Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (56/181) > >>

Paladyn Albrecht:
Tak modlitwa ale jeśli nie chodzisz do kościoła to nie jestes prawdziwym chrzecijaninem

Paladyn Albrecht:
Przepraszam że drugi pod rząd ale jeśli wy uważacie że msza świeta jest nieważna to widać jak chrześcijaństwo upada gnije od środka.I jeszcze jedno ateiści tak naprawdę też mają wątpliwości zastanawiaja sie a moze jednak tam cos jest moze nie powinienem tego robic

Isentor:

--- Cytat: Lord Arthas w 29 Czerwiec 2008, 10:28:34 ---No tak, ale jak ktoś jest np. ciężko chory, to przecież nie może iść do kościoła. Tak poza tym, to jest jeszcze cos takiego, że jak ktoś pójdzie w sobotę na wieczorną mszę świętą, to ma to zaliczone, jako niedzielna, a przynajmniej ja tak gdzieś słyszałem. Czy to jest jeszcze ważne?

--- Koniec cytatu ---
To 70% polskich chrześcijan leży obłożnie chora?

Eregrin:
Masz może i rację [w pewnym sensie]. Ale, załóżmy taką sytuację: Ktoś mieszka, na tzw. "Zadupiu", potocznie mówiąc. Jest tam mała kapliczka, lecz została zamknięta, bo np. jest jakiś remont, albo coś. Miasto, jest daleko. Tak więc, taka osoba, nie ma samochodu, więc co? Wystarczy chyba, przeprosić Boga i sie pomodlić w domu/obejrzeć msze świętą.

Następny przykład: Płyniesz gdzieś, na jakimś statku, albo jesteś ciężko chory. Włączasz telewizje i oglądasz Msze Swieta. Grzech, chyba to nie jest?

--- Cytuj ---To 70% polskich chrześcijan leży obłożnie chora?
--- Koniec cytatu ---
Czemu aż tyle, jeśli mogę wiedzieć? Co mnie to obchodzi, ze ludzie [niektórzy, rzecz jasna] są leniwi. Trzeba patrzeć na siebie. Jak już zrozumieją to, to zaczną chodzić.

Sado:

--- Cytat: Paladyn Albrecht w 29 Czerwiec 2008, 10:29:08 ---Tak modlitwa ale jeśli nie chodzisz do kościoła to nie jestes prawdziwym chrzecijaninem

--- Koniec cytatu ---

Padłem. Czy ty masz chociaż jakiekolwiek pojęcie o wierze? Prawisz morały o chrześcijaństwie, kto jest, a kto nim nie jest, a wcale nie wiesz jak to jest.

--- Cytat: Paladyn Albrecht w 29 Czerwiec 2008, 10:32:37 ---Przepraszam że drugi pod rząd ale jeśli wy uważacie że msza świeta jest nieważna to widać jak chrześcijaństwo upada gnije od środka.I jeszcze jedno ateiści tak naprawdę też mają wątpliwości zastanawiaja sie a moze jednak tam cos jest moze nie powinienem tego robic

--- Koniec cytatu ---

Gnije od środka... hmpf. Chrześcijaństwo, to przede wszystkim modlitwa i dobre uczynki. Chodzę do kościoła by się modlić i uczestniczyć w Eucharystii. To, ze taki człowiek jak ty, który nie ma pojęcia o tej wierze (nie sugeruję, że sam jestem znawcą, Respev mi to uświadomił) i prawi takie morały, nie oznacza że tak jest naprawdę.

--- Cytuj ---A przypadkiem któreś z przykazań nie mówi pamiętaj abyś dzień święty święcił, czyli w wolnym tłumaczeniu chodził do kościoła co niedzielę.
--- Koniec cytatu ---

ÂŚwięcenie to nie tylko chodzenie od kościoła.  (mimo, że często chodzę jak mi się chce) To także odpoczynek od pracy ^^. Można zinterpretować to jako dzień, w którym modlitwa jest dłuższa itd... wszystko zależy od człowieka.

--- Cytuj ---To 70% polskich chrześcijan leży obłożnie chora?
--- Koniec cytatu ---

Nie wiń ich, że 3/4 zalicza się do chrześcijan, tylko przez to, że przyjęli chrzest, a w rzeczywistości, z tą religią nic ich nei łączy, prócz tego, ze w młodości rodzice im kazali chodzić do kościoła.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej