Autor Wątek: Dyskusje Teologiczne  (Przeczytany 359252 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arkhan

• Magnat
  • Reputacja: 25
  • ...
Odp: Dyskusje Teologiczne
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Styczeń 2007, 22:44:10 »
"-czemu pani zawdzięcza swój sukces?
-Przede wszystkim szczęściu"

Tak jak już wspomniał Rajca a może próbował pokierować na te ślady, każdy ma wolną wolę którą dał nam Bóg . Każdy człowiek ma swój system wartości i wierzy w to co uważa za stosowne, więc tutaj "szlag mnie trafia" jest bardzo nietolerancyjne i iście "moherowe".

Offline Gałązka

• Kret
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #101 dnia: 20 Styczeń 2007, 23:00:51 »
Moja wypowiedź nie miała na celu uświadomienia, że jak nie katolik, to wróg. Po prostu, uważam, że pewne sprawy i ich przekręcanie, że właśnie to jest "moherowe", a nie to, że uważam iż ten, kto wierzy w szczęście to niewierny ateista. A niewiara w szczęście nie odrzuca wiary w wolną wolę, którą dał nam Bóg. A w mym cytacie z wypowiedzi kobiety chodziło o słowa "PRZEDE WSZYSTKIM".
« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń 2007, 23:02:10 wysłana przez Gałązka »

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #101 dnia: 20 Styczeń 2007, 23:00:51 »

Offline Sir_William

• Magnat
  • Reputacja: 3
  • I tak w koło, Macieju...
« Odpowiedź #102 dnia: 10 Luty 2007, 20:01:29 »
Przyglądam się waszej rozmowie i mogę powiedzieć, że jako Katolik denerwuje mnie, kiedy widzę:
Ciekawe co przysporzy Ci los?
Dobrze wiemy, że takowy "los" został wymyślony, żeby nie urazić uczuć religijnych innych ludzi. Jeżeli tak się stroszycie (ateiści), że nie wierzycie w Boga i jak w waszej obecności używa się takich sformułowań jak:
Chwała Bogu!
W tym musi być jakiś Palec Boży...
to przestańcie wołać:
Jezu, co tutaj się stało?! albo O Boże!.
Albo wóz albo przewóz...

Offline jarem

• Kret
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #103 dnia: 10 Luty 2007, 21:03:43 »
Jedyne rzeczy w jakie wierzę a których nie da się wytłumaczyc to szczeście i pech. A co do religji typu chrześcijaństwo to uwarzam że to bzdura ale jeśli ktoś wierzy to nie moja sprawa, pod warunkiem że to nie fanatyk bo któregoś razu do mojego domu przyszedł ksiądz po kolendzie i stwierdził że jestem dzieckiem szatana  bo mój tata jest niewierzący.

Offline Rajca

• Kret
  • *
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #104 dnia: 10 Luty 2007, 21:20:52 »
Jeżeli tak się stroszycie (ateiści), że nie wierzycie w Boga i (1)jak w waszej obecności używa się takich sformułowań jak:
Chwała Bogu!
(2)to przestańcie wołać:
Albo wóz albo przewóz...

Iha, widzisz ja jako tako ateistą nie jestem. Ale nie będę Ci mówił o mnie, bo pewnie zwymyślasz mnie od żydomasonów, a ja tak bardzo boję się krytyki...auć.

(1)Tak wiesz, zastanawiałem się, czy przypadkiem nie wyrywać języków tym, którzy przy mnie tak powiedzą. Zaś buddystów kastrować, a muzułmanom wyrywać struny głosowe.

(2)Dajmy na to, ktoś wychowany w rodzinie katolickiej, takiej przykładnej rodzinie polaczków, gdzie każdy koffa Boga, a jest takim Katolikiem jak z koziej dupy trąba. Taki ktoś ma to już zbyt głęboko zakodowane w łepetynie, to już jest odruchowe. Ale jak sądzę zabronisz nam/wam/im/kim////szczym? tak mówić? Widły w dłoń, żagwie w garść- palmy wrogów kościoła i odszczepieńców.

Idę, zrobię sobie przeszczep moheru na głowę...

Offline Sir_William

• Magnat
« Odpowiedź #105 dnia: 10 Luty 2007, 22:13:05 »
Widzę, że media działają na Twój słabiutki umysł i jesteś przeżarty tą całą falą nowych wiadomości - obudź się człowieku! Czy Ty wiesz jakie głupoty rozpowiadasz?
Tak wiesz, zastanawiałem się, czy przypadkiem nie wyrywać języków tym, którzy przy mnie tak powiedzą. Zaś buddystów kastrować, a muzułmanom wyrywać struny głosowe.

ÂŻebym tylko nie chciał tego wszystkiego TOBIE zrobić.
Ale nie będę Ci mówił o mnie, bo pewnie zwymyślasz mnie od żydomasonów

Człowieku - pomyśl najpierw 5 - 10 razy a potem się wypowiedz! Odbieram Twą wypowiedź, jako, że jestem "pokrzywdzonym żydem". Mówię Ci: jestem młodym, hardym KATOLIKIEM, który jest tolerancyjny, jednak na takie osoby jak Ty, niestety brakuje słów w naszym polskim języku.
a jest takim Katolikiem jak z koziej dupy trąba

Tutaj mnie obraziłeś... Mnie, moje poglądy, przekonania i wiarę. Nie każdy jest przykładnym katolikiem, jednak takie osoby, a raczej postawy osób, jakie prezentują osoby Twojego pokroju są jeszcze gorsze. Nie staniecie twarzą w twarz do konfrontacji, tylko wolicie chować się po kątach i obrażać ludzi "obcych" wam. To, że Rydzyk pieprzy głupoty nie oznacza, że każdy go słucha i idzie w bój z podniesioną ręką ku górze z beretem gatunku: moher.
Idę, zrobię sobie przeszczep moheru na głowę...

Nie dla psa, kiełbasa...
palmy wrogów kościoła i odszczepieńców.

Naprawdę, to co prezentujesz tutaj jest obniżeniem jakiejkolwiek burzliwej rozmowy teologicznej.

Offline momo

• Magnat
  • Reputacja: 87
  • gothiczeQ
« Odpowiedź #106 dnia: 10 Luty 2007, 23:27:26 »
Jak dla mnie to powinniście trochę wyluzować. Każdy w coś tam wierzy, albo nie wierzy i nie można się nikogo o jego przekonania czepiać.
Przyglądam się waszej rozmowie i mogę powiedzieć, że jako Katolik denerwuje mnie, kiedy widzę:
Ciekawe co przysporzy Ci los?
Dobrze wiemy, że takowy "los" został wymyślony, żeby nie urazić uczuć religijnych innych ludzi.
Will skoro to wiesz to po cholere się o to tak rzucasz. Wierzysz w swoje to wierz w swoje przez takie akcje tylko osłabiasz swój autorytet katolika.
Jeżeli tak się stroszycie (ateiści), że nie wierzycie w Boga i jak w waszej obecności używa się takich sformułowań jak:
Chwała Bogu!
to przestańcie wołać:
Albo wóz albo przewóz...
ÂŁamanie przykazania II dekalogu. Jednak nie rozumiem po co mieli by ateiści go przestrzegać skoro w to nie wierzą. Z drugiej strony po co wzywają boga skoro twierdzą że nie istnieje. Ja to traktuje jako przyjęte już ogólnie powiedzonko takie jak kurde itp. i może jest ze mnie katolik
z koziej dupy trąba
ale sam nie używam takich sformułowań i uważam że i tak pozostaję w porządku.

Tak wiesz, zastanawiałem się, czy przypadkiem nie wyrywać języków tym, którzy przy mnie tak powiedzą. Zaś buddystów kastrować, a muzułmanom wyrywać struny głosowe.
Cóż, to raczej poważnie powiedziane nie było, wystarczy przeczytać poprzednie Rajcy posty:
Nie ma nic gorszego niż to, co robią Jehowi, aby naciągnąć pismo do swych własnych celów:

Spalić, spalić!
Podła żydojehowomasoneria dąży do unicestwienia kościoła. Benedykcie jesteś w nebezpieczeństwie!
Jakby na niektóre odpowiednio spojrzeć to można się nieźle uśmiać (bez urazy).
Katolik, a nie wie, że Bóg dał wolną wolę i od tako sobie nie  ustawia każdemu życia, no chyba, że jesteś kalwinistą i wierzysz w  predestynację.
O ciemnogrodzie...

Ja tam podchodzę z dystansem do spraw związanych z wiarą. Myślę że większość czytała książke ''Stary Człowiek i Morze'' Hemingway'a(to lektura szkolna). Jeśli kogoś to interesuje to moja wiara wygląda bardziej tak jak głównego bohatera i bardziej wygląda to jak handlowanie się z bogiem niż wierzenie, czyli robię to co mam do zrobienia i mam spokój, i wiem jaki to ze mnie zły katolik ale dobrze mi z tym. Nie zamierzam nikogo pozbawiać zapału do służby bogu. Mogę tylko powiedzieć
młodym, hardym
wojującym katolikom, że w ten sposób raczej nikogo nie nawrócą. Pozdro...
« Ostatnia zmiana: 11 Luty 2007, 01:13:34 wysłana przez momo »

Offline Rajca

• Kret
  • *
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #107 dnia: 11 Luty 2007, 08:09:52 »
Widzę, że media działają na Twój słabiutki umysł i jesteś przeżarty tą całą falą nowych wiadomości - obudź się człowieku! Czy Ty wiesz jakie głupoty rozpowiadasz?
Czy Ty wiesz, jaki twój słabiutki umysł jest niedoinformowany? Jeśli tak bardzo Cię to interesuje to jedyne wiadomości jakie zdobywam to RSS z dobreprogramy.pl depechemode.pl . TV, Radio a nawet portale informacyjne omijam.
Co do słabowitości umysłu, to raczej Ty takową postawę prezentujesz. Bo jednoznacznie z posta widać, że się uniosłeś.

Ale nie będę Ci mówił o mnie, bo pewnie zwymyślasz mnie od żydomasonów
Człowieku - pomyśl najpierw 5 - 10 razy a potem się wypowiedz! Odbieram Twą wypowiedź, jako, że jestem "pokrzywdzonym żydem". Mówię Ci: jestem młodym, hardym KATOLIKIEM, który jest tolerancyjny, jednak na takie osoby jak Ty, niestety brakuje słów w naszym polskim języku.

Jakiż żal mnie ogrania, gdy widzę jak osobnik prawie dorosły nie umie rozpoznać takiego terminu/zwrotu/zabiegu jak ironia. Doprawdy, czy Ty uważasz, że komukolwiek bym coś wyrwał? Nie, nie i jeszcze raz nie, zmiażdżyłeś mnie.

Mówię Ci: jestem młodym, hardym KATOLIKIEM, który jest tolerancyjny, jednak na takie osoby jak Ty, niestety brakuje słów w naszym polskim języku.

Widać bidula ma mały zasób słów. Podsunę Ci coś:
Apostata
Innowierca
Heretyk

Tutaj mnie obraziłeś... Mnie, moje poglądy, przekonania i wiarę.

Jak Wy wszyscy potraficie się pięknie zasłaniać obrażaniem waszych poglądów, wiary i osób. Sami zaś nie patrzycie na to, że obrażacie innych.
Kolejna sprawa, powiedziałem o tym wielkim odsetku rodzin, które, że mimo katolickie to zachowują się jak zachowują, z wiarą nie mając nic wspólnego.
Jeśli zaś jesteś przykładnym katolikiem to się ciesz. A jeśliś jest mądry to nie zwrócisz uwagi na to co mówią o innych.
Acha, ktoś nie tak dawno powiedział, że jestem ateistą i uczynił to argumentem przeciwko mnie, jakobym był gorszy. Ale nie pisałem, jak to bardzo zostałem urażony.

To, że Rydzyk pieprzy głupoty nie oznacza, że każdy go słucha i idzie w bój z podniesioną ręką ku górze z beretem gatunku: moher.

Rozumiem, że sam o tym nie wiedząc, napisałem, że jesteś moherem...dziwne bo nie widzę tego.

palmy wrogów kościoła i odszczepieńców.
Naprawdę, to co prezentujesz tutaj jest obniżeniem jakiejkolwiek burzliwej rozmowy teologicznej.

Naprawdę, to co prezentujesz tutaj jest obniżaniem standardów wypowiedzi. Tak gramatycznie jako i logicznie.

Angielskie powiedzenie (przypisywane niekiedy Oscarowi Wilde) mówi, że sarkazm to najniższa forma dowcipu, za to najwyższa forma inteligencji (the lowest form of humour but the highest form of wit).
A co to sarkazm to sobie poszukaj, ważne abyś nie rozumiał tego powierzchownie.

A co ciekawe, to sam Dalajlama powiedział coś mniej więcej o tym znaczeniu:Gdyby katolicy byli tacy jak im nakazuje wiara, to jako pierwszy bym się nawrócił na ich religię.
Nie dla psa, kiełbasa...
I co teraz mam się popłakać, albo poskarżyć adminom, że czynisz takie aluzje, nawet jeśli to takie powiedzenie.

Ach, jak co to pisz, w przyszłych postach każde ironiczne lub sarkastyczne stwierdzenie zaznaczę gwiazdką.

Swoją drogą, łatwo się łapiesz na prowokacje.

Cóż, to raczej poważnie powiedziane nie było, wystarczy przeczytać poprzednie Rajcy posty

No, brawo wreszcie ktoś kto nie strzela fochów, tylko widzi sens wypowiedzi.

(Znowu limit cytatów na post?To wstawie coś w "code")
« Ostatnia zmiana: 11 Luty 2007, 08:12:49 wysłana przez Rajca »

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
  • Reputacja: 27957
  • Zbyt pokręcony, by żyć. l zbyt rzadki, by umrzeć.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #108 dnia: 25 Luty 2007, 17:03:08 »
Dzisiaj Thoro wysłał mi ciekawy zlepek materiałów telewizyjnych w których polscy katolicy pokazują całą prawdę o sobie. Jak można zauważyć w większości przypadków są to starzy "biedni" ludzie których fanatyzm pochłonął całkowicie.

Polscy katolicy - http://www.youtube.com/watch?v=hJaBRn3umPA&NR

Czysty przykład tolerancji, miłosierdzia oraz zrozumienia drugiego człowieka naprawdę po katolicku...

Najciekawsze cytaty:

Masońska telewizownia

medialnie go ukamienowali

a fon, fon ja nie mówię do ciebie tylko do nich

tylko prawda nas wyzwoli, dziennikarze kłamią

wy jesteście przekupieni kościół jest zniszczony wiadomo przez kogo, przez masonów i żydów

uciekajcie stąd bo jeszcze możemy was za biczować

wtyka, wtyka, wtyka ubowska

precz z wami, precz [coś po moherowemu] precz

Offline Sir_William

• Magnat
« Odpowiedź #109 dnia: 25 Luty 2007, 18:53:37 »
Ten filmik najlepiej pokazuje zepsute starsze społeczeństwo przez ich jedynego Rydzyka. Zapewne wszyscy wiedzą, że robi on więcej złego, a niżeli dobrego. Poprzez takich ludzi (zaprezentowanych na filmie) wszyscy porządki katolicy mają obniżoną renomę o kilka klas. Sam jestem katolikiem i ten film mną wstrząsnął, jednak uogólnianie nas wszystkich (Wspólnotę Kościoła Katolickiego) nie jest w porządku. Poprzez "wykręty" w postaci "pań w beretach, rodzaju moherowego", gorszy się nasza opinia, jako wierzących racjonalistów, jednak nie oznacza to, iż wszyscy słuchamy ojca Tadeusza idąc z jego imieniem i nazwiskiem do boju. A wręcz przeciwnie - widząc to co się dzieje. Pobudki i widoczna stronniczość Radia Maryi doprowadzają do takich ekscesów, za co "obrzucani błotem" są naprawdę porządni ludzie.
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2007, 18:53:47 wysłana przez Sir_William »

Offline momo

• Magnat
  • Reputacja: 87
  • gothiczeQ
« Odpowiedź #110 dnia: 25 Luty 2007, 19:23:32 »
Jak powiedział Sir_William nie można na podstawie zachowan kilku tak zwanych ''meherów'' wygłaszać opinii o wszystkich katolikach. Zachowanie ''bohaterów'' filmiku jest co prawda śmieszne, ale i skandaliczne. Także ''proszę Cię za nich, Panie Jezu zlituj się nad nimi'' oni są tylko prowadzeni przez ojca dyrektora który ''[...]uległ siłom zła''. Dla mnie w zasadzie wniosek z filmiku jest jeden: jeśli ''[...]w boga się nie wierzy'' a na dodatek jest się masonem lub żydem, to lepiej nie zapuszczać się na ''teren katolicki'' bo można nieźle oberwać po głowie.

Wiadomo więć że''media kłamią'' każdy dziennikarz to ''wtyka uboska'' a tylko ''[...]prawda tylko nas wyzwoli, tylko prawda.'' Dziękuje...

Kilku? Ja chyba o czymś nie wiem, jednak faktem  jest że polskie społeczeństwo wiekiem jest "stare" - w Polsce dominują  "moherowe babcie", jesteśmy narodem "podeszłym". Interpretuj to jak  chcesz.
No dobra może trochę przegiołem. Bardziej chodziło mi o to, że w ocenie grupy nie można braż pod uwagę samych najgorszych, lub najlepszych z tej grupy, ale może i faktycznie powinienem powiedzieć: nie można sądzić wszystkich po zachowaniu większość. Mniej więcej.

A co do reszty społeczeństwa - sądzę, że duży  procent z nich jest (formalnie) członkami Kościoła Katolickiego,  ponieważ tak już zostało, zostali wychowani w tej wieże, bądź po prostu  nie widzą potrzeby wypisania się ze wspólnoty religijnej w którą i tak  się nie angażują. ÂŚmiem sądzić, że spory procent "wiernych" w naszym  kraju, to fanatycy w podeszłym wieku bądź osoby które odziedziczyły  wiarę po swoich opiekunach bądź rodzinie.
Z kąd ja to znam. (to ja, to ja;)

Nie będę komentował "osobistych" przeżyć i uwag  kierowanych przez Moherków, taa, jeden fałszywy ruch i "u nich i dla  nich" jestem już w piekle.  
Tak Arkh. na pewno moja babcia mówiąc że jestem przeklęty ześle mnie do piekła. Ja narysuje jej pentagram na torebce i razem pójdziemy zameldować się w pokoju nr. 666. Ale na serio nie rozumiem. Boisz się ich?
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2007, 20:29:00 wysłana przez momo »

Thoro

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 25 Luty 2007, 19:51:58 »
nie można na podstawie zachowan kilku tak zwanych ''meherów''

Kilku? Ja chyba o czymś nie wiem, jednak faktem jest że polskie społeczeństwo wiekiem jest "stare" - w Polsce dominują "moherowe babcie", jesteśmy narodem "podeszłym". Interpretuj to jak chcesz.

Faktem jest również, żę 90% społeczeństwa jest szufladkowana jako wyznawcy Chrześcijaństwa (przynajmniej teoretycznie) tak więc zjawisko "moherowej subkultury" jest wszechobecne w naszym środowisku. Sądzę, że nie jest to żaden przereklamowany i nagłośniony przez media mit. Poglądy ludzi przedstawionych na filmiku, który zapodał Isentor są wszechobecne u ludzi w wieku podeszłym. Sam i jak zapewne większość z Was nie raz się spotkała, z podobnym nastawieniem owych jednostek.

A co do reszty społeczeństwa - sądzę, że duży procent z nich jest (formalnie) członkami Kościoła Katolickiego, ponieważ tak już zostało, zostali wychowani w tej wieże, bądź po prostu nie widzą potrzeby wypisania się ze wspólnoty religijnej w którą i tak się nie angażują. ÂŚmiem sądzić, że spory procent "wiernych" w naszym kraju, to fanatycy w podeszłym wieku bądź osoby które odziedziczyły wiarę po swoich opiekunach bądź rodzinie.

Ps. Wg mnie przedstawianie katolików, jako społeczeństwo bardzo tolerancyjne jest trochę nie na miejscu. Nie wiem, może nie którzy z was żyją w wyinmaginowanym świecie bezwarunkowej miłości, tolerancji, inni zaś w Nibylandii. Nie wiem, ja w każdym razie prawie codziennie mam okazję poznawać obliczę "nieco" mniej tolerancyjnych katolików.
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2007, 19:54:52 wysłana przez Thoro »

Offline Arkhan

• Magnat
  • ...
« Odpowiedź #112 dnia: 25 Luty 2007, 20:03:41 »
Cóż, po zaprezentowaniu tegoż filmiku tutaj wyciągnąłem jeden wniosek - skoro żydzi i masoneria niszczą kościół to dlaczego te "same starsze znakomitości" nie modlą się za nich jako przykładni chrześcijanie aby się nawrócili a tylko umieją krytykować, niszczyć i wytępiać pogłębiając się w swoim fanatyźmie? Jak dla mnie, od tego powinni zacząć.

Nie będę komentował "osobistych" przeżyć i uwag kierowanych przez Moherków, taa, jeden fałszywy ruch i "u nich i dla nich" jestem już w piekle.

Offline Sir_William

• Magnat
« Odpowiedź #113 dnia: 25 Luty 2007, 23:56:08 »
Arkhanie, taka jest już mentalność polaków. Zawsze musimy narzekać. Nikt nam nie dogodzi. Tym bardziej, jeżeli taki (przepraszam za wyrażenie) oszołom jak Tadeusz Rydzyk kierować będzie biednymi starszymi ludźmi, którym nie pozostaje nic innego, a niżeli słuchać radia i się modlić. Inna sprawa byłaby, gdyby "Seniorskie kółka" działałyby lepiej. Więcej aktywności dla pokolenia seniorów, a na pewno nie chodziliby głosząc hasła, że musimy tępić Izraelitów, ÂŻydów czy Masonów, a w tej samej chwili podobać się kamerom łapiąc za różaniec i odmawiając dziesięć zdrowasiek "ku nawróceniu mediów".
Czyż to nie jest żałosne?!

Offline Arti

• Magnat
  • Reputacja: 572
    • Karta postaci

« Odpowiedź #114 dnia: 26 Luty 2007, 15:03:21 »
Ja wam pwiem, że wolał bym w nic nie wierzyć. Ale, ze jestem chrześcijaninem od urodzenia to muszę tego przestrzegać bo inaczej społeczeństwo by mnie odtrąciło. W sumie każda religia może być tylko ludzkim wymysłem. Ludzie w mitologi rzymskiej wymyślili wszystkich bogów by mieć wyjasnienie na to z kąd jest swit, co to ślońce i inne takie jakby nie naturalne rzeczy, ale skoro teraz wiemy, że ziemia krąży wokół słońca, galaktyki powstały od wybuchu Big Bangu a promocje w sklepach to ściema, więc raczej religie można uznać za stek bzdur. Są ludzie niewieżący i mają się z tym dobrze. Jak narazie wieżę w Boga, ale nie obłędnie by co niedziele pruć do kościoła i dawać 2 zł na tacę.

Pozdro 4 ALL

Offline Arkhan

• Magnat
  • ...
« Odpowiedź #115 dnia: 26 Luty 2007, 17:23:17 »
Ja wam pwiem, że wolał bym w nic nie wierzyć. Ale, ze jestem chrześcijaninem od urodzenia to muszę tego przestrzegać bo inaczej społeczeństwo by mnie odtrąciło.

Eh, wiara na siłę nie jest żadną wiarą. Nie namawiam cię, jednak jeżeli nie chcesz w nic wierzyć, nie musisz - od  tego jest demokracja i według wiary chrześcijańskiej - wolna wola. Chyba że w swoim otoczeniu masz tak zwanych z całym szacunkiem i bez obrazy "moherowych beretów", którzy zmuszają cię, bo inaczej czegoś tam nie dostaniesz. Co do odtrącenia, to jest smutne, szczególnie pod mianem "nietolerancji religijnej".

Jak narazie wieżę w Boga, ale nie obłędnie by co niedziele pruć do kościoła i dawać 2 zł na tacę.

Ekhm, brakuje tu tylko określenia "katolik"...

a promocje w sklepach to ściema

Nie zawsze  .
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2007, 17:24:02 wysłana przez Arkhan »

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
  • Reputacja: 27957
  • Zbyt pokręcony, by żyć. l zbyt rzadki, by umrzeć.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #116 dnia: 07 Marzec 2007, 21:16:35 »
Widzę, że nastał mały zastój postów w naszych burzliwych dyskusjach tak więc zapodam coś co na pewno rozrusza co niektórych katolików.
[img]http://images21.fotosik.pl/24/77f333f560bf2948.jpg\" border=\"0\" alt=\"IPB Image\" /]
Znaleziono szczątki Jezusa i jego rodziny?
Autorzy filmu dokumentalnego twierdzą, że znaleźli szczątki Jezusa i całej jego rodziny. James Cameron i grupa izraelskich archeologów o szczegółach, prawdopodobnie najważniejszego odkrycia archeologicznego w historii, mają poinformować w poniedziałek, na konferencji w Nowym Jorku.

Archeolodzy twierdzą, że odkryli dziesięć sarkofagów, w których znaleźli szczątki Jezusa i jego rodziny. Film dokumentalny wyreżyserowany przez twórcę "Titanica", nakręcony we współpracy z Simchą Jacobovicem, nagrodzonym statuetką Emmy dokumentalistą, może wstrząsnąć światem chrześcijańskim.

W poniedziałek, podczas konferencji w Nowym Jorku po raz pierwszy zostaną pokazane sarkofagi z, jak uważają twórcy dokumentu, szczątkami Jezusa z Nazaretu, jego matki Marii i Marii Magdaleny. Dokument opowiada historię drogi archeologów od odkrycia sarkofagów do ustalenia autentyczności zawartych w nich szczątków.

Historia zaczyna się w 1980 roku w Jerozolimie, w dzielnicy Talipiyot, gdzie odkryto liczącą 2 tys. lat jaskinię, w której znaleziono dziesięć sarkofagów. Na sześciu widniały inskrypcje z imionami: Jesua syn Józefa, Maria, Maria, Mateusz, Jofa (Józef, określany w filmie jako brat Jezusa) oraz Juda, syn Jezusa (filmowcy twierdzą, że to rodzony syn Jezusa z Nazaretu)

Film dokumentujący etapy prac archeologicznych jest rezultatem trzech lat badań. Film ma być pokazany jednocześnie na kanale Discovery, brytyjskim Channel 4, kanadyjskim Vision i izraelskim Channel 8. Każda z telewizji współprodukowała dokument.

Wedle informacji podanych przez autorów filmu, jest on wynikiem bliskiej współpracy ze znanymi na całym świecie naukowcami, archeologami, statystykami i specjalistami od DNA.
ÂŹródło: http://www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=...ArticleId=33103

Sadzę, że co niektórych parafian ta wieść zadziwi ale na pewno znajdzie się wielu sceptyków. Ja jestem w tej sprawie nieco neutralny z kilku powodów. Między innymi dlatego ponieważ może to być zwykła mistyfikacja, oszustwo - do zdobycia dużych pieniędzy. By mieć 100% pewność trzeba posiadać bardzo mocne i oczywiste dowody a te, które posiada ekipa archeologów nie są mocne ale też nie są słabe. Poza tym nawet jeśli archeolodzy mieliby racje to kościół ich zniszczy i użyje do tego wszelkich środków przecież to był by koniec dla ich religii i nie ma się tu co zastanawiać większość ludzi źle zareaguje na to, że wierzyła w brednie głoszone przez kościół. Dowody nie są powalające jednak zawsze znajdą się ludzie kościoła obalający każdą tezę oraz odkrycie.

P.S.
Trochę dni to już ma ale czego się nie robi dla dyskusji z userami...
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2007, 21:17:46 wysłana przez IsentoR »

Offline Szarleǰ

• Krwawe Kruki
  • Reputacja: 3462
    • Karta postaci

« Odpowiedź #117 dnia: 07 Marzec 2007, 21:50:33 »
Ohh, nie wiem, czy to małe deja vu, czy na prawde już to gdzieś słyszałem? Chyba jednak to drugie - już kiedyś słyszałem, w radiu, bo w radiu, ale jednak, że odnaleziono szczątki rodziny, czy raczej brata Jezusa. Sam nie wiem co o tym myśleć. Nawet, jeżeli byłaby to prawda, to wiadomo, katolicy się nie dadzą, zresztą nawet nie chce myśleć, co może się stać na świecie, przez to odkrycie, czy to jest ono prawdziwe, czy też nie.
Możliwe, a może nawet pewne jest, że wyniknie z tego wiele kontrowersji.  

Offline Arkhan

• Magnat
  • ...
« Odpowiedź #118 dnia: 07 Marzec 2007, 21:59:35 »
Sadzę, że co niektórych parafian ta wieść zadziwi ale na pewno znajdzie się wielu sceptyków. Ja jestem w tej sprawie nieco neutralny z kilku powodów. Między innymi dlatego ponieważ może to być zwykła mistyfikacja, oszustwo - do zdobycia dużych pieniędzy. By mieć 100% pewność trzeba posiadać bardzo mocne i oczywiste dowody a te, które posiada ekipa archeologów nie są mocne ale też nie są słabe.

W pełni podzielam twoje zdanie. Owa grupka naukowców jak na razie nie przedstawiła żadnych jak dla mnie mocnych argumentów dowodzących słuszności ich "odkrycia". Mistyfikacja? Nieważne że są słabe - niczego na razie nie dowodzą a snują na dzień dzisiejszy przypuszczenia.

Wedle informacji podanych przez autorów filmu, jest on wynikiem bliskiej współpracy ze znanymi na całym świecie naukowcami, archeologami, statystykami i specjalistami od DNA.

Jestem tylko ciekaw czy do swoich badań Kościół im użyczy zakrzepniętej krwi z Lanciano (gdzieś w tym temacie o tym napisałem), czy samego całunu turyńskiego - możliwe że nie ale to by mogło potwierdzić czy to są faktycznie zwłoki Jezusa bo jak uważamy my katolicy - są to nie zaprzeczalne dowody na Bóstwo Jezusa, jak wiele innych, etc.

poza tym nawet jeśli archeolodzy mieliby racje to kościół ich zniszczy i użyje do tego wszelkich środków przecież to był by koniec dla ich religii i nie ma się tu co zastanawiać większość ludzi źle zareaguje na to, że wierzyła w brednie głoszone przez kościół.

Co do zniszczenia, to zniszczy jedynie (jeśli się okaże) brednie przez nich wygłaszane.
Najciekawszym jest fakt, iż wiele objawień traktuje o ludziach, którzy będą chcieli podważyć podstawowe zasady wiary Kościoła w naszych czasach, a co najlepsze - są dość stare. Co o tym sądzicie?

Offline Kozłow

• Magnat
  • Reputacja: 382
  • Acid Rain!
« Odpowiedź #119 dnia: 07 Marzec 2007, 22:01:42 »
A ty Isentorze drogi moze byś nie robił dżihadu i nie obrażał chrześcijaństwa. Pisałeś w którymś poście, że ktoś nie zna innych religii a mówi, że chrześcijaństwo jest najlepsze. Czy to znaczy, że mam przechodzić o religii do religii i zobaczyć, która mi najbardziej pasuje? Ostatnio rozpętano burzę i nagonkę na wiarę chrześcijańską. Każdy stara się udowodnić, że jezus miał dzieci, albo że ożenił się z Marią Magdaleną. Mam tolerancję do innych religii, ale najbardziej prawdopodobną wydaje mi się chcrześciajństwo. Mam dużo zastrzerzeń co do kościoła np. w polsce, ale wierzę mocno w Boga wszechmogącego stworzyciela nieba i ziemi. Jeżeli chodzi o religię podzielam opinię Karola Marksa (trochę w złym guście, ale o to chodzi): "Cierpienie religijne jest jednocześnie wyrazem rzeczywistego cierpienia i protestem przeciw niemu. Religia jest ulgą dla udręczonego stworzenia, sercem w świecie pozbawionym serca i duszą pośród bezdusznych warunków. Religia jest opium ludu."

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #119 dnia: 07 Marzec 2007, 22:01:42 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything