Tereny Valfden > Dział Wypraw

Schodami do nieba #1

<< < (9/19) > >>

Patty:
- Wybacz - odpowiedziałam Zariel i zaczęłam odpinać pasy z bronią, kładąc ją na posadzce. Miecz, szabla, kiścień, sztylety, pistolety... Potem zabrałam się za ściąganie elementów pancerza, po kolei kładąc je na posadzce. Gdy już pozbyłam się zbroi, narzuciłam na siebie białą szatę.

Funeris Venatio:
- Wybacz nam, nie zdawaliśmy sobie sprawy z niektórych aspektów. - W głosie Funerisa naprawdę nie było buty, tylko i wyłącznie pokora i chęć zrozumienia zasad panujących w tym uświęconym miejscu. Nie zwlekając więc ani chwili dłużej Poeta zaczął odpinać wszystkie elementy swojego ekwipunku. Obciążony mieczem pas wylądował na posadzce obok wspomnianej pobrudzonej szaty. Następnie rękawice, naramienniki, kirys, buty, dosłownie wszystko. Kiedy wreszcie był czysty z wszelkich pozostałości tego, co mogło się wydać nieczyste, nałożył białą szatę na swoje wyleczone i naprawdę dobrze zbudowane ciało.

Nelachel:
Nelachel skinął na znak, że jesteście gotowi, by za nim podążyć. Wyszedł z kaplicy.

Funeris Venatio:
Ruszyli więc. Idąc karnie za manifestacją śmierci, ponurym żniwiarzem, który wyrywa dusze z ich ciał.

Nelachel:
Za bramą kaplicy ujrzeliście obfitą w zieleń i kwiatostan wyspę. Nie był to duży obszar ziemi, ze wzniesienia, na którym stała kaplica spokojnie można było dojrzeć plaże. Pośród łąk przechadzały się anioły odziane w szaty podobne do waszych. Niekiedy wśród tłumu pojawiała się sylwetka archanioła odzianego w płytowy pancerz. Budynki przypominały starożytne świątynie, masywne oparte na marmurowych kolumnach przytłaczały rozmachem z jakim zostały zbudowane.
- Niebiańska przystań. Wyspa niedostępna dla śmiertelników, dostępna jedynie dla wąskiego grona wybranych. Elorchajos stworzył to miejsce w zamierzchłych czasach. Służy nam za dom i ostatni bastion światłości na Marancie. Tutaj zrodzili się wszyscy aniołowie po pierworodnym skrzydlatym i tutaj powracają, kiedy ich ziemska skorupa ulegnie zniszczeniu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej