Konrada zastanawiała od jakiegoś czasu pewna rzecz. Nie było to nic dziwnego, w końcu dopiero niedawno przekroczył portal i chciał dowiedzieć się jak najwięcej. Jako, iż ta sprawa była dlań wyjątkowo ważna, postanowił spytać się uczesntików wyprawy o odpowiedź na jego pytanie.
-Jeszcze przed przejściem przez portal słyszałem historie o wampirach.- Zaczął.
-W mojej rodzinnej wiosce pojawiały się one głównie w bajkach, którymi straszono niegrzeczne dzieci. Istoty te miały rzekomo zakradać się nocą do ludzkich domostw i wysysać krew nieszczęśników. Wiem, że nie jest to może zbyt orginalny wizerunek wampirów, ale cóż, to jedyny, jaki było mi dane poznać. Chciałbym dowiedzieć się, czy to, co mówią o tej rasie, to prawda. I jest jeszcze jedno pytanie, które nurtuje mnie od jakiegoś czasu. Jak to jest, gdy przemieniasz się w wampira? Czy to bolesne? Jak wpływa to na psychikę?- Zapytał Konrad nie bez wachania. Z jednej strony uczestnicy wyprawy mogli odpowiedzieć na jego pytania bez problemów. Z drugiej jednak strony, mogli go wyśmiać i wziąść go za głupca. Zniecierpliwiony oczekiwał na odpowiedź.