Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Elfy

(1/4) > >>

Dark Prince:
Przeglądając neta znalazłem stronę o zjawiskach paranormalnych. Był tam artykuł o elfach. http://portal.paranormalium.pl/modules.php...age&pid=418
Moim zdaniem to bujda. Ludzie wymyslają nie wiadomo co, byle tylko zdobyć sławę i kasę. To bujd, tak samo jak to, że politycy są uczciwi. Elfy to wymysł średniowiecznej wyobraźni.

Sir_William:
Także powiem, iż Elfy to wyłącznie fikcja. Nie trzeba czytać jakiś specjalnych artykułów, aby wiedzieć, że jest to fantastyczna myśl człowieka stworzona by urozmaicić pewnego rodzaju opowiadania. Wystarczy (dla obalenia mitu o istnieniu takowych istot) przeczytać (także) artykuł poświęcony tym stworkom z Wikipedii.

--- Cytuj ---Elf - stworzenie rodem z mitologii germańskiej i skandynawskiej. Z początku elfy były pomniejszymi bożkami natury i płodności, później były przedstawiane jako chochliki lub duszki leśne bądź wodne. W folklorze przedstawiane są jako małe, wyglądające młodzieńczo ludziki wielkiej piękności, żyjące w lasach, źródłach, studniach, a nawet pod ziemią. Wierzono, że są długowieczne, jeśli nie nieśmiertelne i posiadają różnorakie magiczne moce.
--- Koniec cytatu ---
Sami widzicie, że jest to całkowity "kit", jeżeli chodzi o istnienie tych (hmm... jak to nazwać) istot...

PS
Jednak nie mogę tego jednoznacznie potwierdzić "(...)bo mnie tam nie było"*

* = by R. Giertych

Metztli:
Elfy to wymysł ludzkiej wyobraźni, tak jak wiele innych ``magicznych`` istot, jeśli ktoś w nie wierzy to polecam dobrego psychiatrę....
Podobno kiedyś jakieś dziewczynki zrobiły sobie zdjęcia z elfami, były wielkie badania i w ogóle ... Nie wiem jak ktoś mógł uwierzyć w realność tych fotek, na pierwszy rzut oka można było dojrzeć sztywność i płaskość małych postaci...

Aurora:
No oczywiście że elfy są wytworem wyobraźni ludzi. W ogóle jak czytam takie bzdury że elfy istniały to mi się aż coś robi.    Totalna bzdura. Elfy są bardzo dobrym dodatkiem do książek itp. Nie widzę powodu, aby sobie tym zaprzątać głowę.

Kapi Pogromca:
Elfy są oczywiście wytworem ludzkiej wyobraźni. prześledźmi genezę powstania elfów. ja myśle, że stało się to w średniowieczu około 1500r. Ktoś zaczął opowiadac niestworzone historię o pięknych istotach z długimi uszami. Ludzie to pochwycili. Sądzę, że o elfach zapomniano do czasu gdy napisano pierwszą książkę fantastyczną. Autor pochwycił ten wątek i zaczął pisac. I tak legenda o elfach zaczęła się rozprzestrzeniac po całym świecie. Jak na razie nie ma dowodów, że keidyś istniały elfy. Ja sądzę, że ich nie ma.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej