Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes
Pedro
Arkhan:
Witajcie.
W Gothic II w 3 rozdziale dowiadujemy się o kradzieży Oka Innosa, przez niejakiego Pedra, nowicjusza, kandydata do zaszczytnego tytułu Arcymaga Ognia.. Mówi nam to Pyrokar :
--- Cytuj ---[...]kandydat do zaszczytnego tytułu Arcymaga Ognia, okazał się szpiegiem nieprzyjaciela. Mówię o Pedrze.
--- Koniec cytatu ---
Czy to nie ciekawe, nowicjusz który jest zarazem kandydatem do takiego wielkiego dość tytułu, nagle znika, porywa go sam Beliar. Całkiem ciekawa kwestia do zastanowienia, bo być może Pedro jest również jakimś wybrańcem Innosa? Może Pedro był drogi Pyrokarowi? Jak to możliwe że nowicjusz jest kandydatem do rangi Arcymaga? Błąd w tłumaczeniu a może kolejny smaczek do dyskusji na forach? Jestem ciekaw co o tym sądzicie.
Moim zdaniem faktycznie może być tak iż Pedro był kimś wyjątkowym w klasztorze. Był przeorem, a co świadczyło o wielkim zaufaniu arcymagów do niego. Jednak zastanawiająca jest kwestia braku święceń Maga Ognia bo bez nich nie obejdzie się posada Arcymaga [mowa o kręgach magicznych].
Pzdr.
Crisis:
Ciekawy temat :P
Przyznam, poruszyłeś dość ciekawą rzecz. Jest to dość ciekawy problem :P . Sam się zdziwiłem kiedyś jak usłyszałem ten tekst Pyrokara dotyczący kandydata na Arcymaga. Pedro jest w stroju nowicjusza, a już mówi, że jest on kandydatem na arcymaga?!
Nie wiem, może Pyrokar coś w nim widział i dostrzegł w nim wielki potencjał. Pedro pełni funkcję zaszczytną jak na nowicjusza. Pewnie rozwiązania tej zagadki nigdy się nie dowiemy, ale prawdopodobne, że jest to gafa w tłumaczeniu lub błąd twórców w czasie robienia gry. Jedno jest pewne, Pedro nie jest kimś bardzo wyjątkowym, co najwyżej może mieć potencjał na bycie wielkim magiem. Na pewno nie jest wybrańcem żadnego z Bogów. Jedno wszakże jest dziwne, dlaczego nie jest jeszcze Magiem, skoro jest kandydatem na maga? Rozwiżania nigdy nie znajdziemy...
Pozdrawiam
Isentor:
Również uważam, że cdp znów walnęło się w tłumaczenie być może Pyrokar miał powiedzieć, że Pedro jest kandydatem na maga wtedy wszystko miałoby jakiś sens. No bo przecież nikt nie może nagle awansować na najważniejszą rangę w klasztorze z nowicjusza nawet gdyby był wybrańcem Innosa. Poza tym Pedro sam wiele razy mówi o tym, że jest nowicjuszem a nie magiem ognia. Jeśli chodzi o wybranie Pedra na kozła ofiarnego po prostu był zaufanym nowicjuszem, który miał dostęp do miejsca gdzie znajduje się oko Innosa. Zapewne nieliczni mogli samotnie wejść do pomieszczenia w którym przechowywano oko a nie za bardzo chce mi się wierzyć by słudzy Beliara zdołali opętać jakiegoś maga. Tak więc Pedro jest kolejną ofiarą wojny pomiędzy Beliarem a Innosem.
Sir_William:
Cóż, mi się wydaję, że Pedro został wybrany przez Beliara. Od wieków toczy się wojna pomiędzy boskimi braćmi. Innos powołał Bezimiennego, zaś Beliar powołał Bezimienną Bestię. Innos zrobił kilka kroków do przodu - ofiarując ludziom Oko oraz ÂŁzy. Beliar prawdopodobnie nie chciał przegrać, dlatego stworzył Pedra, a dalej sami wiecie doskonale co się stanie. Co prawda składa się akcja na swoisty kryminał, jednak wszystko jest możliwe...
Co do tytułu Arcymaga. Wątpię, żeby to była gafa. W pewnym stopniu twórcy/tłumacze mogli mieć na myśli zwiększenie emocji u gracza. Gdyby Pyrokar powiedział: (...)do zaszczytnego tytułu Maga Ognia - nie przejęlibyśmy się wielce, zaś Arcymaga, tutaj robi wielką różnicę.
Takie jest moje zdanie!
Tristram:
Według mnie jest to poprostu dziecinny błąd w tłumaczeniu. Chociarz niewiem jak można tak przetłumaczyć. Przecierz to się nietrzyma kupy .Jest to raczej niemożliwe żeby Pedro był jakimś drugim wybrańcem. Wtedy niedał by się opętać brzez beliara! To jest zapewne zwykły błąd w tłumaczeniu naszej kochanej ekipy tłumaczącej . Tłumaczą długo a źle .
Pozdro
Tristram
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej