Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (50/181) > >>

Kozłow:

--- Cytuj ---RLY? Myśleć w ten sposób żeby odrzucić wszelką religię?
--- Koniec cytatu ---
Nigdzie tego nie powiedziałem.... Chociaż istotnie - byłby to krok postępowy w historii ludzkości.

--- Cytuj ---Pytanie rodem z podstawówki. Przeczytaj to zdanie 5 razy i zastanów się nad sensem swojej wypowiedzi.
--- Koniec cytatu ---
No skorom bóg jest we wszystkim, to chyba w tym też? No jak to jest. Odpowiedz mój ty młody teologu.

--- Cytuj ---Nie nie mój ty kochany komunisto nie tłumacz się mętnie bo najwyraźniej ci to nie wychodzi. Każdy się domyśli że chodziło ci o wszystkich katolików bo dla ciebie każdy katolik który przyznaje się do Chrystusa a nie do czerwonego wodza to jest społeczny baran.
--- Koniec cytatu ---
Cud! O święty Arkhanie! Bóg dał ci umiejętność czytania w myślach.
A tak przy okazji - czerwony przywódca - niejaki W. Lenin mówił: "Stokroć bliższy jest mi wierzący robotnik, niż niewierzący burżuj".

--- Cytuj ---W momencie sądu ostatecznego będzie tylko sprawiedliwość i nic więcej.
--- Koniec cytatu ---
Ale Bóg jest wszechwiedzący, to wie także, jak będzie sądził na sądzie ostatecznym tych, którzy się nawet jeszcze nie narodzili.

--- Cytuj ---Tak i niech najlepiej jeszcze podpisze socjalke i powiesi w domu portret towarzyszów Gomułki i Lenina
--- Koniec cytatu ---
Zapytaj o las, odpowie o morzu.
Swoje żale na komunizm możesz wylewać w odpowiednim do tego temacie, który na tymże forum istnieje.

--- Cytuj ---Zapytaj się księdza a nie na forum gdzie w 95 % to agnostycy ;X Ja nie będe ci tego tłumaczyć, bo po prostu nie chce mi się i było to 100 razy wałkowane.
--- Koniec cytatu ---
Nieomylny Arkhan poznal nasze dusze. Wyznawajcie - kto jest na tym forum agnostykiem. Isentorze - zrób zestawienie.

--- Cytuj ---Reszty nie będe cytował bo po prostu szkoda mi na to czasu a nasz forumowy komunista niech tłumaczy sobie że nie mam argumentów. Szkoda Kozłow, że tak się zmieniłeś. Klaszcz dalej Isentorowi, w sumie angostycy i komuniści = nie daleko pada jabłko od jabłoni. Róbcie sobie dalej ucztę z Religi, zobaczymy czy w dorosłym życiu wyjdzie wam to na dobre. I oficjalnie zapowiadam że nie odpuszcze sobie dyskusji w tym temacie, jednak pragne zauważyć że  argumenty katolickie są tłumaczone na komunistyczno-agnostyczne postrzeganie świata (LOL). Apeluję o zmianę nazwy tematu na Stajnia Isentora. O tak będzie odpowiednie i w dodatku śmiesznie po obu stronach
--- Koniec cytatu ---
Do twoich wywodów najlepszy będzie komentarz w postaci cytatu z powyższego cytatu, czyli: (LOL). Komunizm nigdy nie równa się agnostycyzm. Ale ok, "stop off top".

--- Cytuj ---Chrystus tylko mężczyznom dał prawo do bycia kapłanami
--- Koniec cytatu ---
Najnowsze badania dowodzą, że Chrystus bardzo często spotykał się z Marią Magdaleną. Uważał, że może być ona jego uczennicą (i w sumie była). Ale wiadomo jak to było wtedy ze statusem kobiety (i później). Piotr zazdrościł Marii Magdalenie, że Jezus tyle z nią przebywa. Uważał kobiety za nieczyste. I takim sposobem - jako głowa kościoła - zakazał kobietom kapłaństwa. ÂŚredniowiecze to podchwyciło. Kobieta była wszak grzeszną nad miarę. Dlatego też było palenie czarownic a nie czarowników.

--- Cytuj ---Jeśli pozwoli się zawierać małżeństwa homoseksualne, to zaczną się ubiegać również o prawo do adopcji dziecka (no chyba że sam urodzi xD) Takie dziecko będzie miało marne szanse na normalne życie.
--- Koniec cytatu ---
A ja zapewniam cię, że dzieci homoseksualistów są normalne. Psychologowie mowią nawet, że często są lepiej wychowane w takich małżeństwach.

--- Cytuj ---Nie, księża nie dostają pensji w Polsce (na zachodzie tak). Utrzymują się z ofiar wiernych
--- Koniec cytatu ---
Rozwaliłeś mnie. Ksiądz wypełniający PIT u mnie na religii i księża rozliczający się u mojej mamy w pracy świadczą wybitnie o tym, ze nie otrzymują pensji.

--- Cytuj ---Mówiono że Karol Wojtyła na posadzie papieża pełnił swoją posługę w spoisób... że tak powiem nowoczesny, nie trzymał się staroświeckiego stylu, uważa się go za przełomowego papieża w tej dziedzinie
--- Koniec cytatu ---
Jan Paweł I - poprzednik JP2 był też bardzo postępowy. Zdrowiutki raptem zmarł na zawał po 33 dniach pontyfikatu :)
Wojtyła był na początku cichutki. A potem był przez większą część życia papieżem konserwatywnym (prócz tych kosmetycznych rzeczy - a wielkich w opinii opinii publicznej). Pod koniec życia zaczynał dostrzegać co się dzieje - chyba go sumienie ruszyło i patrzcie no - nagle umiera...

--- Cytuj ---kary godne jest to, że kościół mimo swoich problemów, z księżmi z problemami natury seksualnej, nie chcą się przyznawać i otwarcie o takich przypadkach mówić
--- Koniec cytatu ---
Jezuici zapłacili ostatnio eskimosom (których ewangelizują) milionowe odszkodowanie za loestwoanie i wykorzystywanie sekualne. Czemu nie mówiono o tym w telewizji?

--- Cytuj ---ofiary mogą być zbierane na przykład na odnowę budynków, wtedy owa pieniądza trafia bezpośrednio na odnowę, z tego co pamiętam i tak idzie do diecezji
--- Koniec cytatu ---
Tylko ofiary trafiają niestety na bursztynowe ołtarze i świątynie opatrzności bożej. Bóg raczej cieszyłby się bardziej z nowego domu dla bezdomnych niż z kolejnej świątyni, opływającej złotem.

Lucas Paladin:

--- Cytat: IsentoR w 25 Czerwiec 2008, 00:38:42 ---Pisząc kiedyś, że chrześcijaństwo miało fart bo jeden z cesarzy uchwalił je jako oficjalną religię Rzymu miałem całkowitą racje. Miałem ją również pisząc, że w tamtym okresie pojawiło się wiele przesłanek o mesjaszach i synach bożych.

Lecimy z gośćmi:
Dionizos urodzony przez dziewicę 25 grudnia. Podróżujący nauczyciel czyniący cuda. Po śmierci oczywiście zmartwychwstał.

Attis z Frygii urodzony przez dziewicę 25 grudnia. Ukrzyżowany, złożony w grobie po 3 dniach zmartwychwstał.

Mithra urodzony przez dziewicę 25 grudnia. Miał swoich 12 uczniów, podróżował i czynił cuda. Po śmierci pochowany na 3 dni po których zmartwychwstał.

Znany pewnie wszystkim Kriszna, urodzony przez dziewicę Devaki. Narodziny zwiastowała gwiazda na wschodzie. Czynił cuda a po śmierci zmartwychwstał.
--- Koniec cytatu ---

Tak IszentołQ ;) Ja też oglądałem Zeitgeist. I tyle w nim prawdy, co w hasłach propagandowych komunizmu. Jak znajdę, to podeślę Ci ciekawy komentarz do tego filmu, spokojnie sobie przeczytasz i przeanalizujesz.

Isentor:
Nie o to chodzi film oglądałem dawno temu. Po prostu teraz mam czas na dyskusje. Wiem, że materiały w nim zawarte w części przypadków są po prostu naciągane. Ale nim pojawił się film kilka miesięcy temu można było przeczytać sporą ilość artykułów publikowanych w prasie naukowej, na tej właśnie temat.

Grison:
Ach... miałem nie pisać ponieważ tylko sie przyczynię do kontynuowania dyskusji ale co tam ;]
Kilku ostatnich stron nie przeczytałem dokładnie, bo zakładam, że to gra do jednej bramki czyli wszyscy na Arkhana :]

--- Cytuj ---Nigdzie tego nie powiedziałem.... Chociaż istotnie - byłby to krok postępowy w historii ludzkości.
--- Koniec cytatu ---

Czyli sądzisz drogi ÂŁukaszku, że wiara spowalnia rozwój ludzkości? Aż tak bardzo ją ogranicza? Nie sądzę. Zapewne tutaj przytoczysz problem zapłodnień in-vitro, z którymi kościół się nie zgadza lub inne bajery. Powiedź kto przejmuje się zdaniem kilku klech mających za dużo do powiedzenia skoro przytoczona metoda działa i pomaga wielu parom.

--- Cytuj ---No skorom bóg jest we wszystkim, to chyba w tym też? No jak to jest. Odpowiedz mój ty młody teologu.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---Ale Bóg jest wszechwiedzący, to wie także, jak będzie sądził na sądzie ostatecznym tych, którzy się nawet jeszcze nie narodzili.
--- Koniec cytatu ---

Pytanie nie do mnie ale skomentuje. Naczytasz się i nasłuchasz tych bzdurnych dogmatów, które nawet dla niektórych katolików są śmieszne i starasz się zagiąć tym Arkhana lub kogokolwiek innego w miarę wierzącego. To pewne, że kościół nie jest doskonały i często zdarzają się mniejsze lub większe wpadki. Ilekroć coś wpadnie do uszu już bazgrzecie pościka w nadziei, że może tym razem sie uda i Arkhan napisze: "dobra, poddaje się, kościół jest pełen szuj i dewiantów, a na jego szczycie siedzą żądne kasy piranie" :P 

Już nie raz poruszaliśmy ten temat na komunikatorze to wyszło to, że dosłownie WSZECHOBECNY Bóg lub WSZECHMOCNY to stare bajania, które przez lata kościół wciskał ludziom. I chyba nie będę heretykiem jak to napisze.
Co to samego słowa wszechobecny to raczej czepiasz się słów. Ja to rozumiem tak, że Bóg widzi wszytko, wszystkiemu się przygląda i ocenia, a nie jest w każdej rzeczy i czynności jaką ktokolwiek uczyni. Bo chyba tak zasugerowałeś?

--- Cytuj ---A ja zapewniam cię, że dzieci homoseksualistów są normalne.
--- Koniec cytatu ---

Czyżbyś znał jakieś?

--- Cytuj ---Nie, księża nie dostają pensji w Polsce (na zachodzie tak). Utrzymują się z ofiar wiernych.
--- Koniec cytatu ---

o.O Już nie wiem kto to napisał ale dawno takiej bzdury nie słyszałem. Księża najnormalniej w świecie mają swoje zarobki przydzielane podajże z kurii. Do tego co niektórzy (tak jak chociażby proboszcz z mojej parafii) wykładają na uczelniach lub w zwykłych szkołach. Zawsze też mogą coś na boku ukręcić, w końcu tyle babć daje ofiary na kościół ^^

--- Cytuj ---Tylko ofiary trafiają niestety na bursztynowe ołtarze i świątynie opatrzności bożej.
--- Koniec cytatu ---

Ano, tu masz racje :P

--- Cytuj ---Bóg raczej cieszyłby się bardziej z nowego domu dla bezdomnych niż z kolejnej świątyni, opływającej złotem.
--- Koniec cytatu ---

Kozłow ty wierzysz o.O

Arkhan:

--- Cytuj ---Pisząc kiedyś, że chrześcijaństwo miało fart bo jeden z cesarzy uchwalił je jako oficjalną religię Rzymu miałem całkowitą racje. Miałem ją również pisząc, że w tamtym okresie pojawiło się wiele przesłanek o mesjaszach i synach bożych.

Lecimy z gośćmi:
Dionizos urodzony przez dziewicę 25 grudnia. Podróżujący nauczyciel czyniący cuda. Po śmierci oczywiście zmartwychwstał.

Attis z Frygii urodzony przez dziewicę 25 grudnia. Ukrzyżowany, złożony w grobie po 3 dniach zmartwychwstał.

Mithra urodzony przez dziewicę 25 grudnia. Miał swoich 12 uczniów, podróżował i czynił cuda. Po śmierci pochowany na 3 dni po których zmartwychwstał.

Znany pewnie wszystkim Kriszna, urodzony przez dziewicę Devaki. Narodziny zwiastowała gwiazda na wschodzie. Czynił cuda a po śmierci zmartwychwstał.

I tak by można pewnie wymieniać całą noc, wystarczy poszperać i poczytać to i owo. Widzisz tutaj pewny wzorzec bo ja tak. Wzorzec, do którego zalicza się również Jezus Chrystus. O tych pseudo mesjaszach również istnieją z wzmianki. Lecz są to religijne teksty i nikt nie bierze ich na serio. Teraz samemu można udzielić sobie odpowiedzi. Dlaczego byt Jezusa bierzemy na poważnie skoro nie ma na to żadnych historycznych źródeł. A takie same teksty jak w przypadku innych mesjaszy, o których nam wiadomo. Jednych starszych innych młodszych...
--- Koniec cytatu ---

Na początek offtop

Tak jednak pragnę przypomnieć że istniała też taka fajna małpa chrześcijaństwa bowiem nazywała się gnostycy. Jak wskazują najnowsze badania (nie jest to związane z tym powyżej co pisze isentor) wiele tych "nowo odkrytych" Ewangelii są ich dziełami a raczej może paszkwilami. Tak więc co do powyższego filmu byłbym ostrożny i poprę Elratha.

Zresztą, Isentor jeśli BYÂŁBY autentyczny historyczny dowód dla ciebie, na istnienie i fakt że Jezus byl Synem Bożym, byś uwierzył? Byś nie uwierzył, bowiem byłaby to wiedza ;] I tu jest cały zawarty myk.

--- Cytuj ---Nigdzie tego nie powiedziałem.... Chociaż istotnie - byłby to krok postępowy w historii ludzkości.
--- Koniec cytatu ---

No właśnie i to chciałem od ciebie usłyszeć.

--- Cytuj ---No skorom bóg jest we wszystkim, to chyba w tym też? No jak to jest. Odpowiedz mój ty młody teologu.
--- Koniec cytatu ---

Nie zapominaj że na świecie jest i szatan i złe duchy którym Bóg  dał władzę kuszenia ludzi. Nie ma dobrych duchów przy morderstwach, gwałtach etc.

--- Cytuj ---A tak przy okazji - czerwony przywódca - niejaki W. Lenin mówił: "Stokroć bliższy jest mi wierzący robotnik, niż niewierzący burżuj".

--- Koniec cytatu ---

Mówić jedno a robić swoje to i każdy potrafi.

--- Cytuj ---Ale Bóg jest wszechwiedzący, to wie także, jak będzie sądził na sądzie ostatecznym tych, którzy się nawet jeszcze nie narodzili.
--- Koniec cytatu ---

No tak, ale na ziemi mamy po to wolną wolę by wybierać a to że Bóg wie jak postąpimy to niech sobie wie.

--- Cytuj ---Zapytaj o las, odpowie o morzu.
Swoje żale na komunizm możesz wylewać w odpowiednim do tego temacie, który na tymże forum istnieje
--- Koniec cytatu ---

Tak? Niedoczekanie twoje  ;)

--- Cytuj ---A ja zapewniam cię, że dzieci homoseksualistów są normalne. Psychologowie mowią nawet, że często są lepiej wychowane w takich małżeństwach.
--- Koniec cytatu ---

Psychologowie swoje a społeczeństwo swoje.

--- Cytuj ---Zdrowiutki raptem zmarł na zawał po 33 dniach pontyfikatu
--- Koniec cytatu ---

Bo chciał rozbić mafiny układ w watykanie w którym największe korzyści czerpała włoska Masoneria. Był na tyle nieostrożny że go prawdopodobno otruto.

--- Cytuj ---Wojtyła był na początku cichutki. A potem był przez większą część życia papieżem konserwatywnym (prócz tych kosmetycznych rzeczy - a wielkich w opinii opinii publicznej). Pod koniec życia zaczynał dostrzegać co się dzieje - chyba go sumienie ruszyło i patrzcie no - nagle umiera...
--- Koniec cytatu ---

No był cichutki bo od początku zdawał sobie sprawę że sporo kardynałów i biskupów to wysłannicy lóż masońskich. I po raz kolejny mówię nie oglądam Radia Maryja tylko w temacie Masonów jestem na świeżo. Zresztą Kozłowku to nie przystoi komuniście tak się wypowiadać o największym z Polaków przecież twoi pobratymcy chcieli go sprzątnąć bo jeden zwykły mały papież miał większe pole do manewru niż cały komunistyczny reżim razem wzięty.

--- Cytuj ---Jezuici zapłacili ostatnio eskimosom (których ewangelizują) milionowe odszkodowanie za loestwoanie i wykorzystywanie sekualne. Czemu nie mówiono o tym w telewizji?

--- Koniec cytatu ---

Daj link może razem się pośmiejemy...

--- Cytuj ---Tylko ofiary trafiają niestety na bursztynowe ołtarze i świątynie opatrzności bożej. Bóg raczej cieszyłby się bardziej z nowego domu dla bezdomnych niż z kolejnej świątyni, opływającej złotem.

--- Koniec cytatu ---

Za Boga to ty komunisto się nie wypowiadaj bowiem domów bezdomnych, przytułków gdzie można otrzymać jedzenie + ubrania i wiele wiele innych usług  są praktycznie przy każdej parafii. Twojego świata tam nie ma. Ani angostycznego ani komunistycznego. Wiem że to cie boli i nie możesz znieść krzykacza Arkhana ale taka jest prawda. Smutna prawda. Zamiast wesprzeć Kościół w czynach wolicie go krytykować sami opływając w dobytek.

Zresztą po raz kolejny się was pytam, co was obchodzi to że świątynia opatrzności Bożej ma być wybudowana? To nie jest wasza sprawa, niech wybudują jeszcze takich ze 100 na pohybel waszej złości :D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej