Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
rdr.:
--- Cytuj ---A motyw syna marnotrawnego? okażesz skruchę i wracasz ;]
--- Koniec cytatu ---
Przed obliczem Pana Boga nie skłamiesz. Choćbyś nie wiem jak chciał, Bóg zna lepiej ludzkie serce niż ktokolwiek inny. Doskonałym tego przykładem są powołania kapłańskie. Niejeden ksiądz mi mówił, że w wieku młodzieńczym mówił, że nie chce iść do seminarium i jakoś są dobrymi księżmi.
--- Cytuj ---Odnośnie grzechów, kościół wymyślił piękne "7 grzechów głównych" szczegół że to właśnie kościół wymyślił.
--- Koniec cytatu ---
Nie, źle to pojmujesz. Siedem grzechów głównych to wady człowieka, które często prowadzą do grzechu.
--- Cytuj ---Ale też bezgranicznie kocha i wybacza więc czemu miałby zaraz karać? Karanie, zemsta to ludzkie odruchy nie zaś boskie. Skoro bóg jest tak idealny czemu posiada złe ludzkie cechy?
--- Koniec cytatu ---
Przecież napisałem, że Pan Bóg jest sędzią sprawiedliwym. Poza tym: jaka znowu zemsta?
--- Cytuj ---Mówisz, że prze nieposłuszeństwo doszło do rozłamu. No tak ty byś pewnie wolał by nadal palono heretyków za to, że mają czarnego kota lub nie poszli w niedziele do kościoła. A po chwili sam sobie przeczysz wspominając o Lutherze.
--- Koniec cytatu ---
Co ma piernik do wiatraka, poza mąką?
Co do Lutera to napiszę tak: w niektórych rzeczach miał rację, jednakże tworząc odłam Kościoła postąpił nieprawidłowo.
--- Cytuj ---Nie przypisuj miłości boskiej do czegoś czym ona nie jest. Bo to po prostu żałosne.
--- Koniec cytatu ---
Potrafisz swojej mamie powiedzieć, że ją kochasz. Zatem przypomnij sobie czwarte przykazanie: "Czcij ojca swego i matkę swoją".
--- Cytuj ---Jeśli Bóg jest tak wszechmocny i tak miłosierny, stworzył świat w sześć dni, był ojcem dziecka bez kontaktu fizycznego, wybiera które dusze mają być zbawione, a które nie.
--- Koniec cytatu ---
Opis stworzenia świata został spisany w Starym Testamencie głównie po to, aby uświadomić ludziom, że Bóg jest Stwórcą i człowieka i świata.
Co do tego Ojca i dziecka... Wydaje mi się śmieszne to, że ktoś o to pyta, chociaż jak ja miałem z sześć lat też o takie rzeczy pytałem. Aby Ci lepiej to zobrazować przytoczę tu ustanowienie Maryi jako matki wszystkich ludzi:
"Niewiasto, oto syn Twój. Synu, oto Matka twoja.".
--- Cytuj ---To czemu nic nie robi gdy na świecie umierają małe dzieci z głodu, gdy nastolatki czy kobiety są gwałcone albo maltretowane, gdy ludzie żądni zysku niszczą ziemię i mordercy zabijają, często z okrucieństwem, innych? Powiedzcie, gdzie jest w tedy ten wasz miłosierny Bóg?
--- Koniec cytatu ---
A modliłeś się do Boga, żeby tak nie było? Tak masz na świecie, jak sobie wymodlisz. Proszę zauważyć, jak bardzo świat by się polepszył, gdyby wszyscy ludzie z głębi serca modlili się na części Mszy św. zwanej modlitwą wiernych, bądź modlitwą powszechną.
Elrond Ñoldor:
--- Cytuj ---A modliłeś się do Boga, żeby tak nie było? Tak masz na świecie, jak sobie wymodlisz. Proszę zauważyć, jak bardzo świat by się polepszył, gdyby wszyscy ludzie z głębi serca modlili się na części Mszy św. zwanej modlitwą wiernych, bądź modlitwą powszechną.
--- Koniec cytatu ---
Tak mam jak wymodlę. Jak to łatwi powiedzieć, aczkolwiek trudniej zrobić. A więc to my jesteśmy winni tych wszystkich zbrodni? Bo się nie modliliśmy i za mało na tace dawaliśmy? Mówisz że świat byłby lepszy gdyby wszyscy zaczęli się modlić. Ale to jest przecież oczywiste. Osoby które się modlą, czyli takie z bojaźnią bożą, raczej nie były by mordercami albo pedofilami, oni takich czynów by nie popełnili bo im to wiara zakazuje, logiczne.
rdr.:
--- Cytuj ---Tak mam jak wymodlę. Jak to łatwi powiedzieć, aczkolwiek trudniej zrobić. A więc to my jesteśmy winni tych wszystkich zbrodni?
--- Koniec cytatu ---
Modlitwa to podstawa. Gdy pochodzi z głębi serca - może zdziałać cuda. Sprawy, które ludzie zawierzają Panu Bogu nie rozwiążą się tak, jak człowiek chce, ale tak jak Bóg.
--- Cytuj ---Bo się nie modliliśmy i za mało na tace dawaliśmy?
--- Koniec cytatu ---
Taca, taca... W Polsce wszyscy mają jakąś manię na punkcie tacy. Nie chcesz - nie dawaj na tacę. Jednak piąte przykazanie kościelne mówi, aby troszczyć się o potrzeby Kościoła. Poza tym, ciekaw jestem, czy tak samo byś kpił z tacy, gdybyś narodził się w kraju, gdzie dzieci głodują, a misjonarze starają się im zapewnić posiłek.
--- Cytuj ---Mówisz że świat byłby lepszy gdyby wszyscy zaczęli się modlić. Ale to jest przecież oczywiste. Osoby które się modlą, czyli takie z bojaźnią bożą, raczej nie były by mordercami albo pedofilami, oni takich czynów by nie popełnili bo im to wiara zakazuje, logiczne.
--- Koniec cytatu ---
"Bo im wiara zakazuje"... Ja bym raczej napisał, że modlitwa, Eucharystia i sakrament pojednania podtrzymują...
Nie żebym chciał Cię obrazić, jednak ile ty masz lat? Ogólnie rzecz biorąc poprzez twoją nadinterpretację moich słów oraz podawanie beznadziejnych argumentów w połączeniu z dziecinnymi pytaniami sądzę, że możesz mieć koło 11 lat i próbujesz odejść z Kościoła, bo wydaje Ci się, że wtedy zaznasz szczęścia.
Oczywiście to było tylko takie porównanie wypowiedzi Twoich do wypowiedzi IsentoRa.
Eregrin:
Tak ja sobię czytam, te wasze posty w tym temacie... ja zaś, jestem katolikiem i głęboko wierzę w to, że Bóg istnieje. Są na to JAWNE dowody...
--- Cytat: rdr. ---Modlitwa to podstawa. Gdy pochodzi z głębi serca - może zdziałać cuda. Sprawy, które ludzie zawierzają Panu Bogu nie rozwiążą się tak, jak człowiek chce, ale tak jak Bóg.
--- Koniec cytatu ---
no właśnie ;]
[!--quoteo(post=0:date=:name=Arkhan)--][div class=\'quotetop\']CYTAT(Arkhan)[div class=\'quotemain\'][!--quotec--]Jakie wyrzucanie pieniędzy w błoto ? -,- Przecież wyraźnie napisałem że płacąc na tacę widać efekty [witraże, wykonywane mozaiki], i wiele innych. I kasa nie leci na nowe mercedesy i maybachy dla księży jak to wielu wygodnie by było powiedzieć.[/quote]
NOM WÂŁASNIE! NIE TRZEBA dawać na tacę, jak nie stać cię na to, bądź nie chcesz, dajesz to tylko z dobrego serca, a łachy nie robisz...
Poza tym, to ktoś już tutaj kiedyś napisał, że chrześcijaństwo, polega własnie na zbijaniu forsy - WÂŁASNIE NIE! Nudzi mnie, jako człowieka, oraz jako chrześcijanina (katolika, by bylo dokładniej ;p), takie gadanie... Bo wymówka od czegokolwiek, to ZAWSZE się znajdzie...
Forneas:
uuu rdr. troszkę chyba przesadziłeś porównując do 11 latka Elronda, no ale nie oto chodzi.
--- Cytuj ---
--- Cytuj ---Tak mam jak wymodlę. Jak to łatwi powiedzieć, aczkolwiek trudniej zrobić. A więc to my jesteśmy winni tych wszystkich zbrodni?
--- Koniec cytatu ---
Modlitwa to podstawa. Gdy pochodzi z głębi serca - może zdziałać cuda. Sprawy, które ludzie zawierzają Panu Bogu nie rozwiążą się tak, jak człowiek chce, ale tak jak Bóg.
--- Koniec cytatu ---
Mam do ciebie pytanie, i daje hipotetyczną sytuację.
Bardzo pobożna rodzinka, wiadome, dwaj synowie ministrantami (niemają dostępu do wina mszalnego xD) taki zart oczywiście, ale ministranci, sumiennie wykonujacy służbę, w końcu te białe ciuszki zostawiaja zakąłdają rodzinę, córka podobnie rodzinę zakłada, śpiewała w końciele psalmy takie pierdoły, pobożna rodzina modląca się matka i ojciec radośni szczęśliwi ludzie troszący się o swoje dzieci, oczywiście wszystko podyktowane przez przykazania, przez dobro etc.
najstarszy syn gra w piłkę nożną, mecz o miejsce w drugiej lidze. Pierwsza połowa minęła, jest 0:0, rozpoczyna się druga połowa meczu, Najstarszy syn, roman biegnie przez boisko z piłką, ma dobrą pozycję, biegnie biegnie, biegnie aby mieć jeszcze większe szanse na idealny, bezbłędny strzał, przez przypadek dosłownie pech, z przeciwnej drużyny osoba wpada na Romka, romek się przewraca, w całej sytuacji osoba z przeciwnej drużyny przypadkiem swą cięzką nogą przydeptuje w klatkę piersiową romka. Romek idzie do szpitala, wykrywają u niego Stwardnienie Rozsiane (czy jak to się pisze). jedzie do Bydgoszczy do jakiegoś specjalisty, jedzie z siostrą jej mężem i dwoma innymi ludźmi chętnie jadącymi do Bydgoszczy zaciekawionymi wyglądem i architekturą miasta. kierowca aby nie spóźnić się przyspiesza (do granicznej prędkości, przeto z bocznej uliczki wyjeżdża traktor, kierowca najwyraźniej pijany, dziwne że nie widział czerwonego Audi nadjeżdżającego. Bach, auto w traktorze, siostra romka straciła w wypadku oko, romek uraz kręgosłupa nadłamanie kości, mąż siostry romka szczęśliwie niemalże bez urazów prócz wstrząśnienia mózgu, państwo ciekawscy... mężczyzna stracił pamięć (nic od zera) a kobieta poharatana twarz... Mężczyzna do dziś niezdrowy, ledwo chodzi w najbliższym czasie czeka go jazda na wózku (dzięki postępom choroby) wypadek przyspieszył a zarazem pogorszył jego sytuację, czeka go kilka, kilkanaście lat do śmierci.
Pobożna rodzina, w niedziele pięknie chodzą do kościoła, modlą się o zdrowie, cała rodzinka, ale jak efektów nie ma tak ich nie ma, i pytam grzecznie, gdzie ten Bóg hę? Historia prosto z życia wzięta
--- Cytuj ---Taca, taca... W Polsce wszyscy mają jakąś manię na punkcie tacy. Nie chcesz - nie dawaj na tacę. Jednak piąte przykazanie kościelne mówi, aby troszczyć się o potrzeby Kościoła. Poza tym, ciekaw jestem, czy tak samo byś kpił z tacy, gdybyś narodził się w kraju, gdzie dzieci głodują, a misjonarze starają się im zapewnić posiłek.
--- Koniec cytatu ---
Cóż trochę Elrond znad interpretował tą tacę, o niej nie wspomniałeś, ale cóż, troszczyć się o kościół nie trzeba materialnie, a potrzeby kościoła twórcy mieli na myśli potrzeby wspólnoty ludzi, ale widać jak to rozumiemy i tak niestety jest, pomoc kościołowi opiera się na daniu mu czegoś.
Jak by niepatrzeć w Polsce jest wielu Katolików, jest to większość, ale też nieda się ukryć ze kradzieży jest wiele, no to kto kradnie? część ich to pobożni chrześcijanie, szczerze mówiąc to ciekawe.
--- Cytuj ---
--- Cytuj ---Mówisz że świat byłby lepszy gdyby wszyscy zaczęli się modlić. Ale to jest przecież oczywiste. Osoby które się modlą, czyli takie z bojaźnią bożą, raczej nie były by mordercami albo pedofilami, oni takich czynów by nie popełnili bo im to wiara zakazuje, logiczne.
--- Koniec cytatu ---
"Bo im wiara zakazuje"... Ja bym raczej napisał, że modlitwa, Eucharystia i sakrament pojednania podtrzymują...
--- Koniec cytatu ---
Można na to spojrzeć inaczej, jak wszyscy będą się modlić to nikt nie będzie kradł mordował etc. bo będzie się modlił zamiast to popełniać (morderstwo, kradzież etc.).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej