Tereny Valfden > Zakończone wyprawy

Wojna o Valfden: Karmazynowy Przypływ

<< < (11/15) > >>

Torstein Lothbrok:
//Są jeszcze działa dziobowe.
Nikt nie napisał o tym z jakich dział i ile pocisków wystrzelono. Mam się domyślać?Dużo ich...- pomyślał.
Wiking przeszedł się po burcie i korygował kąt ustawienia armat. Gdzieś tam był za niski, gdzieś za wysoki. On pomagał go trochę poprawić, aby maksimum pocisków trafiło, aby robota nie poszła na marne. Następnie sprawdzał czy armaty są porządnie naładowane i klepał strzelca po ramieniu. W końcu dotarł do swojej pozycji, załadował własną kulę, ładunek prochowy i przepchnął. Znalazł szybko krzesiwo, czekał na komendę, którą w końcu dosłyszał. Kilka pociągnięć po krzesiwie i iskra w końcu rozpaliła płomyk. Płomyk który przerodził się w wybuch prochu który wyrzucił ciężką kulę w kierunku wrogiego okrętu. Efektu raczej by nie zobaczył, ale pewnie coś wskórał. Zaczął przeładowywać.

Flota demonów na morzu
17 x okręt o rozmiarach fregaty, wyposażony w dodatkowe żagle i wiosła
12 x ogromny, ciężko opancerzony okręt

Flota demonów uczestnicząca w pościgu
15 x niezidentyfikowanych okrętów

Flota z Atusel
29 x Fregata
15 x Galera
1 x Galeon "Pixie"
1 x Galeon "Dixie"

Flota z Certuzy
23x Bryg
15x Fregata
5x Galera
1x Galeon "Czarny skurwysyn"

Melkior Tacticus:
//Nie znam mocy Vulturiusa więc opis będzie skromny. Chcę nadmienić że nasza flota płynie w linii, bokiem do wroga. Mniej więcej tak

Morski smok zaś ruszył do ataku na 12 ciężko opancerzonych okrętów. Płynął pod wodą, w ukryciu. By w dogodnym momencie użyć swych mocy do ataku.

Narrator:
Zamieściłem poglądowy rysynek jak wygląda to w aktualnym momencie. Ty wrzucasz mi zmieniony obrazek i piszesz, że wygląda to jednak inaczej. <facepalm> Czy ktoś z was, na poważnie mógłby zająć się przewodzeniem tej wyprawy, czy mam zrobić skróconą wersję wątku?

Smok czekał na dogodny moment. Płynąc zastanawiał się, czym są dogodne momenty, skąd będzie wiedział, kiedy on nastąpi. Chłodne prądy morskie muskały jego policzki, kiedy tak oddawał się zadumie. Flota Valfden była dziesiątkowana przez ostrzał wrogich dział, ponieważ żaden z dowódców floty w głębi duszy i rozumu nie potrafił być dowódcą, tym bardziej z trudem przychodziło im dowodzenie więcej niż jednym służącym. Cała nadzieja w smoku, który musiał odwalić całą robotę za flotę morską korony. Jak skończyłby ten biedny świat, gdyby nie te wspaniałe istoty. Vulturius miał czas na myślenie, toteż myślał o tym czym jest dogodny moment.

Melkior Tacticus:
Na przykład taki w którym flota Valfden wypaliła burtową salwę w stronę wroga. Melkior nie miał pojęcia o walce na morzu. Zdany był na rozkazy Ibnnina i ślepy los. Vulturius powinien właśnie atakować.

Narrator:
Nie czytasz postów swojego dowódcy ze zrozumieniem. Zarządził on ostrzelanie fregat nieprzyjaciela, co wiąże się ze zmianą kursu o 90 stopni na lewą lub prawą burtę. Używając dział dziobowych może się to udać skręcając o nieco mniej stopni. Ale w przypadku takiego manewru strzelić może tylko 1 okręt, ponieważ jesteście w szyku linii. Oczywiście ja wam nie bronię wydać takiego rozkazu, żeby każdy z okrętów floty Valfden strzelił z dział dziobowych. Po prostu odradzałbym takie posunięcie, kiedy jesteście w tej formacji. <;
Vulturius powinien właśnie atakować, tym razem opanowały go myśli zwątpienia. Cóż miał robić? Jak atakować? Flota nieprzyjaciela o rozmiarach fregaty oflankowała statki Valfden z obu stron. Ostrzał 272 pocisków armatnich dziurawił jak sito flotę Valfden. Ogromne, ciężko opancerzone okręty nieprzyjaciela wystrzeliły kolejną salwę 108 pocisków. Tak dla pewności, gdyby jakiś okręt jeszcze utrzymywał się na powierzchni.

Flota demonów na morzu
12 x ogromny, ciężko opancerzony okręt

Flota demonów uczestnicząca w pościgu
15 x niezidentyfikowanych okrętów

Flota z Atusel
20 x Fregata
9 x Galera
1 x Galeon "Pixie"
1 x Galeon "Dixie"

Flota z Certuzy