Forumowy system RPG "Marant" > Dracoński teleport

Propozycje zmian

<< < (410/419) > >>

Dragosani:

--- Cytat: Gunses Cadacus w 23 Kwiecień 2017, 14:38:25 ---Obecnie strzelając z DOWOLNEGO krótkiego łuku (+20 do ostrości) strzałą z czarnej rudy lub szkła (ostrość 30) mamy już przebicie płytówki z czarnej rudy (wytrzymałość 45). Nawet zahartowanie zbroi płytowej z czarnej rudy (+3 do wytrzymałości) pozwala na przebicie. Więc to już istnieje Drago.

--- Koniec cytatu ---

Jak krótkiego, to już nie dowolnego :P

Ale skoro to istnieje, to nie ma co tego pogłębiać. Jak komuś będzie zależało na dużej mocy łuku, niekoniecznie na zasięgu, to wybierze właśnie krótki. Może też potem jakoś umkami dałoby się zwiększać moc strzału?

--- Cytuj ---Chociaż z drugiej strony, czy tu nie działa wytrzymałość? Tzn, co się dzieje, jeżeli bronią o współczynnikach Ostrość: 100, Wytrzymałość: 50 będziemy chcieli zranić gościa okutego w zbroję Wytrzymałość: 70.

Broń pęknie? Zbroja ustąpi?
--- Koniec cytatu ---

Tak na logikę, to broń powinno chociaż zostać uszkodzona.

Gunses:

--- Cytat: Dragosani w 23 Kwiecień 2017, 15:09:24 ---Jak krótkiego, to już nie dowolnego :P

Ale skoro to istnieje, to nie ma co tego pogłębiać. Jak komuś będzie zależało na dużej mocy łuku, niekoniecznie na zasięgu, to wybierze właśnie krótki. Może też potem jakoś umkami dałoby się zwiększać moc strzału?

--- Koniec cytatu ---
No chodziło mi o dowolny materiał wykonania. Bo w mojej propozycji gros materiałów wprowadzałby jednak -x punktów ostrości. Tylko gatunki drzewa dodają +2 i szkło +11. Poza tymi wszystkie inne wprowadzają współczynnik na minusie, co osłabia ostrość łuku, więc nie powiedziałbym, że zostaje to mocno pogłębione.

No właśnie, Drago, problem łucznictwa wyszedł mi przy robieniu umiejętności dla klanu Rakka, więc jeżeli dajesz możliwe jest zwiększenie mocy strzału umiejętnością, np. jakiś perfekcyjny strzał a miejsca łączenia zbroi (dodawałby powiedzmy + x do ostrości, ale ujmowałby zasięgu, bo przecież trzeba lepiej to dojrzeć), to czemu nie. Chociaż byłbym za tym, że jeżeli już przerabiać łuki to przerobić je raz a dobrze, wykorzystać wszystko maksymalnie, żeby nie było za rok-dwa znowu powrotu, bo ktoś jednak wpadnie na pomysł, by ostrości jakoś ruszyć. Stałe ostrości dla łuków, to dla mnie naciągane. Bo inną moc przebicia ma łuk z materiału Y, a inną z materiału X.

--- Cytat: Dragosani w 23 Kwiecień 2017, 15:09:24 ---Tak na logikę, to broń powinno chociaż zostać uszkodzona.

--- Koniec cytatu ---
No właśnie, bo ostrość ostrością, a co z wytrzymałością. Dokładamy ostrość do strzał, do łuków, a jednak wytrzymałość samego grotu strzały pozostaje niezmienna. Czy więc w konfrontacji OSTRO¦Æ vs WYTRZYMAÂŁO¦Æ, zawsze ostrość jest brana pod uwagę, czy również wytrzymałość grotu?

Dragosani:

--- Cytuj ---No chodziło mi o dowolny materiał wykonania. Bo w mojej propozycji gros materiałów wprowadzałby jednak -x punktów ostrości. Tylko gatunki drzewa dodają +2 i szkło +11. Poza tymi wszystkie inne wprowadzają współczynnik na minusie, co osłabia ostrość łuku, więc nie powiedziałbym, że zostaje to mocno pogłębione.
--- Koniec cytatu ---

Teraz rozumiem. Przedtem tak nie bardzo, bo nie chciało mi się drugi raz czytać twojego posta :P

--- Cytuj ---No właśnie, Drago, problem łucznictwa wyszedł mi przy robieniu umiejętności dla klanu Rakka, więc jeżeli dajesz możliwe jest zwiększenie mocy strzału umiejętnością, np. jakiś perfekcyjny strzał a miejsca łączenia zbroi (dodawałby powiedzmy + x do ostrości, ale ujmowałby zasięgu, bo przecież trzeba lepiej to dojrzeć), to czemu nie. Chociaż byłbym za tym, że jeżeli już przerabiać łuki to przerobić je raz a dobrze, wykorzystać wszystko maksymalnie, żeby nie było za rok-dwa znowu powrotu, bo ktoś jednak wpadnie na pomysł, by ostrości jakoś ruszyć. Stałe ostrości dla łuków, to dla mnie naciągane. Bo inną moc przebicia ma łuk z materiału Y, a inną z materiału X.
--- Koniec cytatu ---

Ale też nie może być tak, że specjalizacja i łuk robi ostatecznego łucznika. Część trzeba rozłożyć na umiejętności, abyście mieli czego się uczyć.

--- Cytuj ---No właśnie, bo ostrość ostrością, a co z wytrzymałością. Dokładamy ostrość do strzał, do łuków, a jednak wytrzymałość samego grotu strzały pozostaje niezmienna. Czy więc w konfrontacji OSTRO¦Æ vs WYTRZYMAÂŁO¦Æ, zawsze ostrość jest brana pod uwagę, czy również wytrzymałość grotu?
--- Koniec cytatu ---

O ile z bronią białą to jeszcze tam mogło być jakoś brane pod uwagę (ale i tak chyba nigdy nie było), to z pociskami było to już zupełnie olewane. Może taki pocisk uszkadzałby zbroję, lecz jej nie przebijał? I oczywiście byłby już nie do odzyskania. Trzeba to ustalić.

Gunses:

--- Cytat: Dragosani w 23 Kwiecień 2017, 15:28:39 ---Teraz rozumiem. Przedtem tak nie bardzo, bo nie chciało mi się drugi raz czytać twojego posta :P

--- Koniec cytatu ---
⤜(ʘ_ʘ)⤏

--- Cytat: Dragosani w 23 Kwiecień 2017, 15:28:39 ---Ale też nie może być tak, że specjalizacja i łuk robi ostatecznego łucznika. Część trzeba rozłożyć na umiejętności, abyście mieli czego się uczyć.

--- Koniec cytatu ---
Oczywiście, że będą umki. Chodzi mi więc o na tyle zbalansowany projekt łuków, abym mógł go rozwijać umiejętnościami do precyzji strzelniczej, a nie że łuki same w sobie są aż tak potężne. Bo wtedy każdy ziomek w mieście może mieć snajperkę, a tu chodzi o kokszenie umki w nowej org.

--- Cytuj ---O ile z bronią białą to jeszcze tam mogło być jakoś brane pod uwagę (ale i tak chyba nigdy nie było), to z pociskami było to już zupełnie olewane. Może taki pocisk uszkadzałby zbroję, lecz jej nie przebijał? I oczywiście byłby już nie do odzyskania. Trzeba to ustalić.
--- Koniec cytatu ---
Przydałoby się to określić, tak już na amen. Bo obecnie mamy np. dla strzały z czarnej rudy ostrość z krótkiego 50 ostrości, wytrzymałość 40. Teraz co się dzieje, gdy chce przebić pancerz z czarnej rudy wytrzymałość 45? Bo to jest zasadne. Czy w przypadku, gdy wytrzymałość zbroi jest pomiędzy wytrzymałością/ostrością strzały mamy np. 50% szans? Decyduje rzut kostką? A jeżeli wytrzymałość zbroi jest poniżej i wytrzymałości i ostrości strzały, to wchodzi jak w masło.

Gunses:
Drago, zgodnie z rozmową wrzucam spis statystyk dla wszystkich łuków z materiałów, które dodawałyby dodatkową ostrość do strzał. Zrobiłem podział w spoilerach, ile obecnie potrzeba ostrości strzały, żeby przebić płytówkę ze stali valfd. Czarna ruda ma o 10 pkt więcej wytrzymałości, mogę zrobić też dla niej zestawienie, ale wolałem wziąć materiał, na który na ogół stać gracza. W sumie tylko łuk ze szkła ma pierdolnięcie "ło khuuurwa", ale cierpi na tym zasięg. W sumie jeżeli gra się będzie rozwijać, to i pewnie deff postaci będzie rósł, więc wydaje mi się, że jeden taki napierdalacz nie przeszkodzi grze.

Buk
Ostrość - 6
Obuch - 4
Wytrzymałość - 6

Nazwa broni: łuk
Rodzaj: łuk
Typ: długi
Ostrość: 12 + ostrość materiału strzały
Opis: Wykonany z x kg buka o zasięgu 300 metrów.

Typ: refleksyjny
Ostrość: 17 + ostrość materiału strzały
Opis: Wykonany z x kg buka o zasięgu 180 metrów.

Typ: krótki
Ostrość: 22 + ostrość materiału strzały
Opis: Wykonany z x kg buka o zasięgu 90 metrów.

Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Cis
Ostrość - 7
Obuch - 5
Wytrzymałość - 8

Ostrość: 12 + ostrość materiału strzały
Opis: Wykonany z x kg cisu o zasięgu 400 metrów.

Ostrość: 17 + ostrość materiału strzały
Opis: Wykonany z x kg cisu o zasięgu 240 metrów.

Ostrość: 22 + ostrość materiału strzały
Opis: Wykonany z x kg cisu o zasięgu 120 metrów.

Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Wiąz
Ostrość - 5
Obuch - 4
Wytrzymałość - 4

Ostrość: 11 + ostrość materiału strzały
Opis: Wykonany z x kg wiązu  zasięgu 200 metrów.

Ostrość: 16 + ostrość materiału strzały
Opis: Wykonany z x kg wiązu o zasięgu 120 metrów.

Ostrość: 21 + ostrość materiału strzały
Opis: Wykonany z x kg wiązu o zasięgu 60 metrów.

Ilusmirskie szkło
Ostrość - 30
Obuch - 19
Wytrzymałość - 21

Ostrość: 21 + ostrość materiału strzały
Opis: Wykonany z x kg szkła  zasięgu 105 metrów.

Ostrość: 26 + ostrość materiału strzały
Opis: Wykonany z x kg szkła o zasięgu 63 metrów.

Ostrość: 31 + ostrość materiału strzały
Opis: Wykonany z x kg szkła o zasięgu 31,5 metrów.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej