Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (36/181) > >>

Isentor:

--- Cytat: Darkon ---W mojej opinii temat jest trochę bezsensowny i powinno się zastanowić czy jest potrzebny na forum.
--- Koniec cytatu ---
Na pewno bardziej niż tematy typu "jak ma na imię bezimienny" i pochodne, w których to tak lubisz brać udział.

--- Cytat: Biały Wilk ---Np Stygmaty, rany Pana, które czasem pojawiają się ludziom na dłoniach, stopach i w boku, oraz na głowie. Takim ludziom intensywnie leci z tych miejsc. I tu uwaga. Zwyczajnie rany te powinny się zagoić po dniu, pozostawić po sobie śład, a krew powinna skrzepnąć. Lecz te rany trwają o wiele dłużej, a krew, która się tam pojawia nie krzepnie. Stygmaty czasami niespodziewanie znikają, czasami pozostawiają po sobie ślad. Jednak są pewnego rodzaju znakiem, przesłaniem od Boga. Jednym ze Stygmatyków był Ojciec Pio, który obdarzony został nadprzyrodzonymi zdolnościami. Czyżby może ludzie, którzy widzieli te cuda kłamali? Czy taki dowód może wystarczy?
--- Koniec cytatu ---
Zapomniałeś wspomnieć, że prawie w większości przypadków są to oszuści sami okaleczający swoje ciała. Ten drobny uczciwy, niewyjaśniony odsetek musisz od razu przypisywać ingerencji boga? No tak ale wiadome jest, że człowiek lubi przypisywać stwórcy coś czego nie jest do czasu wyjaśnić. Tak jest po prostu łatwiej.

--- Cytat: Biały Wilk ---PS. Jeżeli byś mógł, to Bóg pisz z wielkiej litery. Choćby dlatego, że to pewnego rodzaju imię, oraz odnosząc się do gramatyki-nazwa własna.
--- Koniec cytatu ---
Nie, nie mogę.

--- Cytat: Biały Wilk ---Szkoda, że nie jest to już skuteczne. Gdy ludzie bali się piekła, starali się być jak najbardziej pobożni (swoją drogą, każdy z nas w głębi duszy boi się piekła). Tyle, że nie zawsze było to dobre. Ludzie średniowecza (chłopi) zmuszeni byli do różnych, nie zawsze mądrych rzeczy.
Co do obrazów, to przypatrcie się piekłu na obrazie drugim. Można odnaleźć wśród potępionych osoby duchowne...
--- Koniec cytatu ---
Zacznijmy od tego po co komu potrzebne jest piekło? Skoro bóg jest taki miłosierny kocha wszystkich, wybacza każdemu kto okaże skruchę. Ano po to żeby straszyć bardziej tempom ludność. Bo słowo boga jest święte, bo słowo kapłana jest święte masz coś do tego to spieprzaj do piekła i po kłopocie. Poza tym to takie budujące my latając regularnie do kościoła, wyznając jakieś bezsensowne regułki etc. zaznamy królestwa niebieskiego, a ci, ci niedobrzy niewierni sczezną w piekle. Idealna koncepcja dla narodów, które pałają miłością do bliźniego ot szczególnie w Polsce.

--- Cytat: Biały Wilk ---[/WOJNA KATOLICKO-ATEISTYCZNA]
--- Koniec cytatu ---
No tak biedni oj biedni katole jak tylko ktoś obali jakaś tezę. Powie coś co godzi w majestat pana. Trzeba sięgać po broń bo przecież to było istne wyzwane do walki.

--- Cytat: rdr. ---Jasne... Zatem te wszystkie uzdrowienia np. na Jasnej Górze to przypadek... Poza tym przecież Jezusa można zobaczyć nie tylko na obrazach. W tę niedzielę było bardzo piękne święto i zapewne na kazaniach lub homiliach często w kościołach pojawiały się wątki o Chlebie ÂŻywym.
--- Koniec cytatu ---
Pod tak wspominanym przez ciebie monopolowym miejski pijaczyna opowiadał jak to nie pobił dresów z osiedla. Oczywiście opowieść jak opowieść równie dobra jak ta twoja z kościoła. Co nie znaczy, że ktoś w to uwierzył tylko dlatego, że gość gadał. Czy któreś z tych uzdrowień zostało potwierdzone rzetelnymi dowodami, że to bóg i koniec? Bo z tego co się orientuje samo czcze gadanie "to bóg" przez wiernego, który doznał cudu to jednak za mało.

--- Cytat: rdr. ---Ja nie wiem, jaką chwałę Ci IsentoR przynosi to, że toczysz tu mini-bójki słowne z katolikami. "Nie byłoby" nic w tym dziwnego, gdybyś miał tu pełno cytatów z Pisma ÂŚwiętego, które - swoją drogą - swą mądrością zagnie każdego zagorzałego antyteistę.
--- Koniec cytatu ---
Poczytaj temat jeszcze raz.

--- Cytat: rdr. ---Mi jest trochę szkoda tych ludzi. Jak zobaczą tyle głupot i taką ofensywę antyklerykalnych ludzi mogą nawet chcieć odejść z Kościoła katolickiego, a bez Jezusa - człowiek ma wtedy małe szanse na życie z małą ilością grzechów.
--- Koniec cytatu ---
Mnie jest szkoda ciebie w tym momencie. Jak odejdą to brawa dla nich. A to z życiem bez Jezusa - dobre. To z kazania? Małą ilością grzechów? Ale jakich grzechów? Dla mnie nie istnieje coś takiego jak grzech według kościoła katolickiego.

--- Cytat: rdr. ---Wybacz, ale ja nie widziałem dotychczas na oczy człowieka, który byłby bardzo zamodlony i ufający Panu Bogu oraz miłujący ludzi, który by się szlajał gdzieś pod monopolowym.
--- Koniec cytatu ---
Widziałem takich 3 księży. Ale tacy ludzie też istnieją. Bo niestety nie każdy ma idealne, usłane różami i przygotowane przez boga niczym dla wybrańca chrześcijan życie, jak ty. I co poniektórzy wierzą bo wierzą ale na swój sposób. Oczywiście pewnie według ciebie ich miejsce jest tylko i wyłącznie w piekle. Bo przecież ty taki czysty duchowo po śmierci nie będziesz egzystował z nimi w jednym edenie.

--- Cytat: rdr. ---Zobacz IsentoR, jak się zmieniłeś przez parę lat. Poprzez oddalenie się od sakramentu Eucharystii i sakramentu pojednania a także Słowa Bożego stałeś się zagorzałym wrogiem Kościoła, który żadnej wielkiej krzywdy Ci nie zrobił.
--- Koniec cytatu ---
Zobacz przez parę lat chodząc na zebrania kołka różańcowego, uczestnicząc w oazach stałeś się fanatykiem. A tak naprawdę mogłeś wyjść na ludzi. Wracając do twojej bezowocnej próby zagięcie mnie w dyskusji takim nędznym chwytem. Zmienić być może się zmieniłem to normalne starzeje się zdobywam większą wiedzę, poszerzam horyzonty. Jak 3 letniego Isentora prowadzili do kościoła mówił "nie wejdę tam" dzisiaj mówi o wiele więcej. Ale to nie znaczy, że z dnia na dzień stałem się zagorzałym wrogiem. To ty to powiedziałeś i to ty to wymyśliłeś.

--- Cytat: rdr. ---Na zakończenie tej wiadomości chciałbym pocieszyć wierzących: kiedyś za to, że ludzie wierzyli palono, mordowano. Dzisiaj są to kpiny i wyszydzenia ludzi nieobdarzonych miłością do drugiego człowieka.
--- Koniec cytatu ---
Ja też chciałbym was pocieszyć ci paleni i mordowani później zrobili sobie taki odwet, że słów brakuje by opisać okrucieństwo jakie wyrządzili innym ludziom na przestrzeni wieków. Obecnie zgrywają wielkich poszkodowanych, przebaczając i jednocząc się w miłości...lol

--- Cytat: rdr. ---BTW - IsentoR, takie pytanie: powiedziałbyś do swojej mamy: "Kocham Cię, mamo"?
--- Koniec cytatu ---
Ta i to cię tak bardzo podnieca? Co za dewiacja...

rdr.:

--- Cytuj ---Zacznijmy od tego po co komu potrzebne jest piekło? Skoro bóg jest taki miłosierny kocha wszystkich, wybacza każdemu kto okaże skruchę.
--- Koniec cytatu ---
Jedna z głównych prawd wiary mówi, o tym, że Bóg jest sędzią sprawiedliwym - za dobre nagradza, za złe karze.

--- Cytuj ---Czy któreś z tych uzdrowień zostało potwierdzone rzetelnymi dowodami, że to bóg i koniec?
--- Koniec cytatu ---
Jakiś czas temu oglądałem bardzo ciekawą płytę z autentycznymi nagraniami cudów na Jasnej Górze. Ale to chyba zbieg okoliczności, że Matka Najświętsza wstawiła się u Pana Boga, gdy ktoś się do Niej modlił z głębi serca.

--- Cytuj ---Poczytaj temat jeszcze raz.
--- Koniec cytatu ---
Za mało.

--- Cytuj ---Dla mnie nie istnieje coś takiego jak grzech według kościoła katolickiego.
--- Koniec cytatu ---
Kościół katolicki jest Kościołem, któremu dał początek Pan Jezus. Nieposłuszeństwo doprowadziło do Jego rozłamów. On sam nie ustala sobie grzechów, ale mądrość do tego czerpie z Pisma ÂŚwiętego, a w szczególności w Ewangelii, gdzie Chrystus ustanawia jedyne słuszne prawo (tu zachęcam do rozmyślania nad Ewangelią wg św. Mateusza).

--- Cytuj ---Widziałem takich 3 księży.
--- Koniec cytatu ---
"Wybacz, ale ja nie widziałem dotychczas na oczy człowieka, który byłby bardzo zamodlony i ufający Panu Bogu oraz miłujący ludzi, który by się szlajał gdzieś pod monopolowym." <- Tutaj sprostowanie, gdyby ktoś źle zrozumiał. To tylko przykład. Nie potępiam tych ludzi, gdyż różne czynniki mogły na nich wpłynąć.

--- Cytuj ---Zobacz przez parę lat chodząc na zebrania kołka różańcowego, uczestnicząc w oazach stałeś się fanatykiem.
--- Koniec cytatu ---
Lol, no bez przesady.  
Chodziło mi tu o to, że stałeś się bardzo antyklerykalny,

--- Cytuj ---Ja też chciałbym was pocieszyć ci paleni i mordowani później zrobili sobie taki odwet, że słów brakuje by opisać okrucieństwo jakie wyrządzili innym ludziom na przestrzeni wieków.
--- Koniec cytatu ---
Czasy średniowiecza nie były chwalebne. Ale przecież był i Luter i sobór trydencki.

--- Cytuj ---Ta i to cię tak bardzo podnieca? Co za dewiacja...
--- Koniec cytatu ---
Nie, ale to oznaka, że nosisz w sercu miłość Bożą.

Forneas:

--- Cytuj ---Jedna z głównych prawd wiary mówi, o tym, że Bóg jest sędzią sprawiedliwym - za dobre nagradza, za złe karze.
--- Koniec cytatu ---

A motyw syna marnotrawnego? okażesz skruchę i wracasz ;]

--- Cytuj ---Jakiś czas temu oglądałem bardzo ciekawą płytę z autentycznymi nagraniami cudów na Jasnej Górze. Ale to chyba zbieg okoliczności, że Matka Najświętsza wstawiła się u Pana Boga, gdy ktoś się do Niej modlił z głębi serca.
--- Koniec cytatu ---

w czasie średniowiecza szukano pośredników w modlitwie do boga, ponieważ bano się go, w późniejszych czasach już nie, nie szukano na siłę pośredników do boga... tak tylko mówię bo widzę lekkie podobieństwo... na pewno widziałeś wypowiadających się ludzi po "doznanym" cudzie... to wiesz jakie to mogło by być wiarygodne, ale ok doznali jakiegoś uzdrowienia, czy ludzka dotąd dobyta wiedza, rozwinięta nauka, może nie wiedzieć wszystkiego i z czasem w końcu odkryć czemu wyzdrowiał? Dziwię się trochę że wszyscy wszystko do kościoła przypisują.
Dawniej medycyna była o wiele mniejsza i dawniej każde wyzdrowienie człowieka w ciężkim stanie można by uznać za cud wówczas. i przykładowa sytuacja:
mąż wraca do domu, mówi małżonce że źle się czuje, nazajutrz  mężczyzna leży w łuszku kaszle niemiłosiernie, oczy czerwone i stęka że mu strasznie gorąco (mówiąc krócej, ładna dorodna grypka). Małżonka chwyta za różaniec leci pod domową figurkę Matki boskiej i się modli, po tygodniu mąż zdrowy, a żona biega po wsi i rozpowiada że był cud bo jej mąż wyzdrowiał... Tack ich cud był by dla nas śmieszny tak i te "cuda" będą śmieszne za kilka/kilkanaście/kilkaset... lat.

--- Cytuj ---Kościół katolicki jest Kościołem, któremu dał początek Pan Jezus. Nieposłuszeństwo doprowadziło do Jego rozłamów. On sam nie ustala sobie grzechów, ale mądrość do tego czerpie z Pisma ÂŚwiętego, a w szczególności w Ewangelii, gdzie Chrystus ustanawia jedyne słuszne prawo
--- Koniec cytatu ---

hmmm jak by tu nie patrzeć, Chrystus był żydem, a więc zakładając kościół Chrześcijański dokonał pewnego odłamu od kościoła żydowskiego, no chyba że powiesz, że wszystkich których przyjął do swojego kościoła to byli ludzie wierzący w politeizm i w nic niewierzący.
Odnośnie grzechów, kościół wymyślił piękne "7 grzechów głównych" szczegół że to właśnie kościół wymyślił.
"10 przykazać bożych" - tutaj spisane na kamiennych tablicach, szczegół że w biblii wszystko jest tak u kolorowane że "czacha dymi". Równie dobrze mogli spisać sami te przykazania... Ale nie oto chodzi.
Kościół początkowo miał te 10 przykazań, gdyby każdy je wypełniał tak jak są i każdy podpunkt był realizowany to nie było by grzechu, poco kolejne "7 grzechów głównych" ... żeby powiększyć ilość regułek do nauczenia w podstawówce?

Isentor:

--- Cytat: Forneas ---Kościół początkowo miał te 10 przykazań, gdyby każdy je wypełniał tak jak są i każdy podpunkt był realizowany to nie było by grzechu, poco kolejne "7 grzechów głównych" ... żeby powiększyć ilość regułek do nauczenia w podstawówce?
--- Koniec cytatu ---
Te przykazania miał ze starego testamentu wymyślonego już dużo wcześniej niż ich bajki. Oczywiście aby bardziej ograniczyć ludność i mieć powód by zarabiać na ich nowych grzechach kościół powymyślał sobie grzechy główne, przykazania kościele etc. Zniewalając i ograniczając jednostkę.

--- Cytat: rdr. ---Jedna z głównych prawd wiary mówi, o tym, że Bóg jest sędzią sprawiedliwym - za dobre nagradza, za złe karze.
--- Koniec cytatu ---
Ale też bezgranicznie kocha i wybacza więc czemu miałby zaraz karać? Karanie, zemsta to ludzkie odruchy nie zaś boskie. Skoro bóg jest tak idealny czemu posiada złe ludzkie cechy?

--- Cytat: rdr. ---Jakiś czas temu oglądałem bardzo ciekawą płytę z autentycznymi nagraniami cudów na Jasnej Górze. Ale to chyba zbieg okoliczności, że Matka Najświętsza wstawiła się u Pana Boga, gdy ktoś się do Niej modlił z głębi serca.
--- Koniec cytatu ---
Powinieneś poprawić się mówiąc "oglądałem ciekawą płytę z autentycznymi nagraniami ludzi którzy uważali, że widzieli cud". Człowiek zobaczy to co chce, a jeśli ktoś jest zagorzałym fanatykiem potrafi nawet widzieć różne tego typu obrazy. Poza tym jak chcesz sam doświadczyć cudu to zapraszam do Bolesławieckiego oddziału psychiatrycznego. Tam wielu pacjentów widzi cuda, rozmawiają z bogiem. Mielibyście pewnie tyle wspólnych tematów.

--- Cytat: rdr. ---Kościół katolicki jest Kościołem, któremu dał początek Pan Jezus. Nieposłuszeństwo doprowadziło do Jego rozłamów. On sam nie ustala sobie grzechów, ale mądrość do tego czerpie z Pisma ÂŚwiętego, a w szczególności w Ewangelii, gdzie Chrystus ustanawia jedyne słuszne prawo (tu zachęcam do rozmyślania nad Ewangelią wg św. Mateusza).
--- Koniec cytatu ---
Mówisz, że prze nieposłuszeństwo doszło do rozłamu. No tak ty byś pewnie wolał by nadal palono heretyków za to, że mają czarnego kota lub nie poszli w niedziele do kościoła. A po chwili sam sobie przeczysz wspominając o Lutherze.

--- Cytat: rdr. ---Czasy średniowiecza nie były chwalebne. Ale przecież był i Luter i sobór trydencki.
--- Koniec cytatu ---
Twój kościół miał rozłamy bo od kiedy tylko został uznany za oficjalną religię Rzymu dążył do władzy. I co niektórych katolom mającym coś więcej do powiedzenia niż tylko podporządkowywaniem się żelaznym regułom. Nie podobało się to. Tak czerpie z ewangelii tylko, że to on bodajże w 4 wieku zebrał się na soborze by wybrać złe i dobre ewangelie. Wybrano tylko te gdzie przedstawiono Chrystusa jako boga lub pana, a ludzi jako bezmyślne istoty mające słuchać się boga. Te, gdzie mówiono o miłości lub o tym, że Chrystus był równym i jednym z nich odrzucono. Z wiadomego powodu. Takie coś nie straszy ludzi ani nie fascynuje. Poza tym te twoje ewangelie były przekazywane ustnie później je spisano, a jeszcze później te dobre wybrane przez kościół spisał któryś papież. Więc wątpię by nie powstrzymałby się od kilku poprawek.

--- Cytat: rdr. ---Chodziło mi tu o to, że stałeś się bardzo antyklerykalny,
--- Koniec cytatu ---
A ty już nie myślisz racjonalnie, robi to za ciebie twój proboszcz.

--- Cytat: rdr. ---Nie, ale to oznaka, że nosisz w sercu miłość Bożą.
--- Koniec cytatu ---
Nie przypisuj miłości boskiej do czegoś czym ona nie jest. Bo to po prostu żałosne.

Elrond Ñoldor:
Jak bym miał się postawić po czyjejś stronie myślę prawie tak jak ateiści... I naprawdę nie mogę się nadziwić co pisze drugi "obóz" (ale mniejsza z tym).
Ja nie wierzę w Boga, myślę że to jest po prostu wymysł ludzi którzy prawie zawsze chcą żeby ktoś nimi kierował i pokazywał prosta drogę do "szczęścia". Boga stworzono dlatego by ludzie, z natury agresywni i po prostu źli, przestali robić te złe uczynki które zagrażały społeczności. Ponadto zawsze lepiej przypisać Bogu jakieś niewiarygodne zjawiska, niżby samemu dociekać skąd się wzięły. I na koniec dodam że człowiek zawsze bał się śmierci, a lepiej wierzyć że po niej będziemy w raju, niż mówić że już nic nie będzie.
Jak by mnie ktoś zapytał: w co właściwie wierzę, to odpowiem że w siebie. Zawsze ktoś może przytoczyć że jeśli nie wierze w Boga i nie uznaję jego zasad to jestem złym człowiekiem, ale takim nie jestem. Oczywiście nie wierzę w coś takiego jak grzech, raczej w złe uczynki których staram się nie popełniać.

// Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam ale to jest moje zdanie.

A i tak na koniec. Jeśli Bóg jest tak wszechmocny i tak miłosierny, stworzył świat w sześć dni, był ojcem dziecka bez kontaktu fizycznego, wybiera które dusze mają być zbawione, a które nie. To czemu nic nie robi gdy na świecie umierają małe dzieci z głodu, gdy nastolatki czy kobiety są gwałcone albo maltretowane, gdy ludzie żądni zysku niszczą ziemię i mordercy zabijają, często z okrucieństwem, innych? Powiedzcie, gdzie jest w tedy ten wasz miłosierny Bóg?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej