Tereny Valfden > Zakończone wyprawy
Kontakty; gdzie ten informator?
Goris:
Marynarz trochę się zastanowił, przed odpowiedzią.
- Hillman? O nikim takim nie słyszałem. A co do oberży to tu, w porcie masz pan Tommiego. Trochę dalej, bo w centrum jest "Pod kuternogą".
I zaczął wymachiwać rękami i tłumaczyć dojście.
Torstein Lothbrok:
Wiking poczekał, aż marynarz dokończy swą odpowiedź, wszak wciąż mógł coś przekazać. Wyglądało na to, że nie zna Hillmana. Przynajmniej wiedział, gdzie znaleźć oberże. Myślał chwilę nad tą "Pod kuternogą". W centrum? On szukał takiej, gdzie znajdzie typów spod ciemnej gwiazdy. Tacy raczej znali informatora.
A kiedy już wilk morski skończył, Torstein postanowił dokładniej dopytać.
-Pokażcie mi proszę, jak dojdę do tego Tommiego. Zależy mi na typowo portowej karczmie. - poprosił.
Goris:
- To najpopularniejsze miejsce w porcie. Idziesz pan w tę stronę, przed dokami...
I tak opisywał ci niemal każdy krok, byś mógł spokojnie i bez przeszkód trafić do Tommiego.
Torstein Lothbrok:
Lothbrok wysłuchał raz jeszcze wilka morskiego. Informacje wydawały się konkretne. Wsłuchując się w jego słowa wydawał dźwięki typu "yhm" i inne formy potakiwania, by pokazać, że dalej słucha. Gdy już skończył, wyciągnął z mieszka jedną grzywnę, zakręcił nią na palcach i wręczył marynarzowi, mówiąc przy tym:
-Dzięki. To za fatygę.
Następnie podszedł do Isis. Włożył lewą nogę w strzemiono i podskoczył. Przerzucił drugą nogę i ją także włożył w drugie strzemię. Lekko trącił konia piętą w bok, co sprawiło iż ten ruszył. Pociągnął lekko za lejce by skorygować jego stęp. Spokojnym krokiem, Torstein na grzbiecie Isis kierował się w kierunku opisanym przez marynarza, ku wspomnianej oberży.
Goris:
Marynarz zdziwił się. Nie każdy dziękuje w taki sposób za wskazanie drogi.
- Nie ma za co. Jakbyście nie mogli go znaleźć to popytajcie o Ryzza. Nieprzyjemny typ, ale zna większość osób w tym mieście.
Uraczył cię jeszcze dodatkową informacją. Pomimo częściowych ciemności doskonale trafiłeś i znalazłeś się przed tawerną.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej