Tereny Valfden > Zakończone wyprawy

Na drodze ku (nie)sławie

<< < (9/31) > >>

Hagmar:
Kilkanaście kilometrów dalej Hagmar skręcił w ubitą drogę, zjeżdżając z porządnego kamiennego traktu. Wjeżdżając powoli do gminy Sekon przez znaną mu przełęcz. W zasadzie to była tu tylko krasnoludzka twierdza i te nieszczęsne osady trolli. Czy raczej jaskinie. Na razie nic im nie przeszkadzało.

Rengar:
- narazie nie jest źle - powiedział Watu analizując w glowie co będzie optymalną decyzją kiedy owe trole spotkamy. Spojrzał na towarzysza który to miał tylko miecz do ewentualnej walki. Wyciągnął wnioski że przypadku spotkania więcej niż jednego trolla lepiej będzie zapłacić.

Hagmar:
- To bardzo dobrze. Po drodze nie zastali nic. Minąwszy zamek Omas wieczorem dotarli pod Karaz Kazmir.

Kiedy Kazmir MacBrewmann przybył do gminy Omas po raz pierwszy, jeszcze jako Komisarz a nie pan tych ziem, zastał straszny bajzel. Gminę bowiem opanowali bandyci, korumpując dowódzctwo garnizonu w Zamku Omas. Po uporaniu się z problemem krasnolud postanowił wybudować drugą fortecę, zabezpieczającą południową część gminy oraz jedyną przejezdną przełęcz prowadzącą na północ tych ziem. Potężna krasnoludzka twierdza spinająca dwa brzegi Mglistej Przełęczy została wykuta w granitowej skale, jedyne co w zasadzie dobudowano to dwie wieże oraz potężną bramę, wyposażoną w grube, wykonane ze stali wrota i opuszczaną kratę. Twierdza, jak to w przypadku tych krasnoludzkich, jest także miastem. Stolicą gminy oraz siedzibą II Komturii Bękartów Rashera. Hagmar i Watu wjeżdżali od północnej strony. Mimo to hall robił wrażenie.

A potem wjechali do właściwej twierdzy.

- Wow. Mają rozmach skurwysyny...

Rengar:
- No mają, ja jednak cenię sobie minimalizm mimo słów Watu był trochę zafascynowanych że da się coś takiego zbudować.

Hagmar:
- Zostajemy na noc? Ja mogę jechać aż do Nardeii, ale czy ty wytrzymasz.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej