Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Trane:
Duch jest dusz?, która utkn??a mi?dzy ?wiatem a stref? astraln?.
Te twierdzenia które mówi? ?e cz?owiek nie mo?e uprawia? magii. Ko?ció? ustanowi? je dlatego, by cz?owiek by? omamiony. Poza tym sami ksi??a upraiwaj? niby magi? np. przy sakramentach.
Kristo:
"Duch jest dusz?, która utkn??a mi?dzy ?wiatem a stref? astraln?."
Aha czyli wierzysz w wy?sze byty. Bo do ko?ca nie by?em pewien ^^
"Te twierdzenia które mówi? ?e cz?owiek nie mo?e uprawia? magii. Ko?ció? ustanowi? je dlatego, by cz?owiek by? omamiony."
Mhh nie pami?tam tego. Gdyby? móg? znale?? jaki? fragment gdzie Ko?ció? si? wypowiada na ten temat by?bym wdzi?czny. Chcia?bym te? przypomnie?, ?e ksi??a-egzorcy?ci chyba mo?na powiedzie?, ?e paraj? si? magi?, poniewa? rozmawiaj? duchami, demonami i wyp?dzaj? je z miejsc b?d? osób. Po za tym przecie?, zabijano ludzi za paranie si? „czarn? magi?” podczas ?wi?tej inkwizycji.
"Poza tym sami ksi??a uprawiaj? niby magi?, np. przy sakramentach."
Przypomina mi si? jedna z lekcji historii na której mówione by?o o poga?stwie w Polsce, a chrze?cija?stwem. Podczas mszy ?w. pierwsi polscy chrze?cijanie z terenów wiejskich nie widzieli ró?nicy, mi?dzy poga?skimi s?owia?skimi rytua?ami, a chrze?cija?skimi. Przez co prawd? mówi?c poga?skie rytua?y s? spotykane do dzi?. Ostatni, który znam przyk?ad to by? w latach 60 ubieg?ego wieku. W jednej z ?l?skich wsi chciano zamordowa? kobiet? wg. rytua?u za paranie si? „czarn? magi?”.
Jeszcze do?? nie dawno, bo w 20-leciu mi?dzy wojennym. Polacy chodzili na groby, wylewali wódk? i zostawiano na nich jedzenie( w Rosji nadal to si? odbywa ), a robiono to 4 razy do roku. Pierwszy raz ok. w tym samym czasie, co Wielki Tydzie?, drugi w okresie Wniebowzi?cia NMP, trzeci w czasie ?wi?ta zmar?ych, a czwarty podczas ?w. bo?ego narodzenia. Dobra, ale koniec wspominania i pytanie, czemu to pisz?? Pisz? to by u?wiadomi? was, ?e chrze?cija?stwo w naszym kraju nie jest tak naprawd? tym samym chrze?cija?stwem, co by?o na samym pocz?tku swego istnienia. Gesty ksi??y, s?owa pisma ?w. wypowiadane jak zakl?cia mhh to rzeczywi?cie mo?na stwierdzi?, ?e to magia, ale czy na pewno. Ja uwa?am, ?e to nie kap?an przemienia np. ten chleb w cia?o, a wino w krew. Tylko to Bóg robi w r?kach kap?ana. My?l?, ?e magia jest w tedy, gdy cz?owiek czyni jaki? „czar”(?), a nie si?a wy?sza zamiast tego kap?ana/czarodzieja.
Tak na marginesie, sam uwa?am t? ca?? magie za idiotyzm, ale to ju? tylko moje zdanie :P
tH.:
--- Cytuj --- Chcia?bym te? przypomnie?, ?e ksi??a-egzorcy?ci chyba mo?na powiedzie?, ?e paraj? si? magi?, poniewa? rozmawiaj? duchami
--- Koniec cytatu ---
Lol, to albo rozmawiaj?, albo "czaruj?". Zaprzeczas zam w?asnym pogl?dom no chyba, ?e w Twoim przykonaniu rozmowa to "czary". Co prawda ca?a rozmowa z duchem odbywa si? za pomoc? odpowiedniej tabliczki (podobno mo?na kupi? w ka?dym sklepie z zabawkami jak i zrobi? samemu), jednak napewno nie jest to magia. Sugeruj? troch? poczyta? o kontaktach z cia?ami astralnymi, duszami itp. Tym samym stanowczo odradzam takowe kontakty. W internecie bez problemu mo?na znale?? wiele informacji na temat wywo?ywania duchów. Wbrew pozorom nie jest to trudne, wr?cz dost?pne dla karzdego, jednak zapewniam ?e nie warto.
--- Cytuj --- Pisz? to by u?wiadomi? was, ?e chrze?cija?stwo w naszym kraju nie jest tak naprawd? tym samym chrze?cija?stwem
--- Koniec cytatu ---
Przecie? to oczywiste. Jak ka?da religia równie? i oni modyfikuj? oryginalne wierzenia tak, aby by?y wygodne dla nich. Bez urazy, jednak to prawda. Niewygodne i staromodne obyczaje si? usuwa, wstawia si? nowe itp. G?ównie dla tego irytuj? mnie wszystkie ogólne systemy religijne. Cz?owiek powinien kierowa? si? samym sob? a nie jakim? tam "czarodziejem" z ko?cio?a.
Isentor:
http://wiadomosci.onet.pl/pielgrzymka/0,0,1330411,item.html
Poprostu rotfl, chrze?cijanom si? ju? ca?kowicie we ?bie poprzewraca?o. Jeszcze troche zaczn? zauwa?a? cuda w czym si? da.
Oczywi?cie z okazji wizyty papie?a trzeba by?o sobie wymy??e? jak?? nowo?? i sensacje, wi?c wkr?cili sobie cud w postaci t?czy...poprostu lol. By? to normalny efekt po 2 dniach ci?g?ych opadów, tamtego dnia by?o wre?cie cieplej jak po ka?dych opadach. A do tego po porannym deszczyku pojawi?a si? t?cza. No ale fanatycy widz? w tym co? innego.
tH.:
No poprostu rotlf . Nied?ugo zaczn? gada?, ?e Papierz to istota z 4 g?sto?ci .
Ludzie robi? ró?ne g?upstwa, no ale to ju? ewidentna przesada. Brak mi s?ów. Przypisuj? normalne efekty pogodowe pod "cuda". Có? za ciemnogród -_-.
W owym artykule wspomniano równie? o innym "cudzie" .
"w kwietniu zesz?ego roku sta?em na Placu ?wi?tego Piotra i patrzy?em na pocz?tek papieskiego pogrzebu. Niespodziewanie z fasady Bazyliki uderzy? lodowaty wicher. Pami?tamy, jak szarpa? krwiste ornaty kardyna?ów, zrywa? z ich g?ów piuski i w?ciekle toczy? po kamiennych schodach. A wreszcie zatrzasn?? ewangeliarz po?o?ony na trumnie Jana Paw?a II."
n/c
--- Cytuj ---Ale po chwili poczu?em na twarzy pierwsze krople deszczu. „P?acze niebo”,
--- Koniec cytatu ---
O prosze. Kolejny cód.
Podsumowauj?c pogl?dy tych wszystkich ludzi, którzy widuj? cudowne t?cze, wiatry to mo?na smia?o powiedzie? ?e incydenty które mog? mie? miejsce przed/w/po roku 2012 podlicz? pod cuda. O prosze to Bóg zes?a? na ziemie NOLe. Szaraki, Plejadanie - istoty boskie .
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej