Autor Wątek: Stale sobą być? Cichy karczmarski zwiad w "Obieżyświacie"  (Przeczytany 30406 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
  • Reputacja: 14987
    • Karta postaci

Odp: Stale sobą być? Cichy karczmarski zwiad w "Obieżyświacie"
« Odpowiedź #60 dnia: 15 Maj 2012, 00:25:34 »
- Ciekawe kto... - rzucił jakby w eter. Ponownie przechylił z kufla. - Bo koniec końców, lepiej wiedzieć do którego żaru nie podchodzić, by sobie brody nie spalić - walnął jakby w krasnoludzkim tradycyjnym żargonie. A przynajmniej miał nadzieję że u nich tak się mówi.

Offline Gunses

• Arystokrata
  • Reputacja: 14198
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #61 dnia: 15 Maj 2012, 00:48:12 »
- A bo to mało takich? Ale coś się dzieje na wyspie ostatnio. Ktoś za sznurki pociąga zbyt wielu komandom! To widać... Bandyty tera jeno z rzadka siedzą zaczajeni na kupców, a coraz częściej ich widać przy kopalniach jakiś...

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #61 dnia: 15 Maj 2012, 00:48:12 »

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #62 dnia: 15 Maj 2012, 01:02:01 »
Wyszczerzył oczy i teatralnie zachłysnął piwskiem. - Co?! -walnął cicho. - Mówisz że ktoś zagnał bandytów, rabusiów i innych "wolnomyślicieli" do roboty? No... - zreflektował się. - Skoro ktoś potrafi zniknąć wioskę, to i coś takiego zrobi bez problemu.
Zasępił się. Zrobiło się cicho w grupie.
- Ale jakie kopalnie do czorta? Co oni mogą wydobywać. Jakieś zapewne magikowe ustrojstwa, co nie? - ciągnął dalej starając się, by ton jego głosu i zadawane pytania były po prostu luźną rozmową, a nie sposobem na wyciągnięcie informacji.

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #63 dnia: 15 Maj 2012, 01:13:42 »
- Nie ma zielonego pojęcia o co w tym chodzi... Na trakcie mało się o tym słyszało, ot mówię, że widziałem nieciekawych jegomościów przy kilku nowo wydrążonych szybach...

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #64 dnia: 15 Maj 2012, 01:31:20 »
- A gdzie te szyby? Może sobie bym popatrzał. Bo wiecie, najważniejsze jest bezpieczeństwo. Co to za wojak bez dobrej zbroi czy tarczy? Dupa, a nie wojak. Tak samo trza znać wroga swojego, by widzieć jego twarz. Najciemniej pod latarnią... - nagle zmienił ton, spoważniał, a jego oblicze przybrało postać strachu.
- Ale z drugiej strony jak złapią i każą kopać... Tfu! Na psa urok! Powiedzcie mi przynajmniej gdzie nie chodzić by się na nich nie natrafić!

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #65 dnia: 15 Maj 2012, 01:37:41 »
- Trzymajcie się z daleka od gór, to w nich ryją i daleko od wszelkich smoczych budowli. Czy to chram, czy nawet jedna wystająca z ziemi cegła na pustkowiu, zaraz tam pełno zbrojnych i dawaj, odkopywać!

Offline Istedd

• Magnat
  • Reputacja: 751
  • Drick! FĂśr Odin!
« Odpowiedź #66 dnia: 15 Maj 2012, 06:56:38 »
- Zaprawdę... ranisz mnie! - rzekł teatralnie i posmutniał natychmiastowo. Westchnął cicho słysząc jej pierwsze zdanie, na które właśnie w ten sposób zareagował. Zdecydowanie raniło poczciwą moczymordę takie zelżywe określenie. Przetrwał to jednak... czego się nie robi dla kobiety?
- Ktoś taki jak ja... no tak, zbyt żeś doświadczona. Szczególnie, że pierwszy lepszy bywalec karczmy spostrzegłby, jak ów mieszek od kupca kradniesz. Zaprawdę, zaprawdę powiadam ci. Zbyt wiele ode mnie oczekujesz. Nie mam na to czasu. Czym prędzej bowiem muszę wykorzystać ową sytuację, aby mój rankor zakończyć. Tedy wybacz lecz ci odmówię, kochana. Pozwól teraz, że cię opuszczę i języka dalej zaciągnę. Bywaj w zdrowiu, Agawo! Naprawdę ładne masz piersi... - dodał półgłosem i skierował się do... grupki chłopów. Czemu tak uczynił? Wyszedł z założenia, że w najmniej oczekiwanym towarzystwie uzyskać może informacje. Poza tym być może wieśniacy obeznani byli w sprawach wsi. Szczególnie sąsiednich. Przeważnie życzyli sobie źle, nawiasem mówiąc...
- Czołem, kumotry! Jak zdrowie? Coście tacy pochmurni? Plony złe? Bydło pomarło? Pozwolicie, że się dosiądę? - ni to zapytał, ni to stwierdził Istedd i usiadł obok śmierdzącej bandy. Obejrzał się jeszcze na piersiastą kobietę.

Offline Malavon

• Krwawe Kruki
  • Reputacja: 1342
  • Prawda broni się sama
    • Karta postaci

« Odpowiedź #67 dnia: 15 Maj 2012, 07:33:51 »
-Cóż, po prostu zawsze ludzie parający się magią mnie interesowali. Nie potrzeba walczyć mieczem, wystarczy parę słów trochę magii i po sprawie. Kiedyś chciałem się co nieco nauczyć, ale nie szło mi najlepiej. Ty za to pewnie jesteś wielkim czarodziejem. Założę się, że bez problemu byś sobie poradził z wszystkimi ludźmi obecnymi tu w karczmie. - mówił ciągle elf, próbując grać na ego dziwnego jegomościa. Magowie często mieli wielkie ego co się przydawało. -Nie zechciał byś mi udzielić paru odpowiedzi na temat samego "czarodziejstwa"?

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #68 dnia: 15 Maj 2012, 07:52:35 »
//Istedd.
Dziewczyna pożegnała Cię uśmiechem, po czym szybko wyszła a karczmy.
Chłopi byli już podpici, ale nie zachlani
- Co pan, jak plony złe na wiosnę? Twu! Wyplujcie to słowo! Jeszcze tego było mało! Dość, że jakieś wioski bez śladu przepadły, a grzeszny uczynek i ze złym zmowę, to jeszcze nam by co się z plonami stać mogło. Ah strach strach...

//Malavon
- A powiedz mi chłopcze... Ile jesteś w stanie poświęcić, aby oddać się Magii i posiąść jej pierwotną Moc? W Gildii Magów uczą osoby, które o Magii gówno wiedzą. Są zaś tu osoby, które wręcz kreowały Magię i nie używają jej, a bawią się nią, gdyż jest ona na ich usługach...

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #69 dnia: 15 Maj 2012, 10:35:51 »
- Mówicie że w tych Drakońskich chramach siedzą? I w górach? Dziękuję waszmościom. Kto wie, może mi żeście życie uratowali. Czasami lubię połazić po tych chramach. Bardzo miło śmierdzą magią. Teraz wolę trzymać się od nich z daleka - zrobił mądrą minę, a wzrokiem rzucił w dal, jakby patrzał na coś odległego. Wychylił znowu z kufla i wzniósł go wysoko.
- Chędożyć tą smutę! Pijmy i się bawmy, a nie dyskutujemy o jakiś upiorach pieprzonych! Karczmarzu! Mięsidła podawaj! Ileż to można chlać o pustym brzuchu!

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #70 dnia: 15 Maj 2012, 12:06:39 »
Przecież na stole u krasnali jest pieczeń.

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #71 dnia: 15 Maj 2012, 13:36:57 »
- Orzesz w mordę! ÂŚlepnę na starość! - krasnoludy ryknęli śmiechem. Wszyscy zaczęli znowu chlać i żreć na umór. I oczywiście śpiewać. Nowicjusz kontem oka dostrzegł rozmowę Malavona. Zmianę rozmówcy przez Istedda. Czy ktoś został jeszcze do wyciśnięcia z informacji? I jak zareagowali by krasnale, gdyby ich nowo poznany kumpel nagle się pożegnał i zaczął rozmowę z kimś innym. Zapewne było by to wielce podejrzane. Doszedł również do wniosku, że skoro w tak dużym portowym mieście jak Atusel, karczma była pod obserwacją i jeden wścibski gardło stracił, nierozważnie by było postępować jak ta ofiara.
A przynajmniej jeszcze nie teraz. Tępo picia krasnali było ogromne. Ich głowy mocne. Toteż człowiek zapychał sobie najczęściej usta mięsiwem, albo sam z własnej inicjatywy, mając oczywiście na wglądzie swoje całe długie elfie życie, snuł długie i barwne opowieści. To o wojnie w wymiarze draconów, to o spadającym meteorycie na Ombros. Jednym słowem, miał bogaty wachlarz doświadczeń i teraz była dobra okazja by go wykorzystać.

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #72 dnia: 15 Maj 2012, 13:40:26 »
Dziwowania się nie było końca na Twoje opowieści...

Offline Istedd

• Magnat
  • Drick! FĂśr Odin!
« Odpowiedź #73 dnia: 15 Maj 2012, 14:22:45 »
Teatralnie udał, że spluwa z pogardą, a raczej owe słowa wypluwa, jakby nie chcąc zapeszyć. Musiał grać na zwłokę i przypodobać się owym chłopom, słowy innymi - upodobnić się do owej, świadomej swej odrębności, grupy w społeczeństwie, zwanej popularnie stanem. Acz chłopi nie posiadali przecież praw! To było przezabawne i jakże przydatne możnym. W tej chwili jednak nasz wspaniały warchoł nie myślał aż tak wykorzystywać wieśniaków. Słowem kluczowym było "aż".
- Takie tera czasy nastały, kumotrzy. Bo to skurwysyństwo zło przyciąga. Możni jeno na swe bogactwa patrzą... ano dziw bierze, że hrabi ta wioska znikła. Wiecie może więcej? Bo ja słyszałem, że podobno jakieś gusła odprawiał zakazane i ludzi do tego mu trza było... kurwa mać, aż się człowiekowi jeży na głowie włos... Nie dość, że życie w robocie całej, to jeszcze ci wszyscy kombinują... na targ żeście przyjechali?

Offline Malavon

• Krwawe Kruki
  • Reputacja: 1342
  • Prawda broni się sama
    • Karta postaci

« Odpowiedź #74 dnia: 15 Maj 2012, 14:41:50 »
-Z tego co mi się wydaje to mówisz o Draconach. To oni stworzyli podstawy Magii jaką znają magowie i się posługują. Jesteś w kontakcie z osobnikami żyjącymi tu na Valfden?

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #75 dnia: 15 Maj 2012, 19:09:31 »
//Istedd
- A no też słyszelim, że czarnoksięstwo tam się działa i nektrofilia jakowaś. Podobno upiorzyca tam się objawiła, a wiadomo to, że wąpierze i upiorzyce w lubieżnych związkach żyją!

//Malavon

- Eh Dziecko - rzekł do Ciebie i nagle się zmienił. Nie siedział przed Tobą mężczyzna z tatuażem, a Elf - Magia to żywioł. Draconi stworzyli własną Magię, aby nie być zależnym od bogów. Magia jest jednak niemającym końca oceanem Mocy, ÂŹródłem, które nigdy się nie wyczerpie. Magia to żywioł, nie jest to twór Draconów. Draconi kreowali Magię, tak jak My, Elfi ród.

Offline Istedd

• Magnat
  • Drick! FĂśr Odin!
« Odpowiedź #76 dnia: 15 Maj 2012, 19:55:06 »
- Nie tylko żyją, a jeszcze się pieprzą jak króliki jakoweś! A dziecko ich plugawe powstaje i szpetne, jak nie przymierzając krowi placek. A zęby ma jak kciuki wielkie i krwią się żywi ludzką! Tak bynajmniej gadają u nas, to mnie wysłali, abym popytał wszystkich, żeby wiedzieć, jak ewentualnie z czymś takim walczyć... choć raczej lepiej byłoby uciec, niźli z takim diabelstwem żyć w zgodzie i sąsiedztwie. Czort wie, kiedy swojaków nie zacznie atakować? No a u nas niezbyt w tym ogarnięci, poza tym, że w serce kołek, potem spalić takiego, a kości mu połamać i miast rąk nogi wstawić, a i głowę przekręcić i zakopać głęboko bardzo, kamieniami przykryć i modlić się do bogów... tedy kumotrzy... nie wiedzielibyście, jak wyczuć, że takie się niebezpieczeństwo zbiera, jak z tego hrabi? Rad byłbym wielce, bo wiele to znaczy... - mówił z przejęciem. Miał nadzieję, że jego mowa dotrze do pustych, chłopskich łbów. 

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #77 dnia: 15 Maj 2012, 20:04:25 »
- Modlić się trzeba pewnikiem, żeby takie dziadostwo nie podeszło gdzieś blisko domu...

Offline Istedd

• Magnat
  • Drick! FĂśr Odin!
« Odpowiedź #78 dnia: 15 Maj 2012, 20:09:00 »
- Ta... racyja święta. Modlim się często i jakoś nas omija. W nocy nawet nie wyłazim z domu i zwierzęta są zamykane na klucze, coby krwi nie wytraciły. Ale nadal uwierzyć nie mogę, kumotry, że cała wieś tak po prostu... zniknęła. Kurwa mać, wierzyć się nie chcę. Jak to możliwe? Ludzie naraz nie mogli uciec, bo i pewnie babek chorowitych by nie zabrali i sprzętu nie ostawili całego... dobytku, pieniędzy... a wszystko to ostało. Pewnikiem. Takem słyszał. A wyście słyszeli o czym podobnym? Bo niektórzy gadają, że ta wiocha... jak jej tam... Wręby? Otręby? Wyręby bodajże, to nie płaciła podatków i wszystkich uwięziono! A inni z kolei powiadał, że nie miało tam nic takiego miejsca...

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #79 dnia: 15 Maj 2012, 20:31:21 »
- Pewnikiem nie! Mówią, że ludziom pod rządami tego wąpierza całkiem nieźle się żyło, chociaż to swołocz i bezbożnik! Chociaż z tymi podatkami to różnie bywa. Jak to mówią u nas 'kto dziś  inkaustem zapisany, ten jutro kołem połamany'.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #79 dnia: 15 Maj 2012, 20:31:21 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything