Tereny Valfden > Zakończone wyprawy

Echa przeszłości III - Arsil

<< < (75/109) > >>

Nawaar:
Dobrze, że Nawaar nie postąpił pochopnie, ale teraz powstał impas i to na całego. Człowiek sułtana jak i sędzia valfden nie chciał ustąpić. Wiadome już było, że bez wydania orków szybko, pożegnają się z odwiedzinami gdzie kilka osób miała sprawy do załatwienia. Ciemnoskóry cofnął się nieco, żeby nie stawać na przeszkodzie argumentów oraz tego czyje prawo jest "mojsze". Wyprawa ta chyba nikomu po myśli nie przechodziła, ale cóż on mógł w tej chwili powiedzieć? Lepiej będzie dla kruka jeśli pozostanie w cieniu.

Melkior Tacticus:
- Nie chcę problemów panie Selim, ale nie chcę też denerwować Najwyższego Sędziego - wskazał Warcisława - bardziej niż to konieczne moim "łamaniem prawa". A ja też nie mam nastroju na prawnicze procedury. Wstał. - Macie rozwiązać ten impas natychmiast, bo potrzebuję usług waszych szkutników i uzupełnić zapasy.

Euthnoelfhijnd:
- Morze jest terytorium wspólnym. Jurysdykcja na terenie morza zależy od tego, kto w danym momencie jest w stanie wyegzekwować stosowanie prawa. Ponieważ, jak wspomniałem, orkowie napadli na statek obywatela Królestwa Valfden i to z tego okrętu powstrzymano ten napad, w tym określonym miejscu na morzu i czasie jedynym podmiotem zdolnym do sprawowania władztwa byli przedstawiciele Królestwa Valfden, a zatem to państwo jest właściwe do kształtowania sytuacji prawnej orków. Nie podważając legitymacji i kompetencji Miłościwie Panującego Sułtana na Waszym terytorium, jestem zmuszony stwierdzić, że w zakresie władzy przynależnej Królestwu Valfden, z Jego Królewską Wysokością Dragosanim I Antarres na czele, Wasz Umiłowany Sułtan jest zobowiązany do uwzględniania naszego prawa. A nasze prawo nie przewiduje możliwości wydania więźniów bez przeprowadzenia postępowania ekstradycyjnego, które pozwoli zweryfikować, czy ekstradycja ma podstawę faktyczną i prawną, a zatem czy jest prawdopodobnym, że przekazana osoba rzeczywiście może podlegać jakiemukolwiek działaniu władzy drugiego państwa, czyli państwa występującego, a także czy w państwie występującym zostaną zapewnione przyrodzone prawa przekazanej osobie. Podsumowując, bez postępowania ekstradycyjnego nie ma możliwości wydania zatrzymanych orków Waszemu Sułtanowi.

Narrator:
- W takim razie zacznij tn proces.

Euthnoelfhijnd:
- Czy mam tę wypowiedź rozumieć jako wniosek o ekstradycję? Jeżeli tak, to proszę o jego uzasadnienie i przedstawienie dowodów na poparcie swoich tez.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej