Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (6/181) > >>

tH.:

--- Cytuj --- Prosz? dowód
--- Koniec cytatu ---

Mo?e mam Ci jeszcze przedstawi? orygina? i obecn? wersje, aby? sobie porówna? -_-?

--- Cytuj ---WTF? Reinkarnacji? Fakt? Gdzie dowody?
--- Koniec cytatu ---

Nie b?d? Ci tego t?umaczy?, gdy? takie rzeczy wrzucasz do jednego pude?ka "New Age", wi?c po co? Poza tym jaki jest wg. Ciebie cel ludzi na ziemi? Kariera, zdobywanie pieni?dzy? W?tpie. Wi?c co? Zapewne rozwój duchowy, który mog? jedynie osi?gna? za pomoc? renkarnacji.

Jeszcze raz nawo?uje, aby najpierw zapozna? si? z istotynym informacjami i faktami a nast?pnie "cedzi?" to wszystko do pude?ka z zapa?kami.

--- Cytuj ---Przede wszystkim ludzie ?redniowiecza, mieli m?talno?? tak?, a nie inn?. Trzeba?o im wyt?umaczy? obrazowo jak to wygl?da, bo to by?y takie CKM. Cz?owiek prosty ?redniowiecza nie rozumia? i nie potrafi? zrozumie?, ?e Bóg jest niematerialny, ?e tak naprawd? anio?y, diab?y i inne istoty ca?ej tej gromadki nie maj? cia?
--- Koniec cytatu ---

W takim razie z rozumowania pewnych askepektów jeste? podobny do ludzi ?redniowiecza, gdy? nie mo?esz zaakceptowa? istnienia istot niematerialnych.

Zapewne nigdy nie mia?e? doczynienia z Ezoteryk?, wi?c po co w ogóle to wszystko krytykowa?? Wida? jeste? typem cz?owieka dla którego rzeczy nie zrozumia?e, wprost fantastyczne i niewyt?umaczalne to zwyk?e bzdury.

Ogólnie mówi?c, Kristo widz?, ?e? racjonalista. Dla racjonalistów wszystko, czego nie zbadali, nie dotkn?li, nie pow?chali, nie kopn?li... wszystko dla nich jest nieprawd? i stekiem bzdur...

Kristo:

--- Cytuj ---Eh powiedzia?em to w formie sarkastycznej. ras.gif Ale wiedzia?em ?e si? czepisz.
--- Koniec cytatu ---
Sorry nie wyczu?em go.  

--- Cytuj ---Policz te (chyba) 11 apokryfów...no czy jako? tyle ich by?o lub wi?cej nie pami?tam dok?adnie. Z reszt? co za ró?nica wa?ne ?e pogl?dy w nich zawarte nie zgadzaj? si? z obecnymi i ?redniowiecznymi doktrynami ko?cio?a inne (te cacy) zosta?y zaliczone do ewangelii. A pozosta?e... wi?kszo?? z nich podwa?a autorytet wpajanych od stuleci bredni, b?d? uwalnia wszystkich od ko?cio?a czym samym os?abia jego pozycje w spo?ecze?stwie. Tym samym watykan wiedz?c ?e wi?kszo?? z nich jest prawdziwa i tak wyrzeka si? tego, poprostu po raz kolejny chroni swoj interes.
--- Koniec cytatu ---
Przypominaj? mi si? teorie z "Kodu". Chyba masz na my?li Ewangelie, które zosta?y spisane nieco pó?niej ni? te które zosta?y uznane. A je?eli chodzi o "Zwoje z nad morza Martwego"( ocala?o pare fragmentów i przedstawia?y troszk? inaczej Jezusa, co nie zgadza?o si? z wersj? w Cesarstwie Rzymskim )to tak, zgodze si? one zosta?y, wykluczone g?ównie dlatego, ?e zosta?y spisane przez pewien od?am chrze?cija?stwa, który zosta? uznany za heretyków. "Ewangelia Judasza" to co znaleziono jest chyba z III zcy II w. n.e. odpada nawet w rozwarzaniach. Zakwalifikowano na soborze, tylko te obecne i dodano ksi?gi, które Judaizm odrzuci? (z tego powodu, ?e zosta?y spisana w innym j?zyku ni? hebrajski lub aramejski).

--- Cytuj ---Lol chcesz dowodów na to, a sam upierasz si? o rzeczy chrze?cija?skie na które dowodów nie ma. I jaki w tym sens...na nic nie ma dowodów ale jego wersja jest bardziej sensowna od s?dziwego staruszka siedz?cego na tronie, podniecaj?cego si? widokiem zebranych w niebie duszyczek.
--- Koniec cytatu ---
Ja tylko pytam, bo stwierdzi? Th, ?e to jest "fakt". :P  Po za tym twardo twierdzicie, ?e religia chrze?cija?ska jest fa?szywa i podajecie wg. was "prawdziwe"( nie mówie, ?e s? z?e czy jak, ale jak narazie nie przekonali?cie mnie o ich s?uszno?ci ). Ja chc? w takim razie dowód, który mnie przekona. ;)

--- Cytuj ---Mo?e mam Ci jeszcze przedstawi? orygina? i obecn? wersje, aby? sobie porówna? -_-?
--- Koniec cytatu ---
Stwierdzi?e?, ?e to prawda, wi?c chcia?bym wiedzie? na czym opierasz te wnioski  

--- Cytuj ---Nie b?d? Ci tego t?umaczy?, gdy? takie rzeczy wrzucasz do jednego pude?ka "New Age", wi?c po co? Poza tym jaki jest wg. Ciebie cel ludzi na ziemi? Kariera, zdobywanie pieni?dzy? W?tpie. Wi?c co? Zapewne rozwój duchowy, który mog? jedynie osi?gna? za pomoc? renkarnacji.
--- Koniec cytatu ---
Reinkarnacja jest wrzucona do innego pude?ka. "New Age" jest dla chorych pomys?ów,
Ja nie widz?, najmniejszego sensu w tym, ?e istniejemy. I teraz pewnie padnie pytanie "To po co w takim razie ?y??" Ja stwierdze, dla tego, ?e mo?na si? dobrze bawi? przy tym. Mo?na kocha?, nienawidzi?, radowa? si? i smuci?, po prostu czu? ?wiat. Nie wa?ne czy jest co? tam u góry i b?dzie nas wali?o piorunami, wa?ne ?eby czerpa? z ?ycia pe?nymi gar?ciami lecz nie za wszelk? cene. Po co si? doszukiwa? "g??bszego sensu" w tym, ?e ?yjemy i umieramy? Potrzebujecie tego? Ja nic nie mam do was, do tego w co wierzycie itp ale inna sprawa gdy jedziecie na ko?ció?, nawet maj?c jakie takie dowody, w takim razie czepiam si? równie? was ^^.

--- Cytuj ---Jeszcze raz nawo?uje, aby najpierw zapozna? si? z istotynym informacjami i faktami a nast?pnie "cedzi?" to wszystko do pude?ka z zapa?kami.
--- Koniec cytatu ---
Cedzi?? Chyba nie tego s?owa u?y?e?, ale chyba rozumiem o co Ci chodzi?o   .
Powiedz mi czym s? te istotne informacjie i fakty, nie przedstawi?e? mi ich, wi?c prosz? o o?wiecenie.

--- Cytuj ---W takim razie z rozumowania pewnych askepektów jeste? podobny do ludzi ?redniowiecza, gdy? nie mo?esz zaakceptowa? istnienia istot niematerialnych.
--- Koniec cytatu ---
Tak zgadzam si?, mój nauczyciel nadal twierdzi, ?e moja klasa jest klas? barbarzy?ców ^^, ale to nie wa?ne. Nie wierz? w duchy, ufo, anio?y, demony i w co tam popadnie dlaczego? Bo mnie nie spotka?y, bo nie mia?em z nimi ?wiadomej styczno?ci. Moje "nie" jest takie i? nikt mi nie przedstawi? dowodów na istnienie tych istot, je?eli takie dowody mi kto? przedstwi to jestem sk?onny w to uwierzy?, ale jak narazie nikt mi ich nie przedstawi?, wi?c mówie "nie".

--- Cytuj ---Zapewne nigdy nie mia?e? doczynienia z Ezoteryk?, wi?c po co w ogóle to wszystko krytykowa?? Wida? jeste? typem cz?owieka dla którego rzeczy nie zrozumia?e, wprost fantastyczne i niewyt?umaczalne to zwyk?e bzdury.
--- Koniec cytatu ---
Hehe w?a?nie mylisz si?... Ezoteryka jest dosy? dobrze mi znana. To, ?e mam wg. Ciebie tradycyjny sposób my?lenia i nie uznaje wi?kszo?ci, rzeczy z tego pude?eczka, to wcale nie znaczy, ?e jestem ograniczony. Jestem otwarty na nowe rzeczy, lecz jak narazie mnie krytykujesz i nie przedstawiasz mi swojego ?wiata ^^ . Prosz? jeszcze raz o dowody, na reinkarnacj?, okultyzmu itp. rzeczy, które chcecie przedstawi? i uwarzacie, ?e to prawda.

Isentor:

--- Cytat: Kristo ---Prosz? jeszcze raz o dowody, na reinkarnacj?, okultyzmu itp. rzeczy, które chcecie przedstawi? i uwarzacie, ?e to prawda.

--- Koniec cytatu ---

Dobra jak zbiore sprz?t to wywo?am sobie jakiego? ducha, przy okazji zrobie to z moim koleg? który jest dobrze obeznany w sprawach astralnych. Lubie hardcore i niczego si? nie boje wi?c moge nawet przy tym zgin?c lub zosta? op?tany mi to rybcia wa?ne ?e co? zobacze. No a pó?niej opowiem co i jak...i czy by?o fajnie.  

P.S.
Nie ?artowa?em.  

tH.:

--- Cytuj ---na czym opierasz te wnioski  
--- Koniec cytatu ---

Na wyk?adzie proboszcza z "mojej" parafii...

Kristo:

--- Cytuj ---Na wyk?adzie proboszcza z "mojej" parafii...
--- Koniec cytatu ---
Mhh ciekawe... sprawdze jeszcze raz informacje na ten temat, a Ty tym czasem opowiedz mi co dok?adnie Ci powiedzia?  

--- Cytuj ---Nie ?artowa?em.
--- Koniec cytatu ---
Tylko uwa?aj na siebie   i opisz jak przygotowali?cie sie do tego. Jestem tego ciekaw.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej