Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (60/181) > >>

Eregrin:
Wiem, bardzo dziwnie to sformułowałem :P

A wiec:
Jak chcesz klepać modły w kosciele, patrząc się, jak przyszła ubrana Baśka spod 15, pytając się Goździkowej, czy zażyła etopirynę, to już lepiej nie przychodź do kościoła, bo tylko ludzi rozpraszasz (!!). Lepiej, pomódl się w domu, a Twoja modlitwa, będzie miała znacznie większe znaczenie.
Jak chcesz szczerze pomodlić się w kościele, wsłuchać się w słowa księdza, lecz Rozpraszają Cię tacy ludzie, którzy przyszli do kościoła popatrzeć sobie na innych ludzi, to twoja modlitwa w domu, będzie miała takie samo znaczenie jak ta, na której też byś się z trudem skupił w kościele..

Dante:
Krótko odniose się do powyższych. Nieważne czy w kościele czy w domu czy gdziekolwiek modlitwa jest w takim sammym stopniu ważna o ile szczerze modlisz się do Boga, pamiętasz o niej i nie lekceważysz. Co z tego że będziesz w każdą niedziele w kościele jeżeli zamiast na modlitwie skupiasz się na Zośce z 13 czy kij wie skąd. Ważniejsze jest jeżeli jedziesz załóżmy do kolegi na rowerze i staniesz na chwile, zmówisz modlitwe ale skupisz się tylko na niej.

@Paladyn Albrecht a ty brata Marcina słuchasz w radioodbiorniku co dzień?

Paladyn Albrecht:
JA nie słucham radia prawie wcale.Mówicie że modlitwa w domu jest najlepsza ale w wiekszosci przypadków nasza modlitwa to odbęnbienie paru modlitw jak najszybciej żeby mieć spokój.Może macie rację,może ja mam rację.Może przed kościołami powinni dawać habity to nikt by się na ubrania nie patrzył.Ale zgódźcie się ze mną że katolicyzm powolutku umiera,patrząc na to co się dzieje w holandii to staję sie posępny i widze że chrześcijaństwo odchodzi w kąt i inne religie i inni bogowie Go zastępują...

MooN:
http://www.paranormalne.pl/index.php?showtopic=16427

Co o tym myślicie? Prawda czy fałsz? Mam mieszane uczucia, co do niektórych części artykułu.

Doman:
To ja się wypowiem jakie jest moje zdanie:
Chodzenie do kościoła nie jest obowiązkowe. Przykazanie "pamiętaj aby dzień święty święcić" to nie znaczy "pamiętaj aby w niedziele chodzić do kościoła". Można święcić jak już ktoś powiedział na wiele sposobów. Co do spowiedzi - dlaczego jest to ważne? Dlaczego musi brać w tym udział ksiądz? Przecież można się spowiadać w każdym miejscu. Czy spowiedź w domu jest mniej ważna niż w konfesjonale (to się chyba tak nazywa)? Nie, ksiądz to zwykły człowiek i nie może on "poprosić" Boga aby mi przebaczył grzechy. Moim zdaniem kościół ma mało wspólnego z chrześcijaństwem np. jak organizuje festyny na terenie kościoła - w biblii pisało jak Jezus przegonił takich. Z tych oto powodów, uważam że nie chodzenie do kościoła nie jest grzechem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej