Tereny Valfden > Dział Wypraw

Johan Wędrowczy

<< < (7/8) > >>

Talia:
Dumna z siebie Talia wyszła przed grotę i wsiadła na konia. Odrzuciła pochodnię - w końcu było jasno. Popędziła konia w kierunku kopalni żelaza, by jak najszybciej poinformować strapionych, Gorga i wrócić do miasta, by zabrać się za pracę.

Canis:
dotarłaś do kopalni bezpiecznie. Przy bramie wjazdowej stał już Stoik zaniepokojony twoją nie obecnością.
- Te młoda, co cie tak długo nie było. Co z tym czymś? Będzie tu stale drażniło moich ludziów?

Talia:
- Zarządco, już wiem, że błędnie was oskarżono. Ta zjawa rzeczywiście was dręczyła, lecz rozwiązałam wasz problem. Zjawa zaznała spokoju i najpewniej spoczęła tam, gdzie jej miejsce. - Mówiła, żegnając się uścisnęła dłoń zarządcy i pognała w kierunku Atusel - Szybko szybko! Co będę przed zmrokiem! Rozmyślała podpędzając swojego wielkiego rumaka. Dziewczę nadal nie mogło uwierzyć, że się jej udało.

Canis:
Gdy się pożegnałaś zatrzymał cię i wręczył sakwę z grzywnami.
- Co za młodzież... tak się spieszyć w dzisiejszych czasach. - powiedział zasapany goniąc ciebie, nim dobrze wyjechałaś.

Podróż mijała ci strasznie powoli, a trwało to całe 6 godzin nim dotarłaś do celu - miasteczka Atusel.

Talia:
Gdy tylko dotarła do Atusel, popędziła kuca i wykonując wspaniałe manewry na ulicach, by ominąć spacerującą gawiedź pomknęła do Georga Hertlinga. Zszedła z kuca i odstawiła go do stajni, po czy weszła na posterunek komisarza.
- Komisarzu! Mam ja dla ciebie raport! - Powiedziała miłym głosem wspominając to klepanie ją po tyłku. - Strażnicy nie odurzali się niczym, ani niczego tym podobnego nie dostrzegłam. Natomiast spotkałam zjawę, która regularnie przychodziła w porze nieopodal południa nawiedzając i strasząc bojaźliwych ludzi. Sprawa została rozwiązana, poprzez wypełnienie prośby dręczonej duszy tej zjawy, przez co zniknęła. Straż nie będzie miała więcej problemów z tym "Johanem wędrowczym".
Po tych słowach wzięła pergamin i słowo w słowo spisała tak raport. Dała go na piśmie komisarzowi, aby nie miał się czego czepiać.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej