Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Cykl "Dziedzictwo" Ch.Paoliniego
Eric:
Dokładnie. Zresztą strasznie schematyczne są te postacie. Jakieś motywy zemsty, tu znowu wybaczenie, poświęcenie, przez to wszystko wkrada się taki dość niesmaczny patos, który mocno odpycha.
Dobra, napisałem te dwie linijki tylko po to, żeby powiedzieć coś nie na temat Nifowi: "Lód" Jacusia mnie nie zachwycił :( A właściwie strasznie umęczył. Trudne to to, nudzi momentami piekielnie, żeby urywkami zaserwować coś ciekawszego. Po prawie pięciuset stronach stwierdziłem, że tego nie wymęczę do końca. A potencjał był, świat był szczególnie ciekawy. Zabrakło trochę klimatu, wymęczyły przewlekłe dialogi, zbędne zawiłości i trudność językowa. Za to postaci (przynajmniej niektóre) były naprawdę ciekawe. Ale to za mało.
Patty:
--- Cytat: Dyum w 20 Maj 2012, 22:38:11 ---Dobra, napisałem te dwie linijki tylko po to, żeby powiedzieć coś nie na temat Nifowi: "Lód" Jacusia mnie nie zachwycił :( A właściwie strasznie umęczył. Trudne to to, nudzi momentami piekielnie, żeby urywkami zaserwować coś ciekawszego. Po prawie pięciuset stronach stwierdziłem, że tego nie wymęczę do końca. A potencjał był, świat był szczególnie ciekawy. Zabrakło trochę klimatu, wymęczyły przewlekłe dialogi, zbędne zawiłości i trudność językowa. Za to postaci (przynajmniej niektóre) były naprawdę ciekawe. Ale to za mało.
--- Koniec cytatu ---
W takim razie spróbuj do tego podejsć za dwa, trzy lata. Nie przytykam ci do wieku, ale po prostu po pewnym czasie niektóre książki dużo lepiej wchodzą. Sam miałem tak z kilkoma pozycjami, które w gimnazjum "niet", a już w liceum bardziej. Po takim czasie warto chociaż spróbować, może bardziej wciągnie.
Jagusiaa:
Jak widać nie znam się jeszcze za dobrze na książkach. Może to dlatego,że dopiero zaczęłam się interesować tego typu książkami. Teraz po prostu każda książka fantasy,którą chwycę w rękę,zaciekawia mnie.
Ucieszę się, jeśli mi jakąś polecicie, taką którą warto przeczytać. ;)
Patty:
--- Cytat: Jagusiaa w 20 Maj 2012, 22:56:55 ---Ucieszę się, jeśli mi jakąś polecicie, taką którą warto przeczytać. ;)
--- Koniec cytatu ---
Polecam Grzędowicza, o ile się nie odbijesz, niektóre pozycje Kossakowskiej są całkiem ciekawe, choć bez szału. Dobry jest też "Kłamca" Ăwieka - lektura prosta, niewymagająca i przyjemna. Całkiem ciekawie pisze też Ziemiański, np. Achaja, ale język chyba nieodpowiedni dla młodej panienki.
Ale przede wszyskim to saga Wiedźmińska Andrzeja Sapkowskiego i trylogia Władca Pierścieni. Przeczytasz te osiem książek i możesz stwierdzić, że coś już o fantasy wiesz. Potem stopniowo sobie przeglądaj np. półki w bibliotece z książkami fantasy, coś fajnego zawsze się trafi. Polecam, dajmy na to, Jeźdzcy Smoków z Pern - spodoba Ci się, Paolini czerpał garściami.
p.s: nie daj sobie w kaszę dmuchać, to, że my dwaj wjeżdżamy na Eragona nie znaczy, że też masz to robić ;)
Jagusiaa:
Wiedźmina zaczynam czytać w wakacje. Zaczęłabym wcześniej, no ale teraz poprawiać oceny trzeba :(
Już dawno myślałam o Sapkowskim.
Władcę Pierścieni miałam ochotę czytać już dawno, ale najpierw polecono mi czytać Hobbita co, no na poczatek nie podobało mi się. Ale to może dlatego,że to było jakieś 3 lata temu ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej