Autor Wątek: Liga cieni - cmentarz  (Przeczytany 13049 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Samir

• Lord Elekt
  • Reputacja: 1313
    • Karta postaci

Odp: Liga cieni - cmentarz
« Odpowiedź #80 dnia: 14 Czerwiec 2014, 19:41:24 »
Mauren podrapał się w zarośnięty podbródek.
- Tak właściwie to w tym punkcie Georg nie był zbyt konkretny, ale z tego, co pamiętam, kazał mi znaleźć ciebie albo sołtysa i przeszukać celę Traumaty. Bez powodu by mi tego nie mówił, jak sądzę. Znasz się może trochę na materiałach czy tych kryształach? - zapytał Samir, wskazując ręką kajdany przyczepione do magicznych kryształów. Sam nie miał o tym zielonego pojęcia i teraz boleśnie odczuwał braki w edukacji - Dziwnie cicho tu... - zauważył mauren i postanowił sprawdzić drzwi, podchodząc do nich i obejrzawszy je dokładnie, przyłożył ucho, czy aby czegoś przypadkiem nie zdoła usłyszeć.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 14 Czerwiec 2014, 19:54:44 »
- Hehe jak to mówią cisza przed burzą co nie? A chmur na niebie brak. Hehe! - rzucił sucharem. przy drzwiach niczego nie usłyszałeś, może poza świstem wiatru wynikającym z przeciągu. Poza tym nic nienaturalnego przy jednych jak i przy drugich drzwiach. Cały czas jednak w całych tunelach unoszą sie trupie zapachy oraz woń ziół.
- Wiesz no na minerałach się za bardzo nie znam. Wiem jednak, ze na pewno nie jest to mithril, stal ani żelazo. z tych minerałów korzystam często to bym znał. Musisz tutaj uważać, te tunele są naszpikowane pułapkami oraz zagrożeniami umarłymi, nie jest tu bezpiecznie, nawet ja jako dosyć doświadczony myśliwy mam spore kłopoty. Warto się spieszyć, nasza obecność im dłuższa tym bardziej pobudzamy ich do aktywności.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #81 dnia: 14 Czerwiec 2014, 19:54:44 »

Offline Samir

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #82 dnia: 14 Czerwiec 2014, 21:27:30 »
Jako że Samir nie znalazł nic szczególnego przy drzwiach, postanowił wybrać jedne na chybił trafił, a skoro stał już przy jednych, wysunął lekko katanę z pochwy, by w razie czego mógł szybciej dobyć broni i otworzył drzwi, dla bezpieczeństwa nie stając w przelocie, tylko przesunął się, by ewentualne pułapki czy stwory go nie dopadły.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 14 Czerwiec 2014, 21:42:16 »
Gdy spróbowałeś je otworzyć zawiasy nie wytrzymały i drzwi zwyczajnie padły na ziemię rozsypując się na części składowe - drewno było stosunkowo stare, a wilgotne korytarze nie były zbyt kojące dla tych drzwi i futryn. Nie ruszane trzymały jakiś styl i wygląd, lecz gdy tylko ruszyłeś dały się we znaki lata działania wilgoci i korniki zżerające to drewno, oraz rdza na zawiasach.

- Hehe, ale masz parę w łapach! - powiedział z uśmiechem na twarzy myśliwy, ściągnął dla bezpieczeństwa z pleców łuk i wyciągając strzałę z żelaznym grotem szedł za tobą.

To, co znalazłeś było swoistym korytarzem jak każdy poprzedni, 2,5 metra szerokości prowadzącym gdzieś dalej. Sufit wygląda stosunkowo stabilnie a będąc na zewnątrz nie widziałeś żadnych dziur w tym rejonie. Problemem była panująca ciemność, nie widziałeś dokąd dokładnie prowadzi ten tunel.

Offline Samir

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #84 dnia: 14 Czerwiec 2014, 21:54:19 »
- Zakładam, że nie masz żadnej pochodni? - spytał mauren, patrząc w głąb ciemnego tunelu. Dla bezpieczeństwa poszedł sprawdzić też drugie drzwi, jeśli w nich było jakieś źródło światła bądź inne, ciekawe zjawiska, chciał to sprawdzić, średnio mu się widziało zagłębianie w ciemny, niezbadany tunel bez źródła światła. Nie czuł się pewnie w ciemnościach. Szczególnie, gdy czyhały tam różne mumie lub szkielety.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 14 Czerwiec 2014, 22:11:48 »
- No pochodni nie mam... ale tu jest drewno. gdyby wziąć tak kawał szmaty i jakiś łatwopalny płyn, to można by coś sklecić nie? Ja mam płaszcz, możesz wziąć szmatę. jakieś kamyki trochę pracy i pochodnia gotowa, może nie jakaś wyszukana, ale zawsze światło. - powiedział i podał ci swój płaszcz odpinając go do napierśnika ze skóry, gdzie miał przypięty.

Drugie drzwi skrywały pracownię, kątem światła ujrzałeś dwa stoły po bokach wąskiego na 4 metry pomieszczenia dwa stoły, jeden z nich zawierał jakieś płyny - były częściowo wyschnięte, lecz nadal znajdowały się tam ciecze. problem w tym, że były podpisane w nieznanym ci języku.

Offline Samir

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #86 dnia: 14 Czerwiec 2014, 23:22:57 »
Samir przyjął płaszcz i rozdarł go w rękach na kilka części, by mieć więcej paliwa, zresztą o wiele prościej bylo owinąć jakiś kawał drewna mniejszym skrawkiem niż całym, dość długim płaszczem. Następnie odnalazł łatwopalną substancję i zawiązał fragment płaszcza przy zdobycznym kawałku drewna i polał go obficie, by materiał dobrze się nasączył i zabrał się za rozpalanie ognia. Najpierw odnalazł wśród rumowiska kawałki odpowiednich kamieni, które powszechnie ludkowie zwali krzemieniami. Nie spodziewał się co prawda cudów, ale okazało się, że nadają się do tej roli i wziął się za krzesanie iskier. Trudno uzyskać na tyle dobry kąt, by iskry zdołały zapalić nawet tak łatwopalną tkaninę, jaką dysponował Samir, ale przy kilku wskazówkach Rusa mauren dokonał tej sztuki. Ogień zapłonął, tworząc coś w rodzaju prymitywnej pochodni. Samir uśmiechnął się kącikiem ust i zajrzał jeszcze do pomieszczenia, gdzie znajdowały się rózne mikstury i inne odwary. Chciał się upewnić, tym razem ze światłem, że niczego nie ominął ani nie przegapił. Nie chciał wracać do Georga z niepełnymi informacjami i wprowadzić go w błąd. Wiedza mogła być bronią i Samir był tego świadom, dlatego sprawdził uważnie pomieszczenie, również w poszukiwaniu schowków.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 14 Czerwiec 2014, 23:24:54 »
//Skąd wziąłeś łatwopalną ciecz? skąd ją wydobyłeś? w jaki sposób? jaka to ciecz?

Offline Patty

• Moderator
  • Reputacja: 7093
  • Wszechwiedzy nie mam, lecz wiem różne rzeczy
    • Karta postaci

« Odpowiedź #88 dnia: 15 Czerwiec 2014, 23:10:47 »
//Błąd, chciałem poprawić posta z mgły, usuńcie to.

Offline Samir

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #89 dnia: 16 Czerwiec 2014, 15:25:59 »
//Skoro myśliwy wspomniał o jakiejś łatwopalnej cieczy, uznałem, że jest ona gdzieś tutaj dostępna - dużo cieczy, rozbitego sprzętu alchemicznego... Mój błąd, że tego nie opisałem.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #90 dnia: 16 Czerwiec 2014, 15:38:48 »
//Skoro myśliwy wspomniał o jakiejś łatwopalnej cieczy, uznałem, że jest ona gdzieś tutaj dostępna - dużo cieczy, rozbitego sprzętu alchemicznego... Mój błąd, że tego nie opisałem.

//Myśliwy wspomniał że trzeba by taki znaleźć. dotarłeś do pomieszczenia gdzie są jakieś wywary, jednak nie znasz opisów tych wywarów by uznać, czy są łatwopalną cieczą czy też nie. Powinieneś sprawdzić kolejno widziane tutaj wywary i trunki poprzez sprawdzenie zapachu itd...

Badając wywary rzeczywiście znalazłeś mocny alkohol wysoko procentowy. było tego dosyć sporo całe 0,3 litra. Wiedziałeś, ze wystarczy oblać materiał tym i wzniecić iskrę by zapłonęło płótno i drewno. było to prostym sposobem dla zrobienia pochodni. Udało się.

Rozświetlając pomieszczenie pochodnią zauważyłeś, że jest to swoisty składzik bądź magazyn. Przy jednej ze ścian stały stoły, a na nich poustawiane różne wywary częściowo odparowane w wyniku biegnących lat i pogorszonej szczelności korków. Po drugiej stronie jednak stały 3 ogromne kufry podpisane w nieznanym ci języku. zorientowałeś się, ze są wykonane ze zmurszałego drewna, a kłódki z mosiądzu.

Po przeciwległej stronie pomieszczenia były również drzwi. W całym pomieszczeniu unosił się potworny odór zgnilizny...

Offline Samir

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #91 dnia: 16 Czerwiec 2014, 16:05:24 »
Samir podszedł do pierwszego z brzegu kufra i spróbował go otworzyć. Wpierw odłożył na bok pochodnię, wyszukując suche miejsce, w które położył łuczywo, a potem szarpnął za wieko. Drewno było zmurszałe, a choć skrzynia była duża, maurenowi mogło udać się ją otworzyć. W razie czego mógł użyć miecza lub katany do zniszczenia kłódki, w końcu mithril lub specyficzna stal zakrzywionego ostrza powinny dać sobie radę z mosiądzem.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 16 Czerwiec 2014, 16:18:16 »
Szarpiąc ręką niczego nie byłeś w stanie otworzyć.

Offline Samir

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #93 dnia: 17 Czerwiec 2014, 11:03:52 »
Samir wstał i dobywszy katany, ciął zamaszyście prosto w kłódkę. Jak to nie zadziała, po prostu pójdzie dalej.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 17 Czerwiec 2014, 17:31:07 »
Uderzeniem uszkodziłeś zamknięcie, które pod wpływem podcięcia i wbicia się ostrza zwyczajnie wyskoczyło, dając możliwość otwarcia kufra.

Offline Samir

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #95 dnia: 17 Czerwiec 2014, 18:42:15 »
Samir zatem otworzył kufer. Co prawda z lekkim wahaniem, ale ciekawość zwyciężyła.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 17 Czerwiec 2014, 20:11:46 »
W kufrze który otworzyłeś były 3 księgi. Ciekawość zmusiła cię do wyjęcia ich i przejrzenia. Oprawione w świńską skórę księgi były opatrzone litym tekstem w nieznanym ci języku. słowa były spisane z góry na dół układając słowa. Nie byłeś w stanie zrozumieć tego dialektu.

Offline Samir

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #97 dnia: 18 Czerwiec 2014, 16:40:22 »
Samir przejrzał wszystkie księgi, ale nie rozumiał z tego ani słowa. Po raz kolejny pożałował swoich braków w wykształceniu, ale teraz tego nie zmieni. Na wszelki wypadek postanowił zabrać księgi, by Georg mógł je przejrzeć albo zlecić to komuś, kto się na tym zna. Nawet jeśli zawarte w nich informacje okażą się bezwartościowe, mauren wolał nie ryzykować. Następnie zniszczył uderzeniem katany pozostałe kłódki i zabrał się do dalszego przeglądania kufrów.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 18 Czerwiec 2014, 17:09:00 »
Udało ci się zniszczyć tym samym sposobem, co poprzednią.

pierwszy z tej dwójki kufrów zawierał kolejne wywary, również podpisane w nieznanym ci języku. Otwierając trzeci kufer znalazłeś tylko jeden zapieczętowany list. List był zalakowany czarną pieczęcią z odciśniętym wizerunkiem węża. Lak był podniszczony tak samo pergamin ze względu na upływający czas, lecz wiesz, ze nikt tego listu dotąd nie otwierał. Ponadto w skrzyni było 20 grzywien.

Po chwili usłyszałeś dziwne dźwięki za drzwiami, momentalnie drzwi zostały wyważone i zaczęły wchodzić zombie do pomieszczenia. Dokładnie parka zombie.

2x Zombie

Offline Samir

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #99 dnia: 18 Czerwiec 2014, 19:35:27 »
Gdy tylko zombie weszły do pomieszczenia, Samir rzucił wszystko, co miał w rękach i zerwał się, podnosząc pochodnię i dobywając miecza. Nie wiedział, co prawda, by zombie szczególnie bały się ognia, ale zawsze to jakaś pomoc. Machnął łuczywem, odpędzając nieumarłych niczym dzikie zwierzęta i cofnął się lekko i ścisnął mocniej rękojeść miecza. Zombie zajęczały, zbliżając się, a wtedy mauren zaatakował, uskakując w bok i rąbiąc wściekle przez bok stworzenia. Korzystał z większego zasięgu, przeorał ciało zombie i natychmiast odskoczył, unikając ataku nieumarłego, po czym zaatakował jeszcze raz. Wymiając atak pazurami ciął mocno prosto w łeb bestii, trafił, ale mithrilowa klinga ugrzęzła, wbita głęboko w czaszkę zombie. Mauren natychmiast odskoczył, rozbrojony, przynajmniej chwilowo i natychmiast dobył katany, stalowe ostrze zaśpiewało cicho. Samir, nie tracąc czasu, ruszył do przodu, chcąc jak najszybciej wykończyć wroga. Uniknął ataku pazurów, choć od przybliżania się do zombie chciał wymiotować i ciął przez brzuch, natychmiast odchodząc na bok. Nie miał pancerza, wolał nie ryzykować ugryzienia. Z rany nieumarłego polała się dziwaczna, cuchnąca posoka, a zombie zastękało i ruszyło do ataku. Na to mauren liczył, poczekał chwilę i wywinął się piruetem, przemieszczając się za plecy nieumarłego. Wtedy ciął zdecydowanie, niszcząc fragment czaszki i odsłaniając mózg i odwrócił chwyt, wbijając ostrze prosto w mózg. Klinga katany gładko przebiła miękką tkankę, a Samir obrócił ostrze, jeszcze bardziej uszkadzając potwora.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #99 dnia: 18 Czerwiec 2014, 19:35:27 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18