moje zdanie:
Chodzenie do kościoła nie jest obowiązkowe. Przykazanie "pamiętaj aby dzień święty święcić" to nie znaczy "pamiętaj aby w niedziele chodzić do kościoła". Można święcić jak już ktoś powiedział na wiele sposobów. Co do spowiedzi - dlaczego jest to ważne? Dlaczego musi brać w tym udział ksiądz? Przecież można się spowiadać w każdym miejscu. Czy spowiedź w domu jest mniej ważna niż w konfesjonale (to się chyba tak nazywa)? Nie, ksiądz to zwykły człowiek i nie może on "poprosić" Boga aby mi przebaczył grzechy. Moim zdaniem kościół ma mało wspólnego z chrześcijaństwem np. jak organizuje festyny na terenie kościoła - w biblii pisało jak Jezus przegonił takich. Z tych oto powodów, uważam że nie chodzenie do kościoła nie jest grzechem.
--- Koniec cytatu ---
Spowiedź? LoL, no to jak nie chce mi się iśc do kościoła, powiem: Panie, przepraszam Cię za moje grzechy i już po wszystkim? LoL. Padłem. No dobra, musze powstać:
A wiec:
Ksiądz, ejst co prawda człowiekiem, jednak, ze poświecił sie totalnie Bogu, wiążąc z nim całe swoje życie. Ksiądz, ma reprezentowac Boga, wiec chyba mi nie powiesz, ze słowa księdza są nie ważne? Jak ksiadz widzi w nas nadzieję, to Bóg byc może i też zobaczy.
--- Cytat: Paladyn Albrecht w 29 Czerwiec 2008, 16:51:22 ---JA nie słucham radia prawie wcale.Mówicie że modlitwa w domu jest najlepsza ale w wiekszosci przypadków nasza modlitwa to odbęnbienie paru modlitw jak najszybciej żeby mieć spokój.Może macie rację,może ja mam rację.Może przed kościołami powinni dawać habity to nikt by się na ubrania nie patrzył.Ale zgódźcie się ze mną że katolicyzm powolutku umiera,patrząc na to co się dzieje w holandii to staję sie posępny i widze że chrześcijaństwo odchodzi w kąt i inne religie i inni bogowie Go zastępują...
--- Koniec cytatu ---
No to przedstaw jakieś sdowody, co do tzw. "Klepania". Zakłądasz, ze ktoś na świecie sie nie modli, tylko klepie - pewno, na 99,99999999999999% istnieje na siwecie taka osoba. Ale Ty zaś, mówisz ogółem. Więc dowody?
Paladyn Albrecht:
to powiem ci krótko wielu ludzi zamiast myśleć o Bogu podczas modlitwy myśli o innych rzeczach i mówi bez koncentracji na celu modlitwy
Tidus:
--- Cytat: Paladyn Albrecht w 29 Czerwiec 2008, 19:56:22 ---to powiem ci krótko wielu ludzi zamiast myśleć o Bogu podczas modlitwy myśli o innych rzeczach i mówi bez koncentracji na celu modlitwy
--- Koniec cytatu ---
Widocznie Bóg odgrywa nieistotną rolę w ich życiu i mają lepsze rzeczy do roboty, a modlą się bo żona im każe. I spokoju trochę drodzy towarzysze bo zaraz zacznie się to co zwykle w takim temacie...
Doman:
--- Cytat: Lord Arthas w 29 Czerwiec 2008, 18:55:43 ---
--- Cytat: Lord Kamil w 29 Czerwiec 2008, 18:50:31 ---To ja się wypowiem jakie jest moje zdanie:
Chodzenie do kościoła nie jest obowiązkowe. Przykazanie "pamiętaj aby dzień święty święcić" to nie znaczy "pamiętaj aby w niedziele chodzić do kościoła". Można święcić jak już ktoś powiedział na wiele sposobów. Co do spowiedzi - dlaczego jest to ważne? Dlaczego musi brać w tym udział ksiądz? Przecież można się spowiadać w każdym miejscu. Czy spowiedź w domu jest mniej ważna niż w konfesjonale (to się chyba tak nazywa)? Nie, ksiądz to zwykły człowiek i nie może on "poprosić" Boga aby mi przebaczył grzechy. Moim zdaniem kościół ma mało wspólnego z chrześcijaństwem np. jak organizuje festyny na terenie kościoła - w biblii pisało jak Jezus przegonił takich. Z tych oto powodów, uważam że nie chodzenie do kościoła nie jest grzechem.
--- Koniec cytatu ---
Spowiedź? LoL, no to jak nie chce mi się iśc do kościoła, powiem: Panie, przepraszam Cię za moje grzechy i już po wszystkim? LoL. Padłem. No dobra, musze powstać:
A wiec:
Ksiądz, ejst co prawda człowiekiem, jednak, ze poświecił sie totalnie Bogu, wiążąc z nim całe swoje życie. Ksiądz, ma reprezentowac Boga, wiec chyba mi nie powiesz, ze słowa księdza są nie ważne? Jak ksiadz widzi w nas nadzieję, to Bóg byc może i też zobaczy.
--- Koniec cytatu ---
Jeśli powiesz grzechy które pamiętasz i będziesz ich żałował to tak. Spowiedź w konfesjonale jest tak samo ważna jak gdzie indziej. Jeśli w konfesjonale powiesz nie prawdę (nie będziesz żałował grzechów) to raczej grzechy nie zostaną Ci odpuszczone, tak samo gdzie indziej. Nikogo słowa nie są nieważne, jeśli powie prawdę, nieważne czy to ksiądz czy ktoś inny. Jak ja widzę w kimś nadzieję to Bóg też może widzi, o wszystkich tak można powiedzieć
Paladyn Albrecht:
Niestety Tidus,w naszych czasach religie traktuje się jako sprawę drugorzędną przynajmniej w chrzecijaństwie widać to najbardziej w Holandii i krajach zachodnich ale i do nas zaczyna to docierac,mamy coraz mniej czasu coraz większą wagę przywiązujemy do przedmiotów.No cóż takie czasy...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej