Tereny Valfden > Dział Wypraw

Bliżej boga - święta pomsta

<< < (4/8) > >>

Zariel:
- O tych granicach z Tobą rozmawiam. Powiedziałaś, że nadając czynionemu złu cel w imię czegoś wyższego i szlachetnego czynimy w istocie dobro. Co jeśli tak w zupełności nie jest?

Patty:
- Wtedy jest złem. Ale właśnie chodzi o to wytyczenie granic. Bractwo wyszkoliło mnie do walki, uczyniło ze mnie maszynę do zabijania i do tego wykorzystuję moje umiejętności. Gdy wybrałam się na wyprawę w celu zniszczenia mgły, zabiłam kilkunastu ludzi i jeszcze kilka innych istot - czy to według ciebie jest złe? Ja jednak zabijam tych złych, do tego wykorzystuję nabyte umiejętności. Tutaj nakreślam granicę - zabójstwo jest złem koniecznym, jednak wypleniając zły element, czynię dobro.

Zariel:
- Owszem to jest złe moja droga uczennico. Czyniąc zło, postępujesz źle lecz postępując źle możesz czynić dobro. Tego chcę Cię dziś nauczyć. Zabijając tych ludzi postąpiłaś źle. Ale pozbywając się ich uratowałaś wiele żyć. Poza tym, nie miałaś chyba wyboru? Zostałaś zaatakowana? ÂŚwiadomość tego co złe i dobre. To brzemię, z którym musi żyć święty mściciel. To trudna droga, wymaga od Ciebie byś była świadoma swych czynów. Zabicie mordercy to nadal zły czyn, pomimo tego, że tłumaczy się to zapobieganiem kolejnych mordów z jego strony. Nie jesteś katem, jesteś pomstą. Koszmarem dla tych, którzy ośmielają się podnosić rękę na niewinnych. Nie w przeszłości, nie w przyszłości, a tu i teraz. Od wymierzania kar za czyny przeszłe są sądy, za popełnione w przyszłości czyny osądzą nas bogowie. Usprawiedliwia Cię tylko obecna chwila. Nie jesteś agresorem, jesteś obrońcą.

Kinraya delikatnie osiadła na gruncie obok Zariel i Patty. Pozdrowiła gestem pełnym szacunku swoją skrzydlatą siostrę.
- Witaj siostro.

Patty:
Rozmowa z Zariel dobiegła końca, gdy obok nas wylądowała kolejna anielica. Pozdrowiłam ją gestem, jednocześnie przyglądając z uwagą.

Kinraya:
- Witaj córo Zartata i Ty śmiertelniczko. Przybyłam przeprowadzić twe szkolenie, przybliżyć Cię do łaski naszego Pana. Czy jesteś na to gotowa?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej