Tereny Valfden > Zakończone wyprawy

Echa przeszłości III - Arsil

<< < (100/109) > >>

Nawaar:
Mauren wysłuchał opowieści krasnoluda, która powinna być pouczająca według brodacza, ale ciemnoskóry miał na to swoje wytłumaczenie, które też powinno dać do myślenia.
- A to nie jest czasem tak, że historia lubi się powtarzać? Zawsze trudne czasy rodziły silne jednostki, które potem zastępowały te słabsze i tak dalej. Taki wpływ ma czas i żaden z nas nic z tym nie może zrobić. Jak myślisz moja wypowiedź ma sens?
Skoro rozmowa się kleiła to czemu, nie ciągnąć ją dalej? Zwłaszcza, że mają dość dużo czasu.

Melkior Tacticus:
- Nie. Magowie nazywają to magią krwi. Wampiry na przykład, piją krew nie tylko, żeby się pożywić. Niektórzy uczą się również tajemnej sztuki pozyskiwania z niej informacji. Każda rozumna istota zapisuje swoje wspomnienia w mózgu, jednak pewien ich cień odbija się również w ich krwi, skąd wampiry owe wspomnienia odzyskują. Bardzo łatwo wtedy dowiedzieć się, gdzie taki jegomość mieszkał, co ostatnio robił, z kim się spotykał i co dokładnie widział. Niezwykle przydatna umiejętność w różnych poszukiwaniach drogocennych przedmiotów i kluczowych, tajonych mocno informacji. Czytając grimmuar ojca, mimo iż gdy go oddawałem mówiłem że nie, była tam wzmianka o magii krwi. Są podobne rytuały. Wstał. - Nie widziałeś i nie chcesz widzieć jak wyglądają demoniczne rytuały. Ale znam demonologa, może podzieli się notatkami. Powiedział niby żartobliwie. Głos w głowie elfa nie kojarzył już czy elf wie o "hobby" króla czy nie. Uznajmy zatem że owe zdanie było żartem. - Idziesz może do kuchni?

Kazmir MacBrewmann:
- Ma, bo w sumie dokończyłeś mój wywód, słabe czasy dają kryzys, ten tworzy silne jednostki i... koło historii się zamyka.

Euthnoelfhijnd:
- W sumie bym coś zjadł. - odrzekł Warcisław.

Melkior Tacticus:
Poszli zatem do kambuza, gdzie pokładowy kucharz szykował coś co da się zjeść. Był chleb, nawet świeże ryby. Widocznie w nocy ktoś coś złapał. - Będziesz schodził na ląd w Varrok?. Powiedział i zasiedli z sędzią przy wolnym stole gdzie podano jeść.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej